Jakou RTX 4090?

Zkušenosti s grafickými kartami

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod vuLva 21. 4. 2023 16:52

Ahoj,

nějak se nemůžu rozhodnout. Nevíte jak jsou na tom ty levnější modely RTX 4090? Např.:

Gigabyte Gaming OC
Palit/Gainward GS
Inno3D OC

Dá se některá z nich doporučit? Nechce se mi moc připlácet za ty lepší modely když mi to ve finále nic moc navíc nepřinese. Mám v plánu dělat UV + OC VRAM.

Díky.
vuLva
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 4. 2023 17:25

Master, nebo WaterForce - ta je extremne podarena (PCB maji totozne).

Uvaha "nic neprinasi" je licha - coil whine, teplotu i hlucnost pocitis. A diky silnejsi napajeci kaskade ziskas stabilnejsi napeti, diky nemuz si muzes dovolit jit s napetim na nizsi hodnoty pri vyssich frekvencich - jde de facto o ten stejny vyssi OC potencial, jen se na nej divas z te druhe strany.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod BLIzZard--cz 21. 4. 2023 17:45

Trochu vím, všechny ty, co jsi psal, jsem měl v ruce. Tohle je foto někdy z prosince, na webu mám i foto toho Inno3D a Phantomu v case, ale nebudu dělat reklamu.

Obrázek

Dnes zase používám nejčastějši GIGABYTE GAMING (ten na foto není), za tu cenu super karta. Všechny bych doporučil, jsou si teplotně a hlučností dost podobné, tedy dobré teploty i hlučnost. Konkrétní teploty jádra, hot spotu nebo pamětí ti teď neřeknu, ale kdyby bylo nějak mimo, tak bych si to pamatoval, to jsem u každé testoval. U žádné z nich jsem nezaznamenal žádný divný zvuk ventilátorů nebo vysoký coil whine. Vše naprosto v normě.

Například ta Inno3D má trochu menší chladič a vzhledově je dost obyčejná, Phantom zase má, řekl bych, nejmasivnější chladič, trochu více než GIGABYTE WINDFORCE nebo GAMING a hezčí RGB. Ale zase se RGB ovládá externě přes kabel do desky a tedy přes desku, to mi moc nevyhovuje a mám radši řízení přes soft karty. Ale vzhledově tím masivním chladičem a pěkným RGB bych asi bral ten Gainward Phantom GS, pokud ti nevadí ten kabel. A Palit GameRock je vlastně Gainward Phatom, stejný výrobce, ale vzhledově dost odlišný karta.

OC a UV jsem nijak extra netestoval. Ale snad všechny 4090 dávaj mých oblíbených +100 Mhz jádro a +1000 (2000) Mhz paměti v Afterburneru. S PL se taky dá pohrát.

Osobně bych nepřiplácel za dražší modely, ale zase někdo jiný (třeba Kin) to vidí jinak.
AMD RYZEN 7 9800X3D | ASUS ROG B650E-F | GIGABYTE RTX 4080 EAGLE OC 16GB @ 2820/23400MHz | Kingston FURY 64GB @ 6000MHz, CL30 | 9100 PRO | Corsair HX1000 | be quiet! PB 500 FX | OLED 240 Hz QHD 27 LG Display
A6 3.0 BiTDI, 313 koní, 650 Nm, 0-100 za 5,1s
BLIzZard--cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 4. 2023 18:16

Ja se na to divam optikou kvality a prave toho undervoltu. RTX 4090 mi rukama proslo hodne, jen Xtreme WaterForce sla ke mne cela lonska dodavka do CR. :)) Master jsem delal vsehovsudy 4x, karta je to skvela (vsak s Xtreme maji totozne PCB, jen jine chlazeni - a s tim souvisejici i jine (ne)osazene konektory pro cerpadlo, ventilatory a RGB). Master skolnim hodnocenim 1- a Xtreme za 2 ... hlavne kvuli zapojeni cerpadla natvrdo na 12V - to je fail, ktery sice samozrejme dovedu napravit a cerpadlo regulovat, ale pokud to clovek koupi bez upravy a neciti se nato / nechce nikomu platit za upravu, je to cerpadlo extremne otravne a dovedu si predstavit, ze kvuli tomu tu kartu kupujici klidne i vrati.

GB Gaming je ... velice dobra, skolnim znamkovanim hodnoceni 2az3 ... po uprave na Arctic P12 PST za 1az2. Celkem velky chladic, dobra kaskada ... ovsem oboje horsi, nez Master.

Gainward ... Windforce ... nenadchnou.

inno "lepsi 4ka", ovsem uz s dvojkou z chovani... takove jak rika kolega - neurazi, ale urcite nenadchne, takove to "prospel s vyhradami".

FE (mel jsi?) takova uz horsi 4 ... nechtel bych ... a kdyby mi ji darovali, prijmu ji a hodim na Aukro. Ani zakaznikovi ne.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod vuLva 21. 4. 2023 19:55

Díky kluci. Takže GB Gaming nebo Master.

Deshroud jde u obou karet předpokládám dobře kdybych se někdy rozhodl tam dát jiný fany.
vuLva
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 4. 2023 20:28

Ano

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Python.p 23. 4. 2023 08:41

Phantom je za mě úplně na klid. Mají i stojánek / podpěru která dobře funguje a nemusíš řešit jestli se náhodou ten GB bazmek na desku vleze a nebude tam žádná kolize s deskou...

Holt vidina těch TDP 600W od nV nám hraje do karet... (dobrej dvojsmysl, co? :D ) Jsou prostě tiché out-of-box (U některých modelů po úpravě křivky, u snad všech po UV a najití SweetSpotu). A kdo chce ULN tak si na GB vyměný fany a hotovo. Není třeba žádných extrémních úprav, což pro mě jako pro líného člověka je jenom dobře.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!