USB Wifi adaptér "ztrácí" 5GHz síť

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod ondrasheq 2. 10. 2022 12:57

Ahoj,
k PC mám připojený USB WiFi adaptér Edimax AC600, router je vzdálen asi jen čtyři metry, v cestě sádrokartonová příčka.
Relativně dlouho jsem byl připojený přes 5GHz síť, ale ta jednoho dne zmizela - adaptér ji přestal vidět, funguje pouze 2,4Ghz přístup. Na mobilu, tabletu 5GHz síť vidím, má silný signál i přesně v místě, kde je PC s adaptérem. Co se mohlo pokazit? Už jsem zkusil vše kam sahají moje znalosti - restart routeru, aktualizaci ovladačů adaptéru, restart PC. Dle webového rozhraní routeru je 5GHz normálně v provozu. Zároveň to není tak, že by 5GHz na adaptéru přestalo kompletně fungovat - sousedovu 5GHz síť vidím a můžu se k ní připojit.
Výpadek odpovídá zrhuba době, kdy jsem do routeru přes kabel LAN připojil NAS, ale nenapadá mě jakou by to mělo mít souvislost s tím, že právě jedno jiné zařízení přestane vidět 5GHz.

Díky za každý tip,
O.
ondrasheq
Junior

Odeslat příspěvekod ondrasheq 4. 10. 2022 11:59

Odpovím si sám: USB adaptér má nejspíš problém s DFS frekvencemi. V nastavení routeru jsem na 5GHz natvrdo nastavil kanál ve zmíněném rozsahu a už to funguje.

Vygoogleno:
I'm in Canada and it seems like this adapter only ever works on non-DFS 5Ghz channels even though "iw phy phy0 channels" lists all the 5Ghz channels being available. In my case I have to manually select from 36, 40, 44, 48, 149, 153, 157, 161, 165 for 20Mhz width and the list of available channels shrinks for 40 and 80Mhz. Tested it in Windows 10 and got similar results.
ondrasheq
Junior