Jak vybrat UPS

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Milanr1 26. 7. 2012 19:19

Psal jsi, přečti si to po sobě:
Wolfenzik píše:Mnohem víc by se mi líbilo 1500va řešení ale tenhle model se s tou kapacitou nedělá

Jak vidíš z uvedeného odkazu, vyrábí se. Ale musel bys sáhnout hlouběji do kapsy, tj. min. ztrojnásobit původní rozpočet.

Schuko:
http://en.wikipedia.org/wiki/Schuko
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Wolfenzik 26. 7. 2012 19:22

To je akorát stejná značka ne ? Model je to úplně jiný. Však taky to má 2x větší kapacitu ale stojí asi 6x tolik, tak to nemá si moc společnýho.

Jinak jak se vůbec pro mě liší 1500va fortron za 4,5k a 1500va smart APC za 12 tisíc ? Kapacita stejná->vydrží to stejně dlouho ? Žádny super funkce nepotřebuju. Bude to zticha ? (myšleno v připravenym stavu, až se to na těch 15min jednou za půl roku zaktivuje tak to může řvát třeba jako letadlo, to mě nebude už zajímat.)
Wolfenzik
Junior

Odeslat příspěvekod czatlantis 26. 7. 2012 19:41

pozor na záměnu kapacita, výkon!! Ti výrobci to označujou blbě (nebo jde jen o nepochopení překladu "capacity" což v angličtině si můžeme vykládat i jako "schopnost, výkon" na rozdíl od češtiny, kde to takto opravdu použít nejde)
Můžou být klidně 2 UPS o stejným výkonu třeba 750VA (to co je napsaný v dokumentaci), ale jedna může vydržet hodinu a druhá jen 10minut. Záleží jak velký akumulátory tam jsou.

Ty APC budou kvalitnější (ve smyslu že třeba vydrží v provozu 10let), zatímco ten fortron může bejt šmejd co vydrží záruku a nazdar. Taky ten Fortron asi nebude mít sinus výstup (nevím, nedíval jsem se konekrétně), což může u nějakých věcí být problém.
czatlantis
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 26. 7. 2012 19:48

Pro 4 zařízení bych neriskoval:
Wolfenzik píše: 1500va fortron

IMHO 2000 VA = přiměřené pro udržení v provozu všech zařízení po dobu 10 - 15 minut po výpadku dodávky el. energie.
Btw:
Porovnání Ti mohou dodat kolegové. Pro mě to postrádá smysl: při daném finančním limitu jiné možnosti nemáš.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Wolfenzik 26. 7. 2012 20:21

Nějak mi u těch schuko zásuvek furt neni jasný jestli do toho teda dám normální kabel nebo musim pořizovat nějakou speciální redukci...
Wolfenzik
Junior

Odeslat příspěvekod Petr_S 26. 7. 2012 22:23

Některé ano, některé ne. Záleží, jestli mají po stranách plíšky.

-- 26. 7. 2012 22:30 --

Milanr1 píše:Pro 4 zařízení bych neriskoval:
Wolfenzik píše: 1500va fortron

IMHO 2000 VA = přiměřené pro udržení v provozu všech zařízení po dobu 10 - 15 minut po výpadku dodávky el. energie.

Vzhledem k tomu, že model 1500 VA i 2000 VA má stejné baterie (2x 12 V 9 Ah), vydrží při stejné zátěži stejnou dobu.
15-20 minut vydrží oba modely při zátěži pouhých 120 W, což je jeden počítač a ne čtyři.
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martinAPC 30. 8. 2012 09:55

Poradím s vybráním vhodné UPS (záložní zdroj) pro Vás. A mohu Vám je sehnat levněji než na českém trhu.

Aktuálně skladem vedeme tyto položky:
SC1500I ... 5.000,- Kč
SMT1500I ... 5.800,- Kč
SMT1000RMI2U ... 6.800,- Kč
SMT2200RMI2U ... 10.600,- Kč
SURT1000XLI ... 7.000,- Kč
SURT2000XLI ... 12.000,- Kč
SURT3000XLI ... 25.000,- Kč
a další typy mohu pro Vás objednat.

KONTAKT: apc4u@email.cz
martinAPC
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 11. 6. 2014 21:01

Potřebuji příležitostně využívat záložní zdroj. Mám nyní nabídku na odkoupení starého, letitého, nicméně plně funkčního APC 620 (SU620INET) bez akumulátoru (za pár stokorun). Koukal jsem, že nový akumulátor - neoriginál vychází kolem 1000,-.

1. Máte lepší nápad na UPS s line-interaktivní technologií?
2. Nemáte někdo obslužný originální software, který byl přikládán k těmto UPS od APC... v mém případě tedy modelu SU620INET? Hledal jsem na stránkách výrobce, ale v sekci download nic nebylo.

Díky
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod czatlantis 11. 6. 2014 21:26

Originální akumulátor do UPS je největší blbost, protože ten se od neoriginálního liší doslova pouze nálepkou a (dvoj)násobnou cenou. A dokonce někdy bývá mnohem míň kvalitnější než "neoriginál" - stačí koupit kvalitní aku třeba od CSB nebo Panasonicu a ušetříš půlku a budeš mít ještě vyšší kvalitu.

Jinak ta 620 je takovej šmejdovější model - nemá sinusový výstup a ta jedna baterka dostává při zátěži dost zabrat - lepší jsou modely s dvěma baterkama (tzn 700VA a výš) - tam máš vlastně skoro stejnej výkon, kterej se ale rozloží mezi ty dvě baterky.

Jinak jako UPSky by se měly zatěžovat tak do 40%, víc to sice zvládne, ale je to dost kritický na baterky a životnost atd..
czatlantis
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 11. 6. 2014 21:50

czatlantis upřímně děkuji za reakci.

Já jsem někde četl, že sinusový výstup může vadit - třeba - elektronice kotlů, že se přes UPS odmítají spustit. Nevíš, zda je to pravda? Pak by se tedy hodil tento zdroj, protože to neumí.

Záložák potřebuji hlavně na občasné připojení při upgradu firmwarů v různých zařízeních, kdy je nechci výpadkem proudu umrtvit. Bohužel se mně už několikrát stalo, že elektrika vypadla těsně před/po upgradu, a to zcela bezdůvodně. Naštěstí jsem cíťa, takže jsem měl nějaký záložní zdroj zapůjčen. Nevypadlo to přesně v době upgradu, ale vypadlo. Z důvodu občasného užití nepřemýšlím nad zcela novým. Z druhé strany nechci kupovat „něco jen pro něco“.

Samozřejmě by se mohl - teoreticky - hodit i v zimě, při případném výpadku elektřiny, pro nouzové rozjetí kotle. Ne, kotel by nebyl na něj stále napojen... jen při výpadku a potřebě zatopit.

Psal jsem, že koukám na NEoriginál. Protože jsem právě měl podobnou informaci, jako píšeš Ty. Že utratím prachy, ale za nic.
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 11. 6. 2014 22:01

K těmto účelům parádní
MgX píše: APC 620 (SU620INET)

= zbytečný overkill.
Stačí tupá cihla řady Back-UPS.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod czatlantis 11. 6. 2014 22:08

MgX - sry to neoriginál jsem přehlídl, koukal jsem na těch 1000kč a myslel že tam je 7Ah baterka, která stojí tak polovičku..ale ona tam je 12Ah, takže to tak odpovídá..

Naopak - bývá problém s těma co produkují na výstupu "cosi", se sinusovýma problémy nebývají. To stejný s tím kotlem - tam na to čerpadlo je teda sinus potřeba - s tím aproximovaným to jede dost špatně a někdy má rpoblém se dokonce i rozjet...ale asi záleží na typu čerpadla

Jinak na to použití co píšeš je to prakticky úplně jedno :-D ikdyž teda nám vypadla elektrika tak 2x do roka a to je pravděpodobnost že se to trefí do minuty kdy zrovna flashuješ firmware naprosto zanedbatelná....
czatlantis
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 11. 6. 2014 22:19

Milanr1 díky. Škoda, že nemůžu najít ten soft pro nastavení, tuším, že přes RS232. Na stránkách APC jsem ho nenašel. Sekce DOWNLOAD zeje prázdnotou - u mnou vybrané UPS.

czatlantis bohužel u nás jsou výpadky častější a smůla nechodí po horách, ale po nepřipravených. Takže raději kondom, než holčičku a alimenty :-) Často se na mě obrací s důvěrou někdo ze známých a tak bych nerad pohřbil jejich elektroniku svoji nezodpovědností.

Za přehlédnutí nevadí - hlavně, že teď již vím. S tím kotlem se mně to pořád nezdá (nechci ale vůbec říct, že nevěřím Tvým slovům). Mám pocit, že právě vadilo to hodně „čistý“... Ale nejsem si jist. Musím pohledat. Předpokládám ale, že pokud bych to zkusil, nemělo by dojít ke zničení elektroniky/elektroniky kotle, ne? Buď pojede/nepojede.
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 11. 6. 2014 22:22

UPS nikdy nezničí žádnou elektroniku. ;-)
Na obslužný sw se vykašli = zbytečnost, bloatware.
Moderní OS umí komunikovat se SMART UPS přímo, bez prostředníků.
A s tupou cihlou typu Back-UPS stejně komunikovat nemůžeš. :-)
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 11. 6. 2014 22:37

Milanr1 takže předpokládáš, že by teoreticky mezi PC s W7 Pro 64bit a APC 620 (SU620INET) mohla komunikace po sériovém portu proběhnout i bez obslužného softwaru, přičemž by málčik idiotčik byl v prostředí, které by mu umožnilo případně nastavit parametry UPS? Samozřejmě nemám na mysli příkazový řádek :-)

Když tak odzkouším ;-)
S pozdravem MgX
MgX
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka