Životnost záznamu na flash v zařízeních.

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Bobanowicz 30. 12. 2023 00:24

Ahoj všichni,
tak mě napadlo... v současné době naprostá většina (zřejmě spíš naprosto veškeré) přístrojů má svůj firmware zapsaný v pamětech flash. Neušíte někdo jakou je možné očekávat reálnou životnost takového zápisu?
Staré přístroje, které měly svůj firmware zapsaný v ROM, příp. v EPROM, jsou v podstatě věčné. Avšak jak jsou na tom přístroje vybavené flash pamětí?
Např. mám nějaké 40-50 let staré kalkulačky. Všechny jedou i dnes naprosto bez problému. Dá se podobně dlouhá životnost očekávat také u moderních kalkulaček jejichž firmware je zapsaný ve flash?
Bobanowicz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 30. 12. 2023 01:24

Při občasném zapnutí (pokud to nebude trval bez proudu) se nemusíte životnosti obávat. Průměrná životnost v režimu bez napájení je do deseti let.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 30. 12. 2023 22:23

Různá zařízení používají různé čipy. Co se týče přepisovatelných, tak je to dnes nejčastěji SPI (Serial Peripheral Interface) flash. Ta má udávanou data retention více než 100 (sto) let (viz např. tento product sheet).
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Bobanowicz 1. 1. 2024 15:32

r34ktor píše:Různá zařízení používají různé čipy. Co se týče přepisovatelných, tak je to dnes nejčastěji SPI (Serial Peripheral Interface) flash. Ta má udávanou data retention více než 100 (sto) let (viz např. tento product sheet).

Díky! Tohle jsem netušil a docela mě to uklidnilo. Ku příkladu proto, že vlastním celkem rozsáhlou sbírku kalkulaček a pocket computerů a snad všechny mladší než 20 let už mají firmware ve flash. :hm :-)
Bobanowicz
Kolemjdoucí