Dvoupásmový WIFI router 802.11ac

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod lukecs 6. 12. 2015 16:31

Chci si koupit wifi router, který mi bude doma obsluhovat tři zařízení: dvakrát 802.11n a jedno 802.11ac. Proto chci koupit router i s novým standantem 802.11ac
Dilema mám s tím, aby mi pracoval v obou pásmech jak 2.4GHz (802.11n) tak 5GHz (802.11ac) součastně. Jak(podle čeho) takový router v obchodě poznám?

Třeba zde tuto funkci vidím v popisu:
http://www.czc.cz/tp-link-archer-c2-ac7 ... 34/produkt

Ale u těchto, o kerých přemýšlím, si nejsem jist:
http://www.czc.cz/edimax-br-6208ac/164508/produkt
http://www.czc.cz/tp-link-archer-c20/171940/produkt
lukecs
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladimir 6. 12. 2015 16:49

Přečti si pořádně popisy zažízení, u kterých si "nejseš jistý":

Edimax: ...pracuje v 2,4GHz a zároveň i v 5GHz pásmu...

Archer C20: ...simultální 2,4 GHz s rychlostí 300 Mbps a 5 GHz s rychlostí 433 Mbps...
Naposledy upravil vladimir dne 6. 12. 2015 16:50, celkově upraveno 1
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod Mike.M 6. 12. 2015 16:50

Ja bych do routeru bez Gbit sitovek nesel. Ono kdyz mas wifi cast 450Mbit ale lan je jen 100. Ten prvni archer ok.
Mike.M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod lukecs 6. 12. 2015 16:57

Zní to logicky, ale tady na vesnici kde máme bezdrátovej net 3,5Mbit je to asi úplně jedno. Řeším jen smysluplnost koupě ac standartu
lukecs
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mike.M 6. 12. 2015 17:09

Tu ani nejde o net. Stomegabit ti 80Mbit uroutuje, tady jde o to vyuzit ac a kdybys premyslel o NASu tak Gbit je nutnost. Tim bys rychlost hooodne degradoval. Ikdyz ty prenosove rychlosti pres bezdrat jsou jen marketingovy tah ale ve skutecnosti to bide cca 5x pomalejsi. Neco rezie, neco ztraty pak up/down, dale mezi zarizeni se to navic deli. Takze budes rad za 50Mbit 7MB.
Mike.M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hekrhy 6. 12. 2015 17:20

Reálně to i po wifi dá přes 100Mb/s, hlavně někde na vesnici, kde to není zarušené dvaceti okolníma sítěma. A naprostý souhlas s tím, že dnes bych něco s 100Mb porty nekoupil. I když dnes člověk má pomalý internet, nemá NAS ani PC k připojení kabelem, tak nikdy neví, co bude v budoucnu.
hekrhy
Junior

Odeslat příspěvekod soban 7. 12. 2015 10:25

Fakt co má pouze 100M porty nebrat! I když připojení k internetu je pomalé, ale budeš přenášet data mezi PC a tam je to sakra poznat pokud nemáš nějaké vykopávky.....

Dále 5Ghz wifi je dobrá věc obzvláště pokud je 2G pásmo zarušené (kdoví jak to bude za pár let) ovšem 5G wifi zase hůře prochází přes překážky....

Takže s tebou vybraných bych bral ten archer C2 jak vypadá jeho rozhraní můžeš skouknout v emulátoru: emulátor Archer C2
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Mike.M 7. 12. 2015 10:58

5GHz ma asi 150 kanalu ci kolik, tam bych se zaruseni ani tak nebal. Ale je pravda ze prekazky to nema rado, a to je prave i dobra vec, nelze ovlivnovat a rusit sousedy.....
Zivot je kurevsky tezky.
Mike.M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod K8 7. 12. 2015 11:53

A neví náhodou někdo, kolik se dá tomu Archer C2 nastavit položek v "Target" v "Access control" to bohužel v tom emulátoru nejde vyzkoušet - je tam jen jedna a další se přidat nedají
K8
Pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 7. 12. 2015 15:36

V 4300 jsem jich zadal 11 a pořád jdou přidávat.

Asi bude záležet na velikosti flash, ovšem podle mě není dobré tam cpát moc položek aby to zvládalo rychlostně.

-- 07 pro 2015 15:41 --

Mike.M píše:5GHz ma asi 150 kanalu ci kolik, tam bych se zaruseni ani tak nebal. Ale je pravda ze prekazky to nema rado, a to je prave i dobra vec, nelze ovlivnovat a rusit sousedy.....

Jenže jsou určené kanály pro vnitřní a venkovní použití a pří 40Mhz šířky kanálu to zase sežere dva kanály a pří 80Mhz zase 4 kanály takže se volné kanály vypotřebují celkem rychle, ovšem protože uvnitř budov to hůř prochází tak by k takovému zarušení nemělo docházet.

A venku budou zase většinou směrové spoje....

Ovšem jak to bude uvidíme..... :-)
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Mike.M 7. 12. 2015 15:42

Soban: to byla jen nadsazka.
Zivot je kurevsky tezky.
Mike.M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod K8 8. 12. 2015 10:04

soban píše:V 4300 jsem jich zadal 11 a pořád jdou přidávat.

No já jich u sebe zadal 16 a tím jsem dosáhl maxima a tak se pídím po tom, jestli nějaký jiný router jich náhodou nemá možnost zadat víc než těch 16
K8
Pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 8. 12. 2015 12:17

To asi ne - k čemu to potřebuješ? Doma se omezují pouze kompy pro děti aby se třeba po 22:00 nedostaly na net a pod....(prostě chce to smysluplněji rozvrhnout ty pravidla)

Jinak to podle mě nemá doma využití....

Jinak pokud chceš víc asi třeba použít OpenWRT kde jseš omezen pouze rychlostí CPU a velikostí RAM.
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Mike.M 8. 12. 2015 12:51

a vez ze na OpenWRT to CPU zvlada hodne veci a limitovan v zasade nebudes. Me tam jede OpenVPN server ktery pri kopirovani souboru vse sifruje a CPU jede vpohode a jeste zvlada kdiovico, a to si myslim ze nejvetsi žrout procesoru.
Zivot je kurevsky tezky.
Mike.M
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod rallydavid 25. 1. 2016 18:44

Ahoj,
po pročtení diskuse jsem se snažil vzít ohledy na všechny zde zmíněné parametry a vybral tento router: https://www.alza.cz/zyxel-nbg6515-d2739284.htm
Myslíte, že je to dobrá volba?
Moc děkuji za názory.
rallydavid
Junior

Další stránka