"2 A" USB port na víceportové nabíječce a na powerbance

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod sirius1983 23. 7. 2016 13:20

Dobrý den,
narazil jsem na problém při nabíjení tabletu z multiportové nabíječky, kde je jeden USB port označovaný jako "2 A". Pokud tablet připojím do tohoto portu, tak nabíjení probíhá velmi pomalu a při měření USB měřičem proudu je vždy ukazována hodnota jen cca 0,45 A.
Zcela stejná je situace při přípojení tabletu do "2 A" portu powerbanky.

Na situaci nemá vliv jestli je tablet zapnutý nebo vypnutý, zkoušel jsem také další jiný tablet a situace je stále stejná. Pro úplnost doplním, že nejde o nějakou lowcost nabíječku ale o model za cca 2 tisíce, stejně tak obě powerbanky, co jsem zkoušel jsou z dražší cenové kategorie.

Je mi jasné, že se tablet nebude nabíjet konstantním proudem 2 A, ale čekal bych alespoň hodnoty nad 1A, tak jak je tomu při používání originální nabíječky dodávané k tabletu.

Netušíte, v čem by mohla být příčina tohoto stavu?

Děkuji za všechny názory.
sirius1983
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cojavim 23. 7. 2016 13:36

Možná to bude tím, že cena se nerovná kvalita. Mám xiaomi 10000 mAh za 350Kč a pocitově to nabíjí stejně jako ze zásuvky skoro ( 1.8 ). Pomohlo by uvést jaké powerbanky máte.
cojavim
Junior

Odeslat příspěvekod Szepy 23. 7. 2016 13:40

co zkusit "přerušit" datové vodiče? třeba přelepit 2 prostřední piny izolepou,tak aby se nedotýkaly kontaktů v powerbance,mě to pomohlo
Szepy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 23. 7. 2016 14:19

Prostě tablet špatně detekoval port a z normálního USB2 se může brát max. 0,5A.

Pokud jsou zapojené datové vodiče přerušením si může tablet myslet že je připojen na nabíječku a může být proud větší tak to skus.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod sirius1983 23. 7. 2016 16:41

Špatná detekce portu ze strany tabletu mě napadla jako první, ale zkusil jsem jiný tablet a je to stejné. Že by oba tablety detekovaly špatně?
sirius1983
Pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 23. 7. 2016 20:44

Proč by ne záleží jako co se ten nabíječ tváří.

Taky vyskoušej nějakej tlustej poctivej kabel, zda není velký úbytek napětí na kabelu.
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod sirius1983 25. 7. 2016 06:58

Ještě se zeptám, pokud by šlo skutečně o špatnou detekci portu se strany tabletu, kdy by byl port považován za standartní "1 A", tak neměl by se přeci jen nabíjecí proud blížit k té hodnotě 1 A ? Například, když nabíjím mobil standartní "1 A" nabíječkou, tak se hodnoty pohybují kolem 0,75 A.
sirius1983
Pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 25. 7. 2016 07:02

Ne protože standart je 0,5 A (USB2) takže když ho blbě detekuje bude se to blížit 0,5A!
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod silenyJohn 25. 7. 2016 07:34

Vsetky mobily a tablet standardne pocitaju s tym, ze si pripojene na usb port, kde je max. 0.5A. To je preto, aby neznicili zariadenie vysokym odberom. Predpokladam, ze sa podobne budu spravat, aj ked sa len pripoja napajacie vodice, bez datovych.
Ked sa pripoji do origo nabijacky, tak ta posle signal, ze sa moze prepnut na rychlejsi rezim. A tuto detekciu ma kazdy vyrobca urobenu po svojom, casto su to len odpory na datovych vodicoch, ktore funguju ako delic napatia - napr. iphone chce na datovych 2V a 2.8V, aby isiel naplno.
Takze, ak si sikovnejsi, tak mozes urobit vlastny kabel, kde nasimulujes odpormi spravne napatia. alebo to pre tvoj konkretny tablet upravit priamo v powerbanke.
silenyJohn
Junior

Odeslat příspěvekod jackbrno 25. 7. 2016 07:41

sirius1983 píše:Ještě se zeptám, pokud by šlo skutečně o špatnou detekci portu se strany tabletu, kdy by byl port považován za standartní "1 A", tak neměl by se přeci jen nabíjecí proud blížit k té hodnotě 1 A ? Například, když nabíjím mobil standartní "1 A" nabíječkou, tak se hodnoty pohybují kolem 0,75 A.

Standardní port USB není 1A, ale 0,5A. Proto si bere jen 0,45A.
jackbrno
Junior