chci si pořídit komplet nový herní PC za cca 40 - 50k.
Mám tento monitor:
https://www.alza.cz/57-samsung-odyssey- ... HcQAvD_BwE
Má Double 4k rozlišení (7680x2160) ale při hraní ho není problém provozovat na Double QHD - nepoznám rozdíl.. Tím se počet vykreslovaných pixelů sníží na méně nežli 90% oproti 4k rozlišení na 16:9 monitoru. Tím by to teoreticky - prostou matematikou - mělo být méně náročné, nežli na 4k monitoru. Navíc mají tyto ultraširokoúhlé monitory tendenci obraz po stranách roztahovat a rozostřovat, čímž by teoreticky (nemám ověřeno) mohlo dojít k dalšímu ušetření výkonu. Dalším možnost je hraní na střední polovině (16:9) ve 4k, či dokonce QHD

Nicméně teď k hlavní otázce, jakou kartu pořídit? AMD má o 4GB více paměti a je o něco levnější. Naproti tomu NVIDIA má podporu DLSS (nevím, jak hodně je přínosná) a patrně mnohem lepší Ray Tracing - také nemám osobní zkušenost v míře jeho přínosu.. K tomu má trochu menší spotřebu.
A teoreticky bych mohl pořídit i RTX 4070 Super, ale u ní mám strach ze malé paměti - 12GB.
Nemám toho moc načteného a z té trochy mám spíše zmatek - v jednom testu je lepší NVIDIA, v jiném AMD. A v některých hrách - např. Last of US - je rozdíl markantní ve prospěch NVIDIE a jinde, byť ne o moc, ve všech ostatních hrách vyhrává AMD.
Jde mi hlavně o herní výkon - herní zážitek, kvalita/realističnost grafiky, fps,..
Za cca dva roky možná vyměním grafiku s tím, že zbytek PC nechám, nebo se na to vykašlu - kupuji si pc jednou za cca deset let, zahraji pár her, pak mě to přestane bavit a dekádu na hraní kašlu

Díky moc..