TV karta okolo 2.000Kč

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod still_wolf 4. 7. 2013 17:43

Dobrý den,
pokud píši do špatného vlákna, tak bych se chtěl omluvit. Hledám kvalitní TV kartu na příjem digitální vysílání. Pokud by byl i analogový, byl bych rád, pač bych mohl přehrát staré kazety na PC, ale není to nutnost. Pokud se nepletu, tak USB zatěžuje CPU, tedy bych raději asi interní kartu. Mam základku Asus P8Z77-V LK s volný spodní PCI-E (pokud se nemýlím, tak je 4x) a jeden PCI-E 1x. Jelikož se budu častěji stěhovat, je i na zváženou jestli není možné mít i zároveň tuner na satelitní vysílání, ale v horším případě bych jej také oželel. Nevím jaké je pokrytí digitálního vysílání ve velkých městech a jestli je nutný kabelovka (osobně si vystačím s ČT2, Prima ZOOM, Prima COOL apod.). Danou cenu jsem odhadnul od oka, nechci nic zbytečně profi, ale na druhou stranu jsem bych rád i na PC nahrával filmy v dobré kvalitě HD (tedy 2 tunery).
Ve zkratce:
DVB-T (analog a DVB-S výhodou)
DVB-C (jen pokud je ve větších městech problém s DVB-T)
Karta na PCI-E 1x nebo PCI-E 4x, případně LAN (otázkou je přijímání na tabletech a mobilech-Android a Windows Phone)
2 tunery

Snažil jsem si udělal určitý přehled, ale nenašel jsem nějaký ucelený test nebo recenzi vícero karet (kromě této staré http://www.itest.cz/videofoto/test-karty.htm). Jelikož nejspíš nebudu bydlet sám, tak mě také oslovil přijímač AVerTV HD HomeFree Duet. Bohužel tam jsem narazil na nějaké problémy s laděním a s kvalitou obrazu. Navíc si nejsem jistý pojmem "dostatečně rychlý router" pro sledování vícero jak dvou osob. Taky jsem narazil na stížnosti ohledně ulitily WinPCap a problémy s EPG.

Mockrát děkuji
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod soban 5. 7. 2013 06:33

Analog bych nekupoval, už se nic nevysílá a pokud chceš převádět video tak kup kartu která má analogové vstupy a propoj to s videem sice analogově, ale mimo TV tuner. (RGB, S-VIDEO)

S kabelovkama je problém záleží co mají v kabelu - sice pro kabelovky je určen DVB-C ovšem hromada jich tam má ještě analogový signál či DVB-T a nebo IPTV s internetem a pod... (Todle bych řešil až podle kabelovky)

Jinak k DVB-T pokrytí sygnálem by mělo být po celé ČR celkem bez problémů pokud nebudeš na samotě u lesa a pořídíš si normální pořádnou anténu na střechu tak chytneš vše co se dá v tom místě chytit.

Jinak nevím co máš s dvěma tunerama? Ty nemají vliv na HD - prostě jeden tuner umožnuje přijímat pouze jeden multiplex, takže pokud by jsi chtěl zároveň nahrávat a dívat se na dva různé programy tak to jde ovšem musí být v jednom multiplexu, pokud chceš nahrávat z jiného multiplexu potřebuješ další tuner.

Já mám ve svém HTPC kartu do PCI a jeden dvoutunerový USB takže mám 3 tunery takže můžu nahrávat pomalu vše, zatím se u nás vysílají 4 multiplexy.

Jinak pokud koupíš něco od slušné firmy neuděláš chybu - aver media třeba.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod still_wolf 5. 7. 2013 09:49

Mno tak občas jezdím ke známým a i když nejsou na nějaké samotě, ale kousek od centra města, digitál tu nechytí půlka města, prý kvůli kopsům. Měli se to už dávno dát do kupy, ale výsledek je takový jaký je.
Ohledně toho HD jsem to myslel tak, aby TV karta měla 2 tunery a přijímala HD programy v dobré kvalitě :-) Ohledně vícero multiplexů, nejde to vyřešit routerem? Že by docházelo k rychlému přeladění? Router přeci funguje tak, že postupně jednotlivé účastníky připojuje k netu a vydává je za jednoho. Tedy pokud by dotyčný TV tuner byl dostatečně rychlý, tak by se pak dalo sledovat vše ne?
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod soban 5. 7. 2013 14:05

Zda karta umí HD není o tunerech, ale spíš o SW zda to umí dekodovat. (pokud tam není HW dekoder)
A buď je signál OK a pak je v nejlepší kvalitě a nebo signál vypadává a pak se obraz zasekává kostičkuje a podobně - nic mezi tím neexistuje.

Přelaďovat tunery nejdou protože potřebují nějakou chvíli na synchronizaci signálu.

Jeden tuner může přijímat jeden signál, u DVB-T vlastně jeden multiplex.

Jinak i o routeru máš skreslené představy.

Jinak k signálu, pro kvalitní příjem DVB-T musí být i kvalitní anténa, na ty malé náhražky jde chytat pouze okolo vysílačů, jinak samozřejmě existují místa kde signál není a za analogu byl - protože byly různé vykrývače a pod pro DVB-T třeba nejsou atd.
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod still_wolf 10. 7. 2013 20:52

Mno tak teď je otázkou, jestli by nebylo lepší koupit jen jeden klasický dvojtunerový přijímač do PCI (PCI-E) nebo USB. Možná by se to i finančně vyplatilo. Přeci jen jak se koukám, tak sledovat na 2 multiplexech pro mě není žádný problém. Nedoporučil by jste mi nějaké?
still_wolf
Junior

Odeslat příspěvekod soban 11. 7. 2013 10:02

V PC mám jednu starší kartu a na USB mám dvoutunerový klíč, ovšem ten se dost hřeje při použití obou tunerů (dle některých uživatelu se pak zasekne - mě to nedělá).

Jsně že je lepší použít dvoutunerovou kartu protože ušetříš na sběrnicích kdy MB jich nemusí mít tolik, jinak není problém do PC připojit tunerů kolik chceš pokud to CPU bude zvládat obsloužit. (aspoň pod linuxem)

U windows bývá problém s obslužným SW který není dokonalý - když jsem skoušel SW co u karet byl.

Měl jsem: http://www.abclinuxu.cz/hardware/pridav ... -pctv-310i

A teď ještě mám:

http://www.abclinuxu.cz/hardware/pridav ... plusfm-pci

http://www.abclinuxu.cz/hardware/pridav ... -usb-tuner
http://www.abclinuxu.cz/hardware/pridav ... x-mini-iii
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Pokročilý