Spotřeba elektřiny PC

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod 0mira 17. 1. 2010 10:57

no jeste mě napadlo jestli to neměří opravdu "výkon" protože ve většině testů je asi meřenej příkon pak kdy by si do toho zamontoval účinnost zdroje třeba 70% (víc než 75% ten fortron opravdu nemá) tak by ses vyšplhal při 3d hraní na 250-300w a to by bylo realističtější
0mira
Junior

Odeslat příspěvekod kejki3 17. 1. 2010 11:46

To už zavání :roll:
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod WarCZ 17. 1. 2010 12:23

Problem je jinde. v PC jsou spínaně zdroje které na výstupu davají např Obrázek kdežto 90% měřáku měří efektivní napětí a proud tz Obrázek

Potom vám wattmetry mohou ukazovat toto:
Obrázek
https://zabovreska.webnode.cz/
Hodinky: Pebble Steel
Registrován od 19. 2. 2006
WarCZ
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bobik79 19. 1. 2010 15:39

Pokud někoho zajímá spotřeba "průměrného" PC, tak jsem změřil toto:

Pentium DC E5200 (2,5GHz), 2GB, 320GB, Radeon HD3850, Fortron 350w, Win XP Pro.

Vypnuto: 2W
Režim spánku (Suspend to RAM): 3W (překvapení)
Po naběhnutí systému (Idle) je spotřeba 66W
(a ani se nehne - i při činnosti jako je procházení webu či psaní ve wordu).
Při zátěži CPU (Orthosem) cca 95W
Ve hrách (Crysis, GTA4) 110W-130W
Maximální zátěž (Orthos + FurMark) 150W

Spotřeba LCD
LG 19" L194 (Jas 45%): 27W (při max jasu cca 35W)
Benq 22" FP222 (Jas 65%): 44W

Měřeno Wattmetrem s přesností +-3%
bobik79
Junior

Odeslat příspěvekod Sasakr 23. 4. 2010 15:22

Zdravím, jak jde přibližně zjistit spotřeba PC sestavy při běžné práci? Jde to nějak řádově spočítat? Taky jsem hledal, kolik si bere monitor, ale nepovedlo se mi to najít, nedá se to odhadnout podle některých podobných modelů? To samý tiskárna ve stand by.
"Svoboda je věc, která akorát ruší." Tdjohn
Sasakr
Junior

Odeslat příspěvekod 0mira 23. 4. 2010 17:42

určitě dá , avšak je lepší když napíšeš co chceš odhadovat, bez toho se to dá nejhůř :-)
0mira
Junior

Odeslat příspěvekod Sasakr 23. 4. 2010 17:48

Ok ok, já jen jestli má vůbec cenu to sem psát. PC je nějaká děsivá skládačka, jsou tam dvě P4 2,8Ghz, grafika nějaká integrovaná, HDD nějakej obstarožní 40GB. Tiskárna je HP laserjet 1200 series (tam mě zajímá tedy stand by) a monitor HP L1925.
Sasakr
Junior

Odeslat příspěvekod 0mira 23. 4. 2010 20:30

tak to PC bude mít relativně k výkonu vysokou spotřebu tak 200-250w při procesorový zátěži(jinak tam nemá co žrát :D) , laserovka má při tisku řádově (ted nevím jestli při zapnutí/zahřívání nebo po celou dobu) několik kW , no a LCDčko bude mít trochu +- přes 50w
0mira
Junior

Odeslat příspěvekod Sasakr 23. 4. 2010 21:24

No tak ale je to kancelářskej komp, na tom jede Skype, Security Essentials, Firefox a Pohoda, nic jinýho, čili moc vytíženej asi nebude, kolik by mohl žrát takhle relativně v klidu? Laserovka mě zajímá stand by, těch pár sekund, kdy tiskne, to asi nevytrhne. Jinak ale díky moc.
Sasakr
Junior

Odeslat příspěvekod tibika 23. 4. 2010 21:27

dvě P4 2,8Ghz

Asi nemyslíš dva fyzické procesory... To by som v kancl-PC nečakal. Asi len jeden P4 so zapnutym HT. Potom by tá spotreba bola nižšia...
tibika
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Sasakr 23. 4. 2010 21:33

Podle mě tam jsou opravdu dva, protože ve správci úloh normálně vidím dva grafy. Nebo jde to nějak zjistit? Jako ono to slouží jako kancl komp, bylo to braný z bazaru, prostě tam asi neskládali, co zrovna měli.
Sasakr
Junior

Odeslat příspěvekod tibika 23. 4. 2010 21:43

P4 s aktívnym HT sa tvári ako dvojjadrový. Na 99,99% tam máš 1 procesor. Ak máš XP Home, tak je to jasné (tie podporujú tušim len 1 fyzický procesor). Ak máš Professional, potom príkazový riadok a príkaz systeminfo, ten vypíše počet fyz. procesorov.

V prípade 1 procesoru by som tu spotrebu odhadol tak do 130-150 W, viac snad nie, zvlášť, ak je tam integ. grafika. Ako bolo spomenuté, P4 (a Prescott obzvlášť) má mizerný pomer výkon/spotreba.
tibika
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Sasakr 23. 4. 2010 22:00

Jsou tam XP Professional, ale je to jak říkáš, vypsalo mi to jeden procesor. A co to je ten přídavný HT? Proč se to tváří, jako dva procesory? Co mají znamenat ty 2 grafy ve správci úloh? Jinak ta spotřeba co jsi psal, to je při plným vytížení nebo při tý kancelářský práci?
Sasakr
Junior

Odeslat příspěvekod tibika 23. 4. 2010 22:18

HT = HyperThreading. Niektoré časti cpu boli rozšírené (mierne tým narástla aj spotreba) a niektoré aplikácie z toho mohli výkonovo profitovať. Systém potom taký procesor vidí ako dvojjadrový, hoci fyzicky je tam jedno jadro. Spotrebu by som dal 150 W pri záťaži vzhladom na integrovanú grafiku (v prípade jadra Northwood/Cedar Mill, ak je tam Prescott, tak kludne to može ist aj k 180-190 W).
tibika
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 0mira 23. 4. 2010 22:23

no jelikož to má HT (hyper threading podporujou to i dnešní procesory některý , je to k hovnu). tak je to nejspíš prescott a to bude mít spotřebu 150w určitě!!!, avšak asi to netřeba řešit nic hroznýho to není (ale je to relativní do 150w bys postavil o hodně lepší PC , nebo stejně výkonné s nižší spotřebou) :D

ad HT: měli to P4, conroe ne , a core i5/3/7 to některý maj avšak je to spíš k degradaci výkonu (a pokud ne tak je výkon 100% 4 jádra a "8" jader 102% ciz http://www.jens.tauchclub-krems.at/dive ... marks.html, kouknout na core i7 3,8 ghz 4* a 8*) ale spíš to výkon degraduje

jediný P4 který se dá přežít (a přežiju ho i klido já) je s jádrem Northwood
0mira
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka