sestava na grafiku - hlavne 3D

Zkušenosti s grafickými kartami

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod milsimr 27. 7. 2006 16:58

Na praštěnej CAD - ať už Autodesk Inventor 10 (ten je fakt děsně nenažranej co se systémové paměti týče), nebo Autodesk AutoCAD 2004-05-06 atd. v pohodě vystačím i s notebookem - Sempron 3000+, 512 MB RAM, grafika SiS sdílená - 128 MB. A tyhle všechny aplikace jedou úplně v pohodě - snad jenom to spouštění je krapet delší:-))...

To robur: Na tyhle aplikace nepotřebuješ žádnou profi kartu, stačí to co jsem ti napsal, jelo by to bez problémů i na starších grafikách - např. na mém 5 let starém PC tyhle aplikace jedou bez problémů všechny (sám je i občas používám). A to je takováhla konfigurace:

AMD Athlon 1 GHz (Thunderbird, Socket A)
zákl. deska MSI K7T266 Pro2
768 MB DDR SDRAM (266 MHz)
Grafika Asus GeForce FX 5950 Ultra
disky: Seagate ST360021A + ST3160212A (60 & 160 GB)
Creative Sound Blaster Live! 5.1
sí´tovka D-Link DWL-520+
+ opt. mechaniky TEAC CD-W524E a LG GSA-4160B

Na téhle konfiguraci mi Cinema 4D, AfterEffects a Photoshop, CorelDRAW, Autodesk Inventor 10/CAD 2004-05-06 a další programy jedou bez problémů.. A grafika GeForce FX 5950 Ultra - šmarjá, kam se hrabe na Radeon X1900XTX?!!!
Závěr: na co kupovat Quadro apod. kraviny, když stačí jedna vobyč Radeonka?

edit: K těm 4 GB RAM - já, jelikož provozuji primárně systém typu Linux, tak ty 4 GB využiji přeci jenom trošku lépe než ve Widlích.. Ale když už má člověk kupovat stroj nad 70-80 000, tak je podle 2 GB RAM pro takovej stroj hanba :D
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod swarm 28. 7. 2006 10:43

No, pokud jde o opravdu složité rendery a touto prací se živíš a tudíž se ti tato investice vyplatí, tak v tom případě bych to viděl asi takto:
nějaká deska na dva dual-core procesory - ani se nemusí jednat o nějaké ty nejdražší modely procesorů. Většina dnešních redererů podporuje masivně multithreading a tak se jedná o velmi efektivní využití tohoto řešení.
No a pokud jde o samotné modelování, tak tam se to má tak, že když říkáš, že děláš s hodně složitými modely, tak bych to viděl na nějakou kartu s akcelerací wireframe atd - takže nejspíš něco jako Quadro nebo FireGL. Cenově bych to ale ěnjak nehrotil a imho by stačilo něco levnějšího (třeba kolem 20ti tisíc?). RAMka tak 2GB je takové přijatelné optimum. Já vim, že když jsem dělal něco podobného, tak to vytížení RAM bylo kolem giga.

To je tak asi můj postřeh, který vychází z té ceny. Samozřejmě pokud bys řekl, že do toho můžeš vrazit třeba jen 50k, tak by sem napsal určítě něco jiného.

ad milsimr: To je fajn, že tam ty programy spustíš, ale spustit je a jen tak si v nich hrát a něco v nich opravdu dělat je sakra rozdíl.
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 28. 7. 2006 11:19

milsimr - NO je zcela evidentni ze nez na cokoli jineho byla ta sestava urcena spise na utraceni penez.
Uz jen kupovat X1900 na neco jineho nez hry je myslim zbytecnost.
Ale na hrani je to luxus. :wink:
_DAVE_
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 28. 7. 2006 11:30

Jo na alzasoftu lze sehnat desku pro dva procesory - a ty procesory bych viděl na AMD Opteron. Nu, mít dva Opterony na 2,6 GHz... myslím, že s tímhle by už problémy nebyly :D
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod milsimr 28. 7. 2006 11:32

to _DAVE_: Nu tak částečně máš pravdu, ale za 5 let by pak mohl nadávat "Proč já blbec nezval tu X1900?!!!"
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod mh 28. 7. 2006 11:58

2milsmr: To si vazne vybiral jen to nejdrazsi ne? Pekne neuvazena sestava, ktera si myslim, ze s vykonem max. o par % nizsim, by se dala postavit o dost levneji. Treba nechapu proc si kupoval FX62 AM2, kdyz je ohlasen Conroe a bylo naprosto jasne, ze AMD bude muset brutalne zlevnovat. Zdroj si myslim, ze je take premrsteny a ze by stacil slabsi. Disky jsou cenove vyhodnejsi napr. 500GB, kdy za giga se dostanes cca o 3Kc niz.
mh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Klimha 29. 7. 2006 11:29

robur píše:ted tady na foru ctu podobnej dotaz na kompl pro CAD. pisou tam mmj., ze vic jak 2GB RAM je blbost, pac spustena apina (CAD) dokaze ve winech vyuzit jen max prave ty 2GB. A grafarna, ze staci slaba, pac to stejne vsecko renderuje procak.
Je to tak? Nejak se mi to nezda, pac nac by se teda ty profi grafarny za desitky az stovky tisic vyrabely? A proc se da do kompu osadit 4GB (i vic) RAM, kdyz teda systemy ktery to dokazi vyuzit jsou jen minoritni - to by se asi vyrobcum nevyplatilo....
Co vy na to?
Ja chci delat v CINEMA 4D + AfterEffects primarne, + doplnky jako Photoshop a Flash

Zdar, podle vseho jsem to psal ja :-D

Takze pokud mas win 32 nenacte se ti pri zapojeni 4GB RAM vic nez 3-3.5 GB. proste system vic adresovat neumi - musis pocitat s tim ze je pamet na grafice atd atd...
pokud mas vin 64 nacte se ti vsechno.
Prideleni pameti aplikaci zase zavisi na verzi win. 32 = 2GB, 64 = 4GB. vic ani rana :-(

viz google nebo napr.
http://www.brianmadden.com/content/content.asp?ID=69

Pokud si nechces koupit profi workstation grafarnu (jak uz zde nekdo psal) a nechces hrat hry, staci ti na jakykoliv program ta nejobyc grafarna jakou najdes... Jde jen o to, aby dokazala zobrazit rozliseni jaky mas na monitoru. Vsechny vypocty ve 2D/3D programech provadi procesor, takze grafika nic neurychli...
Stejne tak jak nejaka PhysX karta, na kterou jeste nejsou ani poradny ovladace a podpora ve hrach...

Ja jsem skladal nekolik PC na max, cad atd, jestli potrebujes radu, muzes se ozvat...
Sam jsem bral Opterona, 4GB pameti a Radeon 1800 (ale to jen kuli hram :-D ) na workstation grafarnu jsem nemel :-(

Popravde ta workstation grafika ma ten samej chip jak normalni co koupis v obchode, ale ma certifikovany ovladace. driv se daly modnout ale ted uz to vyrobci blokuji...
Viz Riva tunner atd :-D

Ted nemam cas se moc rozepisovat, jestli mas zajem, napis...
Klimha
Junior

Odeslat příspěvekod swarm 29. 7. 2006 13:39

Klimha píše:Pokud si nechces koupit profi workstation grafarnu (jak uz zde nekdo psal) a nechces hrat hry, staci ti na jakykoliv program ta nejobyc grafarna jakou najdes... Jde jen o to, aby dokazala zobrazit rozliseni jaky mas na monitoru. Vsechny vypocty ve 2D/3D programech provadi procesor, takze grafika nic neurychli...
Měl jsme za to, že psal, že něco modeluje a mluvil o velkých objemech polygonů, takže v době kdy to modeluje a vidí to ve viewportu, tak v tu chvíli je zatěžována grafika. Procesor je zase zatěžován až když to potřebuje vyrenderovat.
Dělal jsem v MAXu a vim, že nějaké to quadro se hodí. Nemusí to být žádné extra dělo, ale je to pak lepší než nějaká herní grafika (protože má akcelerace vykreslovaní čar atd).
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Klimha 29. 7. 2006 22:23

swarm píše:
Klimha píše:Pokud si nechces koupit profi workstation grafarnu (jak uz zde nekdo psal) a nechces hrat hry, staci ti na jakykoliv program ta nejobyc grafarna jakou najdes... Jde jen o to, aby dokazala zobrazit rozliseni jaky mas na monitoru. Vsechny vypocty ve 2D/3D programech provadi procesor, takze grafika nic neurychli...
Měl jsme za to, že psal, že něco modeluje a mluvil o velkých objemech polygonů, takže v době kdy to modeluje a vidí to ve viewportu, tak v tu chvíli je zatěžována grafika. Procesor je zase zatěžován až když to potřebuje vyrenderovat.
Dělal jsem v MAXu a vim, že nějaké to quadro se hodí. Nemusí to být žádné extra dělo, ale je to pak lepší než nějaká herní grafika (protože má akcelerace vykreslovaní čar atd). /quote]

Jasne, to jsem mel na mysli, asi jsem to jen spatne podal :-(
Jde o to ze jakakoliv grafarna ktera je primarne urcena na hry ti pohledy ani nic jinyho neurychluje...
Urychluji to jen profi grafiky jako Nvidia Quadro a Ati FireGL popripade nejaky stary Matroxy. Jenze ta grafarna stoji 30 tis a vic...
Kdyz si koupi treba 2xNv 7900 nevim co, da za to placnu 20 tis ale v cadu ani v maxu ani v nicem mu to nicemu nepomuze!!! Jedine vyuziti - ve hrach!!!
Klimha
Junior

Předchozí stránka