Převod VHS kazet do PC...

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod nody.nody 11. 2. 2016 17:31

Trochu "pozdě" hodlám převést staré VHS a "jiné'" kazety s rodinou (dovolená, výlety atd.) do PC.
Je to z let cca 1994-2000, jsou to VHS kazety a pak takové ty malé, přímo z kamery, MiniDV, HI8 něco takového, tak nějak (tak cca poloviční velikost oproti VHS). Nic moc (stav atd.) o tom nevím, otec to má přivést příští týden.
Chci se zeptat, jak s tím naložit? VHS přehrávač já osobně žádný nemám (možná otec přiveze funkční, nevím). Napadlo mě to poslat externí firmě, třeba tady:
https://www.fotolab.cz/fotografie/digit ... filmu.html
http://www.vhs-prevod.cz
Ale vzhledem k tomu že to bude cca 10+hodin (a možná i 15 opravdu už nevím kolik toho je) tak by to finančně vyšlo tak na 2000+Kč a navíc bych to musel někam posílat poštou a viděl by to cizí člověk, mohlo by se to třeba magnetizovat cestou poštou atd... Tak jsem uvažoval že to snad udělám sám.

Chci se zeptat, pokud to budu dělat sám, tak potřebuju nějaký VHS přehrávač, případně i MINIdv nebo HI8 přehrávač. Dá se ještě někde koupit, třeba i kombinovaný? Nebo už jedině v bazaru? A dále pak potřebuju něco takového, že?:
https://www.alza.cz/technaxx-usb-2-0-vi ... hove-karty

Další dotazy:
1) Poskytne nějaký dražší VHS přehrávač lepší kvalitu obrazu? (respektive dostane ze staré VHS lepší záznam než levný VHS přehrávač)?
2) Má délka a kvalita kabelů nějaký podstatný vliv na kvalitu převodu?
3) Má kvalita těchto zařízení:
https://www.alza.cz/technaxx-usb-2-0-vi ... hove-karty

Vliv na kvalitu obrazu/převodu?

Díky moc.
nody.nody
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 11. 2. 2016 18:11

Pokud ti alespoň trošku záleží na výsledku, nechej si to udělat v nějakém slušném studiu. Profi techniku nějakým bazarovým VHS-přehrávačem nenahradíš.
Pokud si budeš chtít záznamy doma v PC sestříhat, nenechávej si dělat přímo DVD, ale nějaké rozumné méně komprimované videosoubory.

Pošta ti to určitě nezmagnetizuje a že by zaměstnance studia zajímalo tvé domácí video - to jsi Karel Gott nebo nějaká podobná celebrita nebo jste si s manželkou natáčeli intimní chvilky?

Jediné, co bych možná dělal doma, jsou mini-dv kazety, nějakou starší kameru někde půjčíš/koupíš a digitální záznam dostaneš přes 1394 vstup do PC bez ztráty kvality. Bohužel i 1394 vstupy jsou na vymření, takže pokud ho nemáš na mainboardu, musel by sis koupit externí kartu. I tak je otázka, jestli by nebylo levnější/jednodušší použít taky služby toho studia, než kupovat kameru/kartu/kabel - záleží na tom, kolik toho na mini-DV kazetách máš.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod nody.nody 11. 2. 2016 19:51

Hm... takže fakt je to takový rozdíl oproti tomu dělat to doma a nechat si to udělat v tom fotolabu...? To mě překvapuje...

Jinak ty miniDV kazety, nevím kolik toho je, otec to má přivézt příští týden. Vše by mělo být na VHS, něco ale duplicitně na VHS... slyšel jsem že na těch miniDV by měl být zánam kvalitnější, takže pokud mám ten samý záznam na VHS a orig. nahraný na miniDV, měl bych preferovat miniDV... Je to pravda? A je záznam na miniDV viditelně kvalitnější než ten samý záznam nahraný na VHS?
nody.nody
Junior

Odeslat příspěvekod glock69 11. 2. 2016 20:22

Je, ale záleží jak záznam zpracuješ. Zničit se dá všechno...
glock69
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod nody.nody 17. 2. 2016 19:59

Ještě mě napadá, nakonec jsem se rozhodl nechat si udělat nějakou profi firmou, asi bych preferoval fotolab.cz

Chci se zeptat ale, mám dojem že to posílají všechno do prahy (jsem z olomouce). A podle mě to fotolab asi taky posílá poštou, takže to poštou do té prahy můžu skoro poslat sám. Čeho se ale bojím je to, aby se zásilka nějak na pošta (at už mě nebo fotolabu) nepoškodila. Především mi jde o magnetizaci...
Je to nebezpečné takto posílat VHS kazety do prahy? Neprochází nějakými automatickými přístroji nebo poblíž nich na nějakých třídírnách české pošty které by mohly VHS pásky poškodit, především magnetizovat (a tím pádem smazat)...?? Opravdu nerad bych prišel o rodinná videa... to asi každý, pojištění balíku je mi tady na nic... Je tam nějaké nebezpečí?
nody.nody
Junior

Odeslat příspěvekod omualo 17. 2. 2016 20:49

Posilat si to budou pravdepodobne nejakym kuryrem, pokud nemaji vlastni dopravu. Zmagnetizovani bych se nebal, to spis hrozi mechanicke poskozeni nebo ztrata, to je u klasicke posty pravdepodobnejsi. Takze se jich zeptat, jak to resi s dopravou.
omualo
Junior

Odeslat příspěvekod nody.nody 17. 2. 2016 21:04

Tak to já bych se poškození mechanického zase nebál, to spíš ztráty celé zásilky.

Jde mi především o magnetizaci... nic takového by se stát nemělo jo? Neslyšel/nečetl někdo něco takového?
nody.nody
Junior

Odeslat příspěvekod hunter21 17. 2. 2016 21:36

Zaznamu viac ublizi zmagnetizovana hlava a paskova draha 20 rocneho neudrziavaneho playera ako vonkajsie magneticke polia pokial to nestrcis teda do pristroja magnetickej rezonancie.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod nody.nody 2. 3. 2016 10:33

BTW nepoškodí záznam na VHS chlad, když to ponesu do fotolabu jen tak v nějaké aktovce/batohu...? Mám to celkem daleko budu muset jet autobusem... vhs to jsou někdy z roku 1995... Není šance že by se ten záznam nějak poškodil nebo znehodnotil, venku je teď cca 6 stupnu nad nulou jen...?
nody.nody
Junior