Napětí akumulátoru v telefonu

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod dasvab02 14. 4. 2022 13:40

Zdravím,

3 dny zpátky jsem si koupil nový telefon, podporující turbocharge a podobné vychytávky. Nicméné je uváděno, že telefon má ochranu proti přebití baterie, ale když jsem se koukal na napětí nabité baterie, tak se pohybuje někde okolo 4,4v.
Pokud vím dobře, tyto baterie by se měly nabíjet na hodnotu okolo 4,2v maximálně. Je maximální napětí uměle navýšené výrobcem, pro dosažení vyšší kapacity, nebo je to v pořádku a já mám jen zastaralé informace?

Chtěl jsem zde vložit screenshot, ale bohužel to nejde.

Pak je tu ještě dotaz na turbocharge, který do telefonu cpe proud okolo 6A, to se mi taky moc nelíbilo a tak raději používám adaptér s maximálním proudem 2A, přičemž telefon bere asi 1,3A a nabíjí se pomalu. Přecijem je to nový telefon a baterie je jedna z choulostivých komponent, tak je dobré ji šetřit.

Děkuji za odpovědi.
dasvab02
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Wikan 14. 4. 2022 13:42

Nějak nevidím, že bys napsal, co je to za telefon.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod dasvab02 14. 4. 2022 13:43

Motorola g200

Malinko jsem zapomněl to zmínit, jak jsem sem chtěl hodit ten screenshot tak je to tam napsané, ale nepovedlo se a zapomněl jsem to dopsat
dasvab02
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod myšpulín 14. 4. 2022 13:54

A jakým způsobem si měřil tu baterii když není uživatelsky vyjmutelná?
myšpulín
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod dasvab02 14. 4. 2022 14:04

Asi to nebude považováno za profesionální měření, ale pomocí aplikace Ampere, mám ji otestovanou, je dost spolehlivá a využívá senzory telefonu u kterých si myslím že by měly být přesné. Navíc můj multimetr už není zrovna v použitelném stavu.

Spis jde o to že když si porovnám svůj předchozí telefon (Xperia XA2 Ultra) a tento nový, tak u Xperie byla hodnota maximálního nabití něco okolo 4,25v, tady je to 4,4v tak jsem z toho trochu v rozpacích
dasvab02
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod r34ktor 14. 4. 2022 16:19

V telefonu je baterie MB50, která má max. povolené nabíjecí napětí 4,48V. Viz https://youtu.be/TgpixqNsROk?t=186

Kde si vzal nabíjecí proud 6A nevím. Výstupní parametry dodávaného 33W adaptéru jsou 5V/3A (15W), 9V/3A (18W), 12V/2,5A (30W) a 11V/3A (33W). Čili max. nabíjecí proud jsou 3A.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Pytlík 14. 4. 2022 16:52

Teď jsi ale doopravdy střelil kozla. Nabíjecí obvody telefonu nemají lineární stabilizátor, ale spínaný (řízený pochopitelně tak, aby nabíjecí proud byl ve stanovených mezích). Kdybychom, pro jednoduchost výkladu, připustili, že celý maximální výkon zdroje (slangově nazývaného adaptérem) se pošle do baterky a navíc zanedbali ztráty, tak by při napětí zdroje 11V a jeho proudu 3A teklo do baterky cca 7,8A. Samozřejmě, v reálu bude ten proud omezen, ať již max. povoleným proudem do baterky, tak ztrátami v měniči, ale proudu 6A lze dosáhnout.
Pytlík
Pokročilý

Odeslat příspěvekod r34ktor 14. 4. 2022 17:54

Máš pravdu, jsem blb. Zaměnil jsem proud v přípojném kabelu a interní tekoucí do baterie po konverzi. :eh
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dasvab02 14. 4. 2022 17:55

Děkuji za vysvětlení u napětí baterie.

Dodávám že proud 6A jsem naměřil taktéž pomocí stejnojmenné aplikace, která měří vstup do baterie, nikoliv vstup na USB-C konektoru, při 11v na vstupu bude samozřejmě proud jiný, ale do baterky jsem naměřil proud 6A
dasvab02
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 15. 4. 2022 21:23

Nějak nechápu co řešíš?

Aby jsi změřil konkrétní hodnoty musíš telefon rozebrat a připojit měřák!

Obvody v telefonu sice měří přesně, ale neznáš jejich konstanty takže SW může vypisovat nesmysly.

Telefon je spotřební zboží tak ho používej a neřeš to.

Pokud chceš baterii šetřit odpojuj nabíječku při 90% nabití a dávej ho nabíjet dříve jak to klesne pod 30%! Osobně to neřeš baterie vydrží déle než si koupíš nový telefon.....
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý