Upgrade grafické karty 1440p@120Hz

Zkušenosti s grafickými kartami

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod johnyc 13. 2. 2023 20:14

Dobrý den mám tuto sestavu pouze a jenom na hraní videoher:

Intel Core i5-11600KF, až 4,9 GHz,
Chladič CPU SilentiumPC Grandis 3 EVO ARGB,
MSI Z590-A PRO,
Grafická karta MSI GeForce RTX 3070 VENTUS 3X OC,
Kingston HyperX FURY 16 GB (2x 8 GB), DDR4, 3200 MHz,
Skříň MSI MAG FORGE 100M,
SilentiumPC Supremo FM2 Gold, 750 W,

a chtěl bych si udělat radost gk rtx 4070 Ti. Je k této sestavě její použití reálné a smysluplné bráno vůči případnému bottlenecku procesoru? V případě že ano, jakou verzi/výrobce byste mi doporučili. Děkuji za odpověď.
johnyc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 13. 2. 2023 22:22

Vymena skrine. (!)

=> Gigabyte 4070Ti Gaming ... ale do te krabicky se Ti nevejde.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod milsimr 13. 2. 2023 23:21

... ale taková Sapphire Radeon RX 7900 XT GAMING by se tam vešla na pohodu. Klidně i Sapphire Radeon NITRO+ RX 7900 XT Vapor-X, ale ta je o fous jinde cenou.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod johnyc 14. 2. 2023 08:42

Děkuji za odpovědi. Skříň je problém pac upgrade grafické karty musím udělat "natajnaka". Popravdě AMD mě vůbec nenapadlo kouknu i na to..
johnyc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod johnyc 5. 4. 2023 19:35

Dobrý den, tak jsem vzal nakonec Palit RTX4070Ti GamingPro OC 12GB GDDR6X, to byla největší karta, která se mi do skříně ještě vešla. Ale nepsal bych sem, kdybych nečul problém a ten je, že se mi zdá že karta nedává ve 1440p tolik FPS kolik bych předpokládal, že bude. Jako příklad uvedu Spider-mana Moralese, kde youtube testeři hlásí bez RT na vysoké detaily klidně kolem 140 FPS, ale já se pohybuju z bídou kolem 90 FPS. Pokud ve hře zapnu FPS Monitor využítí procesoru je někde kolem 6%, Thread usage je kolem 60-70%, samo sem tam vyletí na 100%, ale ne nějak často a co se týče karty tak ta si odpočívá na 50% při teplotach kolem 50-60 st. C. Podobně se chová i v dalších hrách kde jsem řádově 10ky FPS pod deklarovanými testy. Celkově se mi zdá, že jsem z tý 3070 moc neposkočil. Jelikož jsem stále ještě ve 14ti denní lhůtě na případné vrácení, chtěl bych se zeptat zda se s tímto výkonem musím vzhledem ke své sestavě a bottlenecku smířit, či zda by se náhodou nemohlo jednat o nestandartní chování samotné karty. Mnohokrát děkuji za odpověď
johnyc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Python.p 7. 4. 2023 13:36

Teploty CPU? Takty CPU? Jakej tam máš systém? Ovladače aktuální?
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod johnyc 8. 4. 2023 08:07

Mám tam win 11 a vše by je aktualizované. Ale včera jsem zjistil díky hwmonitoru, že teplota jednotlivých jader se dostane v max i přes 80st, u dvou jader to bylo dokonce 87st. Není to už moc? Procesor není nijak taktovaný a jaké měl teploty před tím bohužel nevím. Včera jsem měl trochu čas a nainstaloval jsem další hry RDR 2 a Witcher 3 next gen a ty se zdají být ok, sice jsem mírně pod fps v testech, ale tak to je vzhledem k mé sestavě asi cajk. Ale spidey morales a Elden ring chodí opravdu špatně. U Elden ringu mi to bez RT lítá klidně i ke 40 FPS a i pocitově se to tak zvláštně drobně zacukává. Asi prostě zkusím ještě rychle reinstal jestli to nepomůže, nebo jestli dát rovnou komplet čistou instalaci win..
johnyc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Python.p 8. 4. 2023 08:12

Zkontroluj jestli máš dobře chladič, možná dochází k throtlingu :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod johnyc 10. 4. 2023 06:30

V rámci svých možností jsem chladič zkontroloval a zda se mi v pohodě. Přeinstaloval jsem win, to sice trochu pomohlo ale nijak extrémně. Zkoušel jsem stres test CPU ale jelikož se po dvou minutách teploty vyšplhaly na 100 st.tak jsem nakonec byl nejvíc stresovaný já a radši jsem to vypnul. No ještě zkusím nějaké hry a uvidím.
johnyc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Python.p 10. 4. 2023 18:00

Odkud jsi ?

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod johnyc 17. 4. 2023 12:35

Pythone.p chodí ti soukromé zprávy?
johnyc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Python.p 18. 4. 2023 11:26

Chodí, ale nesmím zapomenout na ně odepsat... :)

Python.p
Je to rebel!