Jakou UPSku k záloze internetu?

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod defie 20. 1. 2024 11:12

Jde mi čistě o zálohu pár zařízení v racku, abych nepřišel o internet, když náhodou vypadne proud.

V racku mám:

1x NVR + 1xHDD
1x 16 port switch
1x Router (ve špičce 36w)
1x POE napájení antény internetu
2x POE kamera

Jde mi o zálohu na pár minut, vždy když jednou za měsíc kvůli počasí vypadnou pojistky. Poradíte,co vybrat?
defie
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 20. 1. 2024 12:49

Zjistěte odběr jednotlivých zařízení (A * V = W), sečtěte W. Tím získáte představu o zatížení UPS. Například Vám vyjde (viz níže) 190 W. To znamená, že třeba UPS s výkonem 900 W takové zatížení zvládne po dobu cca 35-40 minut. V reálu déle, protože to nebude vše běžet na max.
Levná UPS CyberPower UT650EG-FR s výkonem 360W by takové zatížení zvládla cca 3 minuty.

U záložních zdrojů se podívejte na web výrobce, většinou tam má graf ukazující zatížení a čas.

NVR 50 W
PoE switch 100 W (předpokládám, že z něj napájíte uvedená zařízení)
router 40 W

-- 20. 1. 2024 12:52 --

Ještě poznámka - není OK, že Vám vypadávají pojistky vlivem počasí. Pokud myslíte dodávku proudu celkově, pak zase nevypadnou pojistky. Ovšem výpadek proudu každý měsíc... to je na pováženou.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod defie 20. 1. 2024 13:38

Super, díky. Přesně tohle vysvětlení jsem potřeboval.

Ještě prosím, poradíte, co znamená ten údaj VA a jestli mi k něčemu vůbec je?

Pardon, ještě jsem nepochopil, jak jste se dobral ze spotřeby 190W a výkonu zdroje 900W na čas 35-40 minut. Jak se k tomu dopočítám?
defie
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 20. 1. 2024 18:04

190 W je odhad z průměrných spotřeb daných zařízení a jejich maximálního zatížení - tedy silná teorie. Na svých zařízeních (většinou na těle jednotlivých zdrojů) najdete přesné údaje pro výpočet (A * V = W).
Následně budete vědět, jaké je Vaše teoretické maximum a to pak dosadíte do chování vybrané UPS. Přesnou rovnici výpočtu provozní doby na baterii nelze uvádět, protože to záleží na více faktorech (stáří baterie, teplotě v místnosti, schopnosti použité baterie držet definované zatížení...). Proto výrobci na svých stránkách uvádějí graf průměrného měření.
V příkladu uvedená UPS CyberPower UT650EG-FR má takový graf zde
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod _daRK 28. 6. 2024 07:50

Prosím o radu, v oblasti kde bývam zaznamenávam v poslednej dobe výpadky elektriny. Najčastejšie sú kratšie ako sekunda (nevynuluje mi čas na mikrovlnke), maximálne pár sekúnd, ale dnes bol dlhší, cca 1 minútu. Väčšine zariadení to nevadí, ale prevádzkujem smart domácnosť na HomeAssistente a časté reštarty robia problémy, takisto potrebujem zazálohovať optický konvertor a router. Potrebujem riešiť teda len veľmi krátke výpadky 2ks nejakej spoľahlivej lacnejšej UPS. Ideálne, aby bola čo najužšia (10cm je asi úlet, že? zmestila by sa mi za nábytok).
Mám ešte dodatočnú otázku... ak použijem UPSku, je blbosť na ňu potom dávať ešte prepäťovú ochranu?
Pozeral som CyberPower BU650E, CyberPower UT650EG/UT850EG, len recenzie sú rozpačité, resp. je ich málo. A ak by som mal nahradiť aj prepäťovku, nemajú dosť výstupov, ale to by som mohol riešiť tak, ze na UPS zapojím len zariadenia citlivejšie na výpadky.
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,WF-1000XM5
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Behemot2077 3. 9. 2024 18:14

Emil Pastelka píše:Zjistěte odběr jednotlivých zařízení (A * V = W), sečtěte W. Tím získáte představu o zatížení UPS. Například Vám vyjde (viz níže) 190 W. To znamená, že třeba UPS s výkonem 900 W takové zatížení zvládne po dobu cca 35-40 minut.

cože :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

_daRK: za nábytkem to není úplně ideální už jenom kvůli chlazení a prachu co se tam usazuje. Co nekam dál a prodlužovačku? Tydlety levný jsou všecko offline, jako, na takle krátký výpadky a malý zásufkový zdroje je to buřt, že z toho leze kdovíjaká vlna.

Pár maličkejch starejch UPSek mám, tak esli na tom trváš a chceš, napiš, třeba najdu něco, co se vejde.
Behemot<at>jabber.cz

Špičkové elektrolytické kondenzátory a jiné součástky, akumulátory, baterie, repasované monitory, UPS, sestavy aj. Elektromontáže silnoproud, slaboproud.
Behemot2077
Junior

Odeslat příspěvekod _daRK 3. 9. 2024 18:33

Jasné, to bol hlúpy nápad. Položil som ju vedľa nábytku a aj to nie úplne pri ňom, nech to nevadí vetraniu. Poriešili som nakoniec až 3 UPSky domov (CyberPower UT850EG, CyberPower VP1000ELCD-FR a nejakú staršiu APC som dostal, po výmene batérie slúži k routeru dobre). Tie CyberPower sú line interactive a APC offline. Všetky splnili účel a smarthome s kamerami a wifi sa už kratších výpadkov nezľakne. Ako naschvál zrovna na zajtra ohlásili celodenný vypadok... to už ani UPS nepomôže.
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,WF-1000XM5
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Behemot2077 3. 9. 2024 20:38

V rukách sem měl naposled od CP BR1200ELCD nebo tak nejak se to jmenuje, jako, jo no, ty tranzistory na ořezání vlny tam jsou, ale prostě, míň věcí už fakt snad nejde do toho osadit, od pohledu ve srovnání s tím, jak vypadala line-interactive 20 let zpátky, tak je to všecko hnůj; u řady levnejch UPSek je taky běžný, že pozice kam patří varistory zejí prázdnotou, takže i ten dotaz na přepěťovku není úplně nemístnej. Jenže to nepoznáš dokud to neotevřeš, recenze skoro nikdo nedělá. Přemejšlím, esli k tomu mýmu přehledu nedávat aspoň špatný fotky střev - protože to je pořád o nekonečno víc, než seženeš kdekoli jinde.

Recenze to není, na to to ani neaspiruje, ale…už co měřím účinnosti invertorů, tak občas zajímavý výsledky. Zrovna u téhle totiž pozitivně překvapila účinnost, sice to měřím fakt jenom hrubě orientačně, ale nezvykle vysoká.

CP toho ale na trh poslední roky nekonzistentně valí moře a jinej starej model zase měl účinnost mezi suverénně nejhoršíma, může to být docela vabank, co se kde komu ještě válí po skladech. Řada tady těch levnejch taky byla notoricky známá odcházejícím šmejdským kondenzátourem na vstupu toho stand-by zdroje, občas až tak daleko, že integráč se spínacím tranzistorem explodoval (a to tam tušim dávali ViPER, kterej je třeba proti TOPswitchu podstatně odolnější).
Behemot<at>jabber.cz

Špičkové elektrolytické kondenzátory a jiné součástky, akumulátory, baterie, repasované monitory, UPS, sestavy aj. Elektromontáže silnoproud, slaboproud.
Behemot2077
Junior

Odeslat příspěvekod soban 6. 9. 2024 17:14

_daRK píše:Ako naschvál zrovna na zajtra ohlásili celodenný vypadok... to už ani UPS nepomôže.

No tak se musíš zařídit jinak.....

Já jsem kdysi taky začal jako UPS aby běžel kotel na plyn jak vypnou proud a dopadlo to nakonec tak že mám dva invertory po 3kW https://www.mivvyenergy.cz/cs/fotovolta ... 3000w.html a 16kWh v baterkách a 6 kusů panelů na zahradě 3kWp :-)

Ale mají i UPS pro externí baterku https://www.mivvyenergy.cz/cs/ups-s-externi-baterii a tyto by měly umět i lifepo4 takže dlouhodobá výdrž OK a potom doba provozu záleží jak velkou baterku připojíš.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý