Vzhled a design:
ROG Azoth je klávesnice s elegantním a zároveň lehce agresivním designem, který se hodí převážně pro herní nadšence. Klávesnice je vyrobena z kvalitních materiálů (tělo je hliníkove, nebo tedy nějaká podobná slitina, klávesy jsou doubleshot PBT) a má tak velmi robustní konstrukci, což zajišťuje dlouhou životnost a ten správný zvuk, bez levného drnčení (chtěl jsem napsat, že to má to správne THOCK, o které se snaží různý moddeři, ale zjistil jsem, že ono THOCK se mění zrovna podle toho co je právě IN... takže za mě tam je). Dále disponuje podsvícením RGB s možností přizpůsobení až na jednotlivé klávesy, což umožňuje vytvoření atraktivního vzhledu přesně podle vašeho gusta.
Spínače:
ROG Azoth kterou jsem měl možnost testovat je vybavena hnědými NX mechanickými spínači (obdoba MX, plně kompatibilní). Tyto spínače nabízejí kombinaci přesnosti a jistého stisku, což je ideální pro ty, kteří chtějí klávesnici, která je vhodná pro hraní her i práci. Hnědé spínače mají také krátký zdvih, což umožňuje rychlé opakování stisknutí kláves. Což spolu s naprostou jistotu stitsku tvoří výbornou klávesnici.
Funkce a výkon:
ROG Azoth přináší mnoho výborných funkcí, které zvyšují její výkon. Klávesnice nabízí anti-ghosting a N-key rollover, což znamená, že můžete současně stisknout několik kláves a každý stisk bude přesně zaznamenán. Tento prvek je zvláště důležitý při hraní her, kde potřebujete rychle reagovat a často (omylem) zmáčknete více kláves.
ROG Azoth také obsahuje programovatelné makra, která vám umožní přizpůsobit si klávesy podle svých potřeb. To je užitečné pro herní profily například jiné pro RPG, jiné pro MMORPG a další pro FPS hry a nebo opakované pracovní úkony, které si můžete uložit a snadno vyvolat pomocí jednoho tlačítka.
Dále nabízí 3 způsoby připojení. Klasicky USB-C kabelem. Pomocí donglu na 2.4GHz a poslední možností je BT. Takže jak je jasné, klávesnice se dá používat klidně bez drátově. Během používání se mi ji za celý den nepodařilo vybít a kapacita za 8h práce spadla tak o 25%, takže výdrž bude určitě přes 24 h, ale stejně bych řekl, že pokud ji někdo bude používat k práci a hraní, tak není problém na noc, nebo v době kdy nejsem u PC klávesnici nabít. Reklamní materiály tvrdí přes 2000h no, nevím...
Ohledně odezvy jsem nepozoroval žádnou velkou odezvu jak přes připojení přes dongle tak BT. Ale nejsem žádný profi hráč. Když se podíváme po světě a na recenzenty kteří toto měří, dosahuje bezdrátová kominkace téměř stejné odezvy jako ta drátová. A to konrétně drátově 1ms, přes dongle 1,8ms a přes BT 8,1 ms (zdroj: rtings - doporučuji pokud chcete vidět naprosto detailní rozbor)
Pohodlí a ergonomie:
Klávesnice ROG Azoth nabízí ergonomický design avšak celkem vysoký profil a bohužel bez opěrky pro zápěstí, která by mohla pomáhát předcházet únavě ruk při delším používání. Nastavitelná výška a náklon klávesnice také umožňuje přizpůsobení podle vašich preferencí a zajištění co nejvyššího komfortu. Tady bych na závěr osobně přidal, že tohle je podle mě opravdu škoda, protože je opravdu vysoká a když jsem už několik let zvyklý na mechanické klávesnice, tak tady jsem doopravdy po půl dni musel řešit nějakou podložku.
Klávesy (dále keyccapy) samotné jsou velmi kvalitní, jsou typu DoubleShot PBT, tedy ze dvou materiálu. Patří mezi to nejlepší co se u nás dá sehnat, teda pokud se budeme bavit o tvaru a pocitu z psaní. Co už je horší jsou popisky. Znaky jako takové jsou kásně vidět díky RGB podsvícení, ovšem co je horší jsou FN funkce, které umožňují párování s BT, přepínání profilů atd. Ty jsou jen v jiném odstínu šedé než samotné keycapy. To při šeru a nebo tmě naprosto znemožňuje jejich používání, což je škoda. No podívejte na foto, co tím myslím.
Podívejte se na krásný detail na klávese ESC:
Něco navíc:
Vestavěný OLED displej přidává dojmu luxusu a umožňuje personalizaci a zobrazení důležitých informací přímo na klávesnici. A také její ovládání, ona páčka je více směrovová a umožňuje tak rychlý posun nahoru a dolů, dále stisk z vrchu a stisk z boku. Po vybalení klávesnice tak máte celkem rychlou možnost si nastavit podsvícení typ, né intezitu. Škoda. Ovládat multimedia, intenzitu podsvícení oled displeje a pokud jste opravdu hračičky, tak po nainstalovaní ArmouryCreate máte možnost si nahrát vlastní GIF, nebo případně nechat zobrazovat teploty, či zatížení jednotlivých komponent. Za mě povedená věc, ale nepřišel jsem za dobu testovaní na to, jak displej vypnout. Jo v manuálu jsem se koukal a neviděl jsem nic. Ani stealth mode nepomohl, ale to přisuzuji tomu, že v době testování byla klávesnice opravdu nová a občas se objevilo nějaké nestandratní chování, které věřím, že už je dávno pryč.
Obsah balení:
V balení najdete mnoho věcí, doopravdy nadstandartní! Krom samotné klávesnice a USB-C kabelu (opletený, troufnu si říct kvalitní), jsou tu věci které využijí převážně moddeři. A to konkrétně: vytahovač na klávesy, na spínače, pár náhradních spínačů a teď pozor! Rozdělávač spínačů, držák na spínače, vazelínu a šteteček. Takže pokud by Vám klávesnice přišla hlučná tak hurá do toho a půl je hotovo! Můžete si klávesnici rozebrat a spínače namazat, za mě velký palec nahoru.
Závěr:
Mechanická klávesnice ROG Azoth s hnědými spínači je skvělou volbou pro hráče i profesionály, kteří hledají spolehlivou a výkonnou klávesnici. Její elegantní design, kvalitní materiály a robustní konstrukce ji dělají odolnou a trvanlivou. Hnědé mechanické spínače poskytují přesnost a jistý stisk, což je ideální pro práci i hraní her. S funkcemi jako anti-ghosting, N-key rollover a programovatelná makra se jedná o vysoce výkonnou klávesnici. Ergonomický design s odpočinkovou opěrkou zajišťuje pohodlí při dlouhodobém používání. Celkově lze tedy říci, že ROG Azoth je skvělá klávesnice s mnoha výbornými funkcemi, která by mohla uspokojit i ty nejnáročnější uživatele.
Klady:
kvalita zpracování
použité spínače (pro mě osobně, ale tak každý si vybere)
výdrž na baterii
možnost připojení
velikost (jojo, nepotřebuji numeriku ani šipky, tedy u herní klávesnice)
Zápory:
cena - ale jak se to vezme je to top třída a pak už tu máte jen vysoce personalizované klávesy a násobně vyšší cenu
OLED displej (ano, za mě je to sice pěkné, ale k ničemu. Většina lidí nesleduje teploty a když už jo tak přímo na monitoru a je to věc která zbytečně zvyšuje cenu, pokud by tu displej nebyl a stála by o něco méně, tak si myslím, že by byla přístupnější více hráčům)
vysoký profil
absence podpěry zápěstí
I přes tohle všechno je to za mě osobně nejlepší dostupná klávesnice. Dostupná, tím myslím tady a teď, koupíte ji takřka všude a nemusíte čekat až Vám dovezou nějakou custom klávesnici z druhého konce světa... A kdo tvrdí, že mechanické klávesnice jsou na nic, tak nikdy na žádné nepsal / nehrál a nebo je to ignorant
PS: Dnes se dají sehnat slušné mechnaniky už za pár stovek a furt budou lepší jak membrány za tisíce, tak to prostě je, to je fyzika, tu nejde přečůrat.
Komplet foto zde:
(omlouvám se za prach, ale snažil jsem se klávesnici vysát a otřít, ale evidetně se tam prach drží a drží...