Přepěťová ochrana

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod satikcz 20. 4. 2016 19:12

Ahoj, má cenu pořizovat nějakou přepěťovou ochranu? Je to jen placebo nebo to opravdu něco zastaví? :-D

Případně jakou byste doporučili?
3x AOC AG271QG (2560x1440, IPS, 165Hz, GSync), ASUS Strix RTX3090 OC, Intel Core i7 8700K@5GHz+EKWB L360, ASUS Maximus X, 32GB G.SKILL TridentZ@3466 MHz, ADATA SX8200 2TB + 1TB + Crucial BX 500 GB + Kingston UV400 1TB, Seasonic P-860 Platinum, FD Define S
satikcz
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 20. 4. 2016 19:41

Už to tu bylo mnohokrát.
Hledej.
A pak se zeptej poněkud rozumněji. ;-)
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod satikcz 20. 4. 2016 19:43

Právě že jsem zkoušel hledat a na slovo "přepěťová" a kořen "přep" ani jeden výsledek...
3x AOC AG271QG (2560x1440, IPS, 165Hz, GSync), ASUS Strix RTX3090 OC, Intel Core i7 8700K@5GHz+EKWB L360, ASUS Maximus X, 32GB G.SKILL TridentZ@3466 MHz, ADATA SX8200 2TB + 1TB + Crucial BX 500 GB + Kingston UV400 1TB, Seasonic P-860 Platinum, FD Define S
satikcz
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 20. 4. 2016 19:50

search.php?keywords=UPS
= aktuálně 2074 výsledků.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milsimr 20. 4. 2016 19:53

Ty levný přepěťovky mi přijdou k ničemu a pokud chceš něco pořádnýho, tak potřebuješ beztak plnohodnotnou online UPS, což není zrovna levná záležitost. A k UPSkám tu bylo řečeno již mnohé.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod satikcz 20. 4. 2016 20:04

Milanr1 píše:http://forum.zive.cz/search.php?keywords=UPS
= aktuálně 2074 výsledků.

Já ale právě nepotřebuju UPS, jen přepěťovou ochranu, pokud má nějaký smysl.
Naposledy upravil satikcz dne 20. 4. 2016 20:06, celkově upraveno 1
satikcz
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 20. 4. 2016 20:05

Vyčerpávající odpověď od odborníka už jsi dostal:
milsimr píše:Ty levný přepěťovky mi přijdou k ničemu a pokud chceš něco pořádnýho, tak potřebuješ beztak plnohodnotnou online UPS
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod eLzyx 20. 4. 2016 21:20

asi takhle ... každé léto (4 po sobě) mi po bouřce odcházela ŘJ od solárního systému. Prásklo to někde přes ulici a ŘJ se vypálila. Hodil jsem tam zásuvkovou APC SurgeArrest Essential (ještě ta stará černá, dnes dělají designově povedenější :D ) bez nějakého velkého očekávání (stála 250Kč) a překvapivě tam ta jednotka maká už třetím rokem. Náhoda? Nemyslím si, jednotka přežila i když to prásklo do sousedního domu a v něm to rvalo kabely ze zdi. Mě to stálo jen prachy za novou protipřepěťovku a ne tu drahou ŘJ.
Naposledy upravil eLzyx dne 20. 4. 2016 21:35, celkově upraveno 1
eLzyx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ziki 20. 4. 2016 21:24

Záleží co a před čím chcete chránit. Běžné "prodlužovačkové" přepěťové ochrany, ale také ty v UPSkách, Vás ochrání jen před drobnými napěťovými rázy, které mají na svědomí většinou další spotřebiče na stejné fázi (např. kompresor chladničky, motor pračky nebo výtahu, svářečka v dílně apod.). Ale před úderem blesku, ať už přímým nebo nepřímým, Vás neochrání ani ta nejlepší prodlužka či UPSka, na to musíte mít v domě nainstalovaný celý systém přepěťových ochran A, B, C, ..., (bleskojistek, svodičů přepětí aj.), ale ani to Vám nezaručí 100% ochranu ;-).
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod eLzyx 20. 4. 2016 21:46

většina značkových protipřepěťovek (APC, Eaton, Belkin atp.) je konstruována, aby vyhověly požadavku 2. třídy/C, tj. blízký a vzdálený úder blesku. Ochranná úroveň je do 2,5kV.
Některé dokonce zvládají i 1. třídu/B, tj. do 4kV, tj. na částečné svedení bleskového proudu při přímém zásahu. Zařízení nejspíše shoří, ale sníží to riziko požáru.
Naposledy upravil eLzyx dne 20. 4. 2016 21:55, celkově upraveno 1
eLzyx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod wiqix 20. 4. 2016 21:52

Ty přepěťovky v prodlužkách jsou jen koncový stupeň, který je dimenzovaný na ochranu do určitého přepětí. Celkem jsou 4 stupně. Značí se to různě (0,1,2,3 / A,B,C,D / 0,I,II,III a kdo ví jak ještě, já budu používat ABCD).

Celková přepěťová ochrana dimenzovaná na úder blesku o proudu 200kA a počítá se všemi stupni. První stupeň "A" tě nemusí zajímat, ten je na venkovním vedení (jiskřiště). Má odolnost do 6kV. Na vstupu do objektu bys měl mít "B", který má odolnost do 4kV. Pak je "C" (často je kombinovaný rovnou s "B") s odolností do 2,5kV. A až na konci máš ty jezevčíky "D" s odolností do 1,5kV.

Co z toho plyne? Pokud používáš jen poslední stupeň, ochrání tě jen před přepěním jen v omezené míře. Pokud to práskne někam blíž a přepětí bude nad 1,5kV (což přes "A" v pohodě projde a díky absenci "B+C" to nic nezasataví), je ti přepěťovka na nic.

V UPS je také jen koncový stupeň. Také je ti k ničemu v případě absence mezikusů. UPS není žádný zázračný přístroj, který by dokázal nahradit celý řetězec. UPS umí navíc třeba ochranu proti podpětí. Je to tedy trochu lepší ochrana (je proti více poruchám), ale stále jen proti stejnému maximálnímu přepětí (jen je to dražší a lidi mají pocit, že když za to zaplatili tisíce, že to prostě musí chránit více - omyl).

Takže má smysl jen koncový stupeň? Ano má. Ochrání tě sice jen omezeně, ale ty menší přepění jsou podstatně častější (viz. eLzyx). Jen od toho nesmíš čekat, že tě to zachrání proti blízkému nebo dokonce přímému úderu blesku. Na to je třeba mít komplet ochranu a ještě dobře udělanou (lidi jsou klidně schopni si udělat "B+C+D" a pak udělat špatně anténu a natáhnout si tak reálně hromosvod do obýváku, přímo do TV).
wiqix
Junior

Odeslat příspěvekod eLzyx 20. 4. 2016 21:57

krásně rozepsáno. Imho na ten blízký úder je to "o štěstí" (síla blesku, vzdálenost), může pomoci, ale nemusí. Ale furt je s tím větší šance na přežití chráněné elektroniky, než bez.

editoval jsem svůj předchozí příspěvek tak, abych se držel stejného označení ochran - pomocí písmen.
eLzyx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod wiqix 20. 4. 2016 22:08

Ano, ani dokonale provedená přepěťová ochrana není na 100%. Navíc málokdo ji má provedenou dokonale. Je totiž třeba chránit všechny vstupy do objektu, kudy se tam může přepětí dostat. A to není jen po síti. Jde i o ostatní kabelové rozvody (anténa, internet, telefon, ...), ale i cokoliv dalšího kovového, co leze dovnitř. Tedy třeba potrubí (voda je většinou v plastu, ale třeba plyn nemusí, atd.).

Cest, kudy se to tam může dostat je spoustu. Stačí jedna nechráněná a indukované napětí udělá svoje.

A ještě dodám, že přepěťovky je třeba kontrolovat. Jakmile signalizuje, že nefunguje, tak nijak nechrání (je to pak stejná prodlužovačka, jako každá jiná). U těch, které jsou nepřístupné a není vidět na optickou signalizaci, je tedy lepší volit zvukovou (zvuková je lepší všude, toho si nevšimne jen hluchý).
wiqix
Junior

Odeslat příspěvekod eLzyx 20. 4. 2016 22:10

wiqix píše:Tedy třeba potrubí (voda je většinou v plastu,

pokud máš solární systém, tak kapalina (nosné médium tepla) je v nerezovém vlnovci, který druhým koncem leze ven na střechu. Jupí jej :D

Když mi to namontovali, tak jsem na to tak chvíli koukal a hned volal firmě, ať mi přijedou udělat bleskosvod. A hezky poctivě v mědi.
eLzyx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod wiqix 20. 4. 2016 22:37

Potrubí by mělo být uzemněno. Solární panely by měly být ve stínu hromosvodu a v dostatečné vzdálenosti od něj. To samé platí pro anténu. Ani jedno nesmí být spojené s hromosvodem (pak si majitel vyloženě dobrovolně tahá hromosvod do objektu a část proudu při úderu blesku mu půjde vnitřkem).

Jen tak mimochodem, norma ČSN 34 1390 z minulého století, která platila souběžně s novou až do 2009 toto spojení vyloženě vyžadovala, takže hromada baráků má anténu s hromosvodem spojenou.
wiqix
Junior

Další stránka