Repro Edifier R1380 DB - zvukovka??

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod el camel 12. 5. 2023 06:18

Ahojte mám prosbu. Pořídil jsem k PC nové repro, které mají cinche i optiku. Je vhodné dokoupit i nějakou zvukovku a pokud ano, jakou? Poradíte s výběrem? Poslech Spotify, hry, filmy okrajově.

Základovku mám tuto: https://www.alza.cz/gigabyte-b550m-aoru ... 27.htm?o=1.
el camel
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 5. 2023 06:55

ADA-71 a propojit opticky.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod el camel 12. 5. 2023 07:17

Díky moc. Cena lidová!

V jiných tématech (Edifier 1700 BT) se probíraly Dragofly od 3 tis. nahoru, takže milé překvapení. Tam to bylo díky tomu, že repro neměly optiku (Edifier 1700 BT).
el camel
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 5. 2023 08:03

Ano, presne jak pises. ADA-71 poskytne opticky, digitalni vystup. Kvalitou analogu by se s DragonFly nemohl rovnat, ale Ty mas D/A prevodnik v reproduktorech, tak proc toho nevyuzit.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod el camel 12. 5. 2023 08:10

Super - už mám objednáno. Díky za tvůj čas.
el camel
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 5. 2023 08:57

Kdyz mohu, rad pomohu.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Python.p 12. 5. 2023 10:49

Záleží na rozpočtu ...

Jh osobně doporučil něco více HighEnd za víc peněz taky.

https://www.thomann.de/cz/focusrite_sca ... rd_gen.htm

Nebo

https://kytary.cz/audient-id4-mk2/HN227733/
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 5. 2023 12:02

Digitalni data, tj. jednicky a nuly v optickem vystupu, ma uplne stejne zvukovka za 500CZK, jako zvukovka za 500Euro. ;)

A DAC je v tomto pripade v reproduktorech, neni treba kupovat dalsi.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Python.p 12. 5. 2023 18:30

Překvapivě vím jak funguje optika a i jak funguje digitalní přenos dat, fakt, že jo.

Jenom jsem nabídl další, univerzálnější řešení na delší dobu a pro více variant repro a příslušenství.

A o kvalitě D/A převodníku v bedýnkách a nebo samostatné zvukovce slušné kvality se asi bavit nemusíme, že ne. ..
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 5. 2023 19:01

Je to pro Spotify...

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Python.p 12. 5. 2023 19:51

Tak Tidal, Qobuz, nebo Apple to není, ale na vysokou kvalitu už by mohl slyšet rozdíl. To né že ne.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 12. 5. 2023 21:05

Python.p píše:A o kvalitě D/A převodníku v bedýnkách...

V těch bednách je na vstupu DIX Texas Instruments PCM9211, tedy docela solidní D/D převodník. Stejný mají i jejich nejvyšší řady. Ostatní komponenty se mi nepodařilo nikde najít, ale v principu hrají podobně, jako předchozí model, jen s čistějším vyšším pásmem a unavenými středy.
Je opravdu jedno, jaký DAC uvnitř je, protože hlavním limitem je konstrukce a velikost. Každopádně do těch tří tisíc toho s digitálním vstupem moc lepšího stejně neseženete.
Otázkou samozřejmě je, zda v této cenové hladině má digitální vstup slyšitelný vliv. Testoval jsem i vyšší modely od Edifier a nějaké zázraky se nekonají. Docela by mne překvapilo, kdyby uživatel zaznamenal slyšitelný rozdíl mezi analogem a digitálem v propojení s ADA-71.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 13. 5. 2023 05:32

Ok, jsou to bedýnky za 3k. Budou mít jistě kvalitní osazení. ;)

Přišel jsem s dalším nápadem (na delší dobu, skoro až na "věky), ale děkuji za ponaučení o základnich principech fugování věcí, hned je mi zase o něco lépe.

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod Mahe 13. 5. 2023 11:25

Vďaka Emil za podrobný výklad - poučil. Nedávno mi došli R2750DB a mám ich pripojené cez optiku priamo na internú zvukovú kartu v PC (Toslink/Toslink). Môžem skúsiť analógové prepojenie (3,5jack/cinch) a testovať, či bude počuteľný rozdiel na pár poslucháčoch.
Mahe
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 13. 5. 2023 19:44

Při připojení na interní zvukovou kartu je ve hře spousta dalších elementů - namátkou okolní rušení a až na výjimky velmi špatný D/A převodník. Tam analogovou cestou jen ztratíte a rozdíl bude slyšet - ne hned, ale na naposlouchaných skladbách. Rozdíl bude rozpoznatelný ve zřetelnosti/separaci tónů (snadno uslyšíte rozdíl mezi více hlasy či nástroji), v čitelnosti sterea a v rušení. Pokud nemáte nějakou top základní desku, která má samostatně oddělený a stíněný zvukový obvod, analog ani nezkoušejte.
Zmíněná ADA-71 je externí zvuková karta (odpadá to rušení interních komponent) s relativně OK D/A převodníkem (v porovnání s většinou integrovaných řešení). Tou úvahou, zda bude poznat rozdíl v zapojení viz výše, jsem narážel na myšlenku, kde bude úzké hrdlo. Jestli jím bude základní externí zvuková karta, nebo relativně levné reproduktory.
Emil Pastelka
Junior