dog píše:debata o nicom. zas to skonci kupou dalsej klasickej 40db anteny.
BLBOST - už v tom údaji o zisku. 40dB má tak leda parabolický reflektor nebo spíš jejich soustava. Kdybys napsal 14dB, bylo by to reálné. Samotná anténa o mnoho větší zisk nemá. To vyšší číslo se dohání směrovostí nebo laděním na přesný kanál nebo skupinu kanálů v rámci jednoho pásma. Další decidebily pak dožene zesilovač - ale pokud nemá na vstupu dost mikrovoltů, nezmůže nic ani ten.
2 JodiBB, každopádně - musíš znát čísla kanálů a minimálně pásmo, ve kterém daná stanice ze zvoleného vysílače vysílá. Podle rozsahu odhaduju, že budeš potřebovat něco na II-III pásmo (v tom Brně) a k tomu něco na IV-V pásmo, neboli anténu na horní konec VHF a celé UHF pásmo. Nejjednodušší je koupit na tenhle rozsah nějaké síto neboli MATRACI - 20 let zpátky se to vyrábělo v Plzni a jmenovalo se to TVa 21-60. Principiálně je to 4patrová fázovaná soustava s motýlovými zářiči s reflektorovou stěnou, doplnitelná přídavnými direktorovými řadami, ke které se dá doinstalovat i patřičný zesilovač. Lepší firma, která instaluje anténní techniku, Ti poradí - dováží se mnoho typů, pomůžou Ti vybrat nejvhodnější - a neboj se optat na radu u dvou - třech, někdy si jen vychvalují to své zbožíčko a ždímou ze zákazníka prachy... To samé platí o zesilovači - už jsem to tady na fóru psal - do "HLEDAT" si zadej mne jako autora příspěvku a klíčové slovo dej "ANTÉNA" - mělo by to najít... Je potřeba zkoušet zesilovače od nejmenšího zisku, aby se zbytečně nepřehlcoval vstup přijímače. U digi příjmu je to obzvlášť citelný zhoršení, když se vstup zahltí a nepřijímá pak krom jednoho silného signálu nic dalšího.
je mi tady z toho na blití.