Jak vybrat UPS

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Petr_S 29. 2. 2012 13:30

Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod czatlantis 9. 3. 2012 21:17

Petr: no ta je sice sympatická tvarem a normálníma zásuvkama, ale jinak je to šmejd...resp je to šmejd na úrovni levnejch šmejdů. Jak říkám - když už, tak nějakou SMART. Tuhle jsem koupil na aukru SMART 750VA (tu už s USB portem a 2x7Ah baterkama) za 1000kč bez baterek (+800kč). Výborná koupě a mnohem větší kvalita a kapacita než kdybych koupil novou v podobné cenové hladině (za těch 1800kč co jsem do toho vrazil), jinak výměna baterek je otázka asi 20sekund
czatlantis
Junior

Odeslat příspěvekod Petr_S 10. 3. 2012 02:13

Já na té APC Back-UPS ES 550VA nevidím nic špatného pro dané použití. Připojení k PC přes USB má taky a má navíc ochranu datové linky (RJ-45).

Smart-UPS je lepší, ale taky dražší. Každý se může rozhodnout, jestli si koupí UPS včetně záruky a garance na připojené spotřebiče nebo bez záruky na Aukru.

Kvalitní Smart-UPS bych určitě nedegradoval nějakými čínskými akumulátory od GM.

Vše je svobodná volba, ať si každý pořídí co chce, ale se znalostí věci.
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod czatlantis 10. 3. 2012 11:34

"Kvalitní Smart-UPS bych určitě nedegradoval nějakými čínskými akumulátory od GM."

Tohle je vtip dne - APC v těch UPSkách používá všechno možný (asi na co zrovna dostanou levnou nabídku od místního Rákosníka)- od CSB, který jsou vcelku OK, přes LONG, který jsou taky celkem OK až po jednu řadu Vision baterek, který měly životnost tak jeden rok(potvrzeno od víc lidí). Takže pokud koupíš GMku LONGy, tak to jsou naprosto ty stejný longy, jako tam dají v APC, jen je na nich nálepka APC a cena je vynásobená koeficientem 2. Zrovna z té 750VA jsem vyhazoval originálky LONG, možná to ještě mám někde vyfocený
czatlantis
Junior

Odeslat příspěvekod MiK 10. 3. 2012 12:30

Životnost Cyberfortů je do výměny baterky,, dále pokračuje jenom tak polovina. Doporučuju typu s IEC zásuvkama, ty přežijí déle.
APC používá běžné akumulátory CSB, Long, BB, Panasonic, jenom je přelepí svou nálepkou.
MiK
Junior

Odeslat příspěvekod Petr_S 10. 3. 2012 15:08

Tak to jsem měl zatím štěstí, používám řadu let CyberForty několika modelů a žijí všechny dokonce i 10 let starý BF350, originál baterie jsem viděl snad jenom ty CSB, náhradní dávám Panasoniky LC-R. Dřív Yuasy. GM preferuje Shimastu, jsou levnější. S Longy jsem měl vždy špatné zkušenosti, ze začátku jsem je bral kvůli ceně, ale kvalita byla mnohem nižší, než cena, vůbec se to nevyplatilo.
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod turbot 3. 4. 2012 11:21

Caute, pripojim sa k tomuto aky UPS si vybrat.

Doporucte mi UPS ktore mi odrusi rusenie z elektrospotrebicov. Napr chladnicka pri zopnuti a vypnuti mi sekne na 1sec obraz pri videu alebo pri satelitnom prijmaci.
Alebo mi pripaja a odpaja usb hub na usb predlzovacke.
Je dost mozne ze aj nieco s okolitych bytov/bytu mi nieco rusi lebo aj mimo zapinania/vypinania chladnicky mi vypina/zapina ten usb hub.

Takze ktora ups to pekne vycisti a nebudu taketo problemy ? Nerad by som prisiel o pc, ci sat box ci telku. Vydrz baterie na ups ma nezaujima, vypadky prudu nemam, len toto rusenie.

ps. pouzivam prepatove ochrany ale nepomaha to.

Dik
turbot
Junior

Odeslat příspěvekod czatlantis 6. 4. 2012 14:46

jedině Online-UPS, ale ty jsou drahý jak kráva (20k+)
czatlantis
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 6. 4. 2012 15:01

Nekorektní chování chladničky. Říkáš si o zničení elektroniky (nejen PC).
Doporučuji novou chladničku a revizi el. rozvodů v bytě/bytovce.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MiK 15. 4. 2012 22:45

lze také tu ledničku odrušit odrušovacím členem.
MiK
Junior

Odeslat příspěvekod JimmyFL 23. 5. 2012 11:30

Take bych potreboval UPS. Bude se zapojovat:
HP Z800 (1250W zdroj, 2*Xeon)
HP Z600 (500W?, 1*Xeon)
Dell Precision 7400 (?W, 1*Xeon)
Graficke karty jsou nejake zakladni Nvidia, pouze k zobrazeni 2D (matlab), zadne vypocty.

Jakou UPS vybrat? koukal jsem na http://www.alza.cz/apc-smart-ups-1500va-lcd-d183287.htm pro Z800, popripade du 1000VA pro Z600 a 7400, ale abych rekl pravdu tak se v tom moc nevyznam... Je lepsi koupit 3 ruzne, pro kazdy pocitac zvlast, nebo jednou pro vsechny 3 dohromady? Financne bych to videl do 50 000kc (jestli to nestaci tak podle toho co bude potreba)
Dik :-)
Brzdy ani vykonem nenahradis...
JimmyFL
Junior

Odeslat příspěvekod czatlantis 23. 5. 2012 13:00

Zjisti reálnou spotřebu těch zařízení. Kdyby ten zdroj v tom HP Z800 byl vytíženej na 100%, tak to ta UPSka neutáhne ani omylem - Těch 1500VA je jen marketingovej trik - ono to totiž má jen těch 980W a navíc tyhle UPSky by se měly zatěžovat jestli moc tak na 70%. Jestli chceš aby to vydrželo na baterky víc než tak 3minuty tak ideálně max 50%.

Je lepší mít jednu UPSku velkou - pak se staráš jen o jedno zařízení, máš jen jedny baterky a podobně - jen v případě že ty servery musí být superspolehlivý a výpadek jednoho nevadí, ale výpadek všech už jo, tak bych šel cestou 3 UPS - v případě poruchy jedné by další dva servery fungovaly. Problém je, že u těch velkejch pak už ta cena roste hodně rychle.

Zjisti reálnou spotřebu ve "worst case scenario" a pak můžem něco vymyslet nakonec by to třeba utáhla jedna 3kVA- v současnosti bych to viděl na jednu tu cos napsal a jednu tuhle do které by se hodily 2 servery: http://www.alza.cz/apc-smart-ups-3000va-lcd-d183289.htm
czatlantis
Junior

Odeslat příspěvekod Wolfenzik 26. 7. 2012 16:43

Chci si pořídit záložní zdroj pro novej počítač (i5, 7850 ... zdroj to má 520W) + 27'' monitor a asi bych z toho taky vyvedl nějakej 10metrovej kabel do místnosti kde máme modem a server přes kterej nám jde internet v domě, abych kvuli výpadku pojistek nepřišel o internet.
Původně se mi líbilo tohle http://www.czc.cz/apc-back-ups-es-700va/71138/produkt ale bojim se že je to fakt hodně na hraně, že to vydrží třeba 4 minuty. Mnohem víc by se mi líbilo 1500va řešení ale tenhle model se s tou kapacitou nedělá a já tomu vůbec nerozumim. Jediný co chápu je kapacita, jinak proč stojí nějakej 500va zdroj 10 táců už jde mimo mě :)
Četl jsem si pár příspěvků zpět, nevim jak se projevuje když je ta UPS "šmejd" ... chci jen aby mě to 2-3x ročně zachránilo před výpadkem eletřiny, to nejsou takový velký požadavky. Něco kolem 4-5 tisíc by bylo ?
Wolfenzik
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 26. 7. 2012 17:47

IMHO mnohem podstatnější funkce UPS = vyrovnávání napěťových špiček = každodenní nedoceňovaná práce UPS.
To často zachrání hw před částečným poškozením => neidentifikovatelné = nediagnostikovatelné chyby.
Nesdělil jsi spotřebu serveru. Předpokládám (orientačně) ~ stejnou jako PC.
Pak bych Ti k uvedenému účelu doporučil Fortron FSP EP 2000:
http://www.fsp-europe.com/ep2000.php
který se s chlupem skoro vejde do Tvého finančního limitu, nejen proto, že na Tebou vysněný APC SMART 1500:
http://www.apc.com/resource/include/tec ... u=SUA1500I
nemáš dostatečný rozpočet.
Před nákupem si zkontroluj, že vybraný UPS disponuje všemi požadovanými porty.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Wolfenzik 26. 7. 2012 18:29

Nějaká ochrana HW je pro mě jen nějaký malý bonus. Hlavní účel je profesionální hraní pokeru, kde mě každý výpadek může stát několik tisíc. Jaký mnou vysněný APC SMART ? nechápu, nic takového jsem nepsal.
Co jsou ty "schuko" zásuvky, dám do toho normální kabel ? Od monitoru hlavně ?
Wolfenzik
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka