Skladování přístrojů a statická elektřina.

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Bobanowicz 4. 1. 2024 22:41

Ahoj všichni,
předesílám, že o tomto tématu vím prdlajz, takže pokud se budu ptát naivně, prosím o trpělivost.
Mám sbírku kalkulaček, pocket computerů a miniaturních world receiverů (Sony, Philips, apod...).
Chci to uklidit do krabic. Uvažuji, že na to koupím krabice "Smartstore Classic Box" s víkem, které nabízí např. Bauhaus. Ty krabice jsou z průhledného plastu. Jak jsem se dopátral, ten plast není nijak antistaticky upravený. Antistatické (ESD - Electrostatic discharge) boxy sice existují, ale při stejných rozměrech jsou přibližně 4x dražší. Navíc jsou z neprůhledného černého plastu.
Mám obavu jestli skladováním v obyčejné antistaticky jakkoliv neupravené krabici nemohu to svoje staré "harampádí" (některé kalkulačky jsou staré i 50 let) poškodit statickou elektřinou.
Na druhé straně si zase ale říkám, že přenosné přístroje by snad měly být vůči statické elektřině docela odolné, obzvláště přístroje u kterých se předpokládá, že je majitel bude nosit v tašce, nebo třeba i v kapse.
Jestli je tady někdo, kdo k tomuto tématu může něco skutečně fundovaného říct, budu mu velmi vděčný.
Předem díky za každou věcnou připomínku.
Bobanowicz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod m.kv 5. 1. 2024 00:15

Fundovaně asi ne, ale předpokládám, že ty přístroje máš v nějakých obalech. Tudíž tě statická elektřina vlastně nezajímá. Spíš tě zajímá samovolná degradace materiálů, z kterých je to vyrobené. (Pogumované části atd.)
m.kv
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Bobanowicz 5. 1. 2024 07:32

m.kv píše:Fundovaně asi ne, ale předpokládám, že ty přístroje máš v nějakých obalech. Tudíž tě statická elektřina vlastně nezajímá. Spíš tě zajímá samovolná degradace materiálů, z kterých je to vyrobené. (Pogumované části atd.)

Díky za odpověď.
V obalech ve smyslu běžný kryt - že třeba kalkulačka není rozebraná, takže elektronika je schovaná uvnitř krytu. V takovém stavu jsou jsou všechny exponáty.
V obalu ve smyslu - schováno v původní krabici ve které to bylo prodáváno. Takových mám naprosté minimum.
Vlastně některé jsou v koženkových obalech, které byly dodávány spolu s přístrojem. Jestli ale tohle hraje nějakou roli z hlediska statické elektřiny, o tom trochu pochybuji.
No, v případě nutnosti bych to mohl vrazit do antistatických sáčků, ale dělat se mi to nechce.

Co se týče degradace materiálů. Dosud jsem to skladoval v prostředí, které bylo suché (vzduch jsem vysušoval dostatečným množstvím silicagelu, který jsem tak jednou za dva roky vypekl v troubě. :p ) a bez přímého slunečního svitu. Zatím ani ty nejstarší kousky nějak nadměrně degenerovaně nevypadají. Musím říct, že zejména HP, TI, Sharp, Sony, Philips dělaly svoje staré výrobky zjevně z velmi kvalitních plastů. Na druhé straně, stáří v desítkách let ještě není nijak vysoké. To by asi musely ty přístroje ležet přímo za oknem aby se projevila nějaká výraznější degenerace materiálu.
Bobanowicz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 5. 1. 2024 07:54

Pogumovany plast k degeneraci svetlo urcite nepotrebuje. Treba takovi majitele force feeback joysticku od Microsoftu, coz byval jinak skvely HW, by mohli vypravet. A smysluplne to nevyresis, leda rozebrat a tu rozleptanou vrchni vrstvu chemicky odstranit. Dobra zprava je, ze (ne)pritomnost obalu na tuhle degradaci nema vliv.

AD statika ... hodne zalezi, co tam mas za exponaty, minimalne ty antistaticke sacky bych poridil. Kazdy druhy servis jich ma stovky, staci napsat treba do Bohemky. Mozna budou jeste i radi, kdyz si pro to dojedes.

Co ale ROZHODNE UDELEJ, tak vytahat akumulatory / baterie. Rady se nafukuji, vytekaji a vselijak jinak demoluji vse okolo. Vazne, vsak uvidis sam ... za treba deset let mi das za pravdu. Tzn. "baterka" ven a skladovat zvlast.

BTW obycejna svarecka folii - klidne i "kuchynska vakuovacka" je kamos, ne zradlo. Samozrejme "seal only" ... a silica gel v kazdem zatavenem pytli. (Pak odpada i vypekani - dokud to nechas zavrene)
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Bobanowicz 5. 1. 2024 18:02

Díky za reakci.
KineCZek píše:Pogumovany plast k degeneraci svetlo urcite nepotrebuje. Treba takovi majitele force feeback joysticku od Microsoftu, coz byval jinak skvely HW, by mohli vypravet. A smysluplne to nevyresis, leda rozebrat a tu rozleptanou vrchni vrstvu chemicky odstranit. Dobra zprava je, ze (ne)pritomnost obalu na tuhle degradaci nema vliv.

Ano. Mám s tím zkušenost. Z mojí zkušenosti - Týká se to nejen zmíněného pogumování, ale zejména měkčených plastů. A fakt se proti tomu nedá nic dělat. Naštěstí naprostá většina výrobků, které mám, je z tvrdých plastů a to, co má měkčený povrch (např. Sony ICF-SW100E) je i po desítkách let stále naprosto OK. Jediná nepříjemná výjimka, kterou mám, je Sharp electronic organizer IQ-7720M, který sice stále perfektně funguje a tlačítka i přesto, že jsou gumová, jsou naprosto bezvadná, avšak měkčený povrch krytu trošku lepí. Sice nikoliv nějak výrazně, nicméně prostě to trochu lepí. :(

KineCZek píše:Co ale ROZHODNE UDELEJ, tak vytahat akumulatory / baterie. Rady se nafukuji, vytekaji a vselijak jinak demoluji vse okolo. Vazne, vsak uvidis sam ... za treba deset let mi das za pravdu. Tzn. "baterka" ven a skladovat zvlast.

Jo, tohle je mi jasný. Samozřejmě ze všeho co mám uskladněný jsem vytáhl baterky i akumulátory.

KineCZek píše: BTW obycejna svarecka folii - klidne i "kuchynska vakuovacka" je kamos, ne zradlo. Samozrejme "seal only" ... a silica gel v kazdem zatavenem pytli. (Pak odpada i vypekani - dokud to nechas zavrene)

Tohle je dobrej nápad. Tohle možná opravdu použiju.
Jinak, co se týče těch antistatických sáčků.Asi je použiju.
Bobanowicz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 5. 1. 2024 20:41

Použij, je to osvědčený způsob.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN