LED pásky pro osvětlení pracovního stolu

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod cernakus 28. 10. 2016 09:59

Pánové, neblbněte s tím chlazením lidem hlavu. LEDky mají účinnost kolem 50%, takže ztrátové teplo je cca půlka z toho na metr. Tedy například 5W/m, znamená 2,5W/m ztrátového tepla a i kdyby bylo chlazení prostou radiací, tak vám teplota nepřeleze přes 35 stupňů. Samozřejmě díky tomu, že máme vzduch, tak to padá někam pod 30 stupňů. Podle teploty v místnosti. V praxi to bývá do 5 stupňů nad okolní teplotu.

To byste museli mít jinou výkonovou třídu a u té většinou už informaci o nutnosti pasivního chlazení nalepením do kovových lišt máte v návodu. Na dekorativní osvětlení to prostě stačí někam nalepit.

Jinak tyto pásky pravidelně prodávají v supermarketech za velmi dobré ceny. Stačí obhlédnout letáky a nějaký to zrovna bude mít v akci. Nevýhodou je, že se prodává obvykle 3-5 metrů dlouhé klubko, takže spoustu toho člověk zahodí.
cernakus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod harrym 28. 10. 2016 10:18

motley píše:Já bych se tu zkusil zeptat na jednu věc, nedávno jsem dával LED pásek jako osvětlení kuchyňské linky (5630, 14.5W/m), celkem asi 3.7m zdroj 60W 12V DC 5A, instalováno na hliníkový profil, rozděleno do několika částí, propojeno tímhle http://www.ebay.co.uk/itm/5-x-10mm-5050 ... 2395240496

Děje se to, že poslední část osvětlení (nejdál od zdroje) svítí oproti zbytku slabě, nevíte kde by mohla být chyba ? Napadl mně slabý zdroj, případně, jestli není problém v tom, že jsem jednotl. části pásku nepájel, ale použil jsem ty spojky ? Před tou poslední částí je tedy ještě asi 3 metry drátu kterým jsem to propojoval se zbytkem...

Na těch posledních segmentech už je zkrátka moc velký úbytek napětí (na začátku máš třebas 12 V, ale na konci pásku už je třebas 10 V - to znamená, že konec pásku svítí už poloviční intenzitou). Ideální by bylo, kdybys celý ten řetězec napájel na obou koncích, tj. je nutné dotáhnout těch 12 V nějakou silnější 2linkou i na ten konec pásku. A nebo to aspoň napájet zprostředka, doprostřed pásku.

Pokud nemůžeš nějak elegantně dostat napětí 2linkou na konec pásku, tak někde přes poslední třetinou celýho pásku (ideálně v místech, kde máš drátové propojky) vlož DC-DC měnič (na ebayi lze koupit za 1-2 dolary) a naboostuj jím před poslední třetinou napětí zpět na 12 V.

http://www.ebay.com/itm/MT3608-DC-DC-St ... SwbdpWaOlR

Pájení je vždycky lepší/jistější než sebelepší mechanická propojka (přechodové odpory).
Core i3-10100F 4.3Ghz/1020mV (undervolting - CPU Lite Load mode1 + offset -20mV); MSI B460M Pro; ADATA XPG Gammix D10 2x8GB; Zotac GTX 1050 Ti Mini; Kingston A2000 1TB; WD10EZRX 1GB; DVDRW Samsung SH-S223C; SS-350ET activePFC. Idle=30W, OCCT burn=151W
harrym
Junior

Odeslat příspěvekod harrym 28. 10. 2016 12:21

Měřil jsem odpor hlavních proudových cest na celých 5 metrech LED pásku, a odpor je 1,5 ohmu.
Tj. za ideálního stavu (neuvažuji nelinearitu proudového odběru LED), je úbytek napětí dU = 2 2 x I/2 x R = 2 x 5/2 x 1,5 = 7,5 Voltu. Vzhledem k nelinearitě LED diody, počítám, že skutečný úbytek bude asi 40-50% z této hodnoty, tj. 3 Volty. Nelinearita tedy přispívá k menšímu úbytku napětí na konci pásku, ale o to více je menší proud, který protéká posledními segmenty pásku.
Troufám si hádat, že segmenty posledního 1 metru, klidně může protékat jen poloviční až třetinový proud, než co prvním segmentem.
Core i3-10100F 4.3Ghz/1020mV (undervolting - CPU Lite Load mode1 + offset -20mV); MSI B460M Pro; ADATA XPG Gammix D10 2x8GB; Zotac GTX 1050 Ti Mini; Kingston A2000 1TB; WD10EZRX 1GB; DVDRW Samsung SH-S223C; SS-350ET activePFC. Idle=30W, OCCT burn=151W
harrym
Junior

Odeslat příspěvekod motley 28. 10. 2016 13:13

harrym: pravda, dát zdroj doprostřed mně nenapadlo a teď jak na to koukám, tak by to neměl být problém, díky.

Kdybych tam ale chtěl dát ten booster na kterej jsi dával odkaz, tak to funguje tak, že prostě připájím dráty na in/out a je to ?
motley
Junior

Odeslat příspěvekod harrym 28. 10. 2016 17:52

Ano.A musíš ho pomocí toho trimru samozřejmě vyladit na 12 V.
harrym
Junior

Odeslat příspěvekod seth123 28. 10. 2016 18:07

cernakus píše:Pánové, neblbněte s tím chlazením lidem hlavu. LEDky mají účinnost kolem 50%, takže ztrátové teplo je cca půlka z toho na metr. Tedy například 5W/m, znamená 2,5W/m ztrátového tepla a i kdyby bylo chlazení prostou radiací, tak vám teplota nepřeleze přes 35 stupňů. Samozřejmě díky tomu, že máme vzduch, tak to padá někam pod 30 stupňů. Podle teploty v místnosti. V praxi to bývá do 5 stupňů nad okolní teplotu.

To byste museli mít jinou výkonovou třídu a u té většinou už informaci o nutnosti pasivního chlazení nalepením do kovových lišt máte v návodu. Na dekorativní osvětlení to prostě stačí někam nalepit.

Jinak tyto pásky pravidelně prodávají v supermarketech za velmi dobré ceny. Stačí obhlédnout letáky a nějaký to zrovna bude mít v akci. Nevýhodou je, že se prodává obvykle 3-5 metrů dlouhé klubko, takže spoustu toho člověk zahodí.

prosím nekrm lidi PR bludy. LED je tak maximálně účinější oproti zářivkam o 50% ale nedosahuje v žádném případě 50% účinnosti, levné LED zdroje dosahují 80 lm/W což jsou hodnoty kvalitních trubicových zdrojů což je tak 15% účinnost. Bohužel lidé jsou strašně zblblí lživou reklamou okolo sebe a slepě kupují každý LED zdroj, bez zjištění nějakých základních informací. Nejlepší světelný zdroj co jsem viděl byl zatím LED modul s účinností 172 lm/W při 4000K
seth123
Junior

Odeslat příspěvekod Duir 29. 10. 2016 09:57

Ano, na jednu stranu modernější LED mají účinnost "pouze" okolo 20-25%, ale fungují na cca. 3V 150mA což je zhruba 0.5W=>0.35W-0.4W nevyužitého výkonu. Na jeden metr zde zmíněných Ebay LED je to okolo 24W. Pokud byste to nechali zavinuté, a nebo to dobře zaizolovali, trochu by se to zahřálo.. Jinak tomu nic nehrozí.
Duir
Junior

Předchozí stránka