Jak donutit PC-USB port aby dobijel mobil rychle?

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Petra2800 11. 11. 2024 19:29

Zajímalo by mně zda existuje nějaký způsob (program?) aby mobil dobijel rychle?

Občas se mi stává, že zapomenu power banku, ale i samotnou nabiječku doma a mobil se mi v zaměstnání zcela vybije. Pokud mám USB kabel C (Který umí dobijet rychle) lze nějakým způsobem v zaměstnání dobít mobil rychle? Jak?

PC máme DELL.
Petra2800
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 11. 11. 2024 19:52

Kup si do práce další nabíječku a nech ji tam.
Rychlé nabíjení je normované a potřebuje řídit i napětí vyšší než jen 5V.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Quick_Charge
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 11. 11. 2024 20:09

Program to nevyřeší. Standardy rychlého nabíjení jsou založeny na oboustranné komunikaci a USB porty v PC by ji musely podporovat na úrovni HW již od výroby.
USB-C rozhraní na straně PC - například USB typ C standardu USB 3.2 Gen 2 - dokáže teoreticky podporovat Power Delivery 3.1 (5 A / 48 V), ale z běžných základních desek neznám jedinou, která by PD ve vyšších verzích podporovala.
A nemyslím, že se to v brzké době změní, protože by to znamenalo doplnit základní desky o konvertory napětí (PC zdroje umí jen 12, 5 a 3,3 V).

Teoreticky, pokud to "máme DELL" znamená notebook, pak novější řady by mohly PD podporovat oboustranně. Nicméně i tak byste potřebovala nějakou formu konverze, protože PD není kompatibilní se všemi standardy rychlého nabíjení (Quick Charge, TurboPower, SuperCharge, Warp Charge, ...)
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Petra2800 11. 11. 2024 20:45

Jestli jsem to správně pochopila tak základní desky nativně nedokážou dodat tolik proudu do USB? :hm

No nezbývá mi nic jiného než objednat za 199,-Kč tuhle v akci. https://www.alza.cz/alzapower-a101fast- ... 855171.htm

Děkuji za pomoc. Já jsem si právě naivně myslela, že se spustí nějaký šikovný prográmek, co přes USB kabel dokáže nabijet rychle přímo z USB portu...
Petra2800
Junior

Odeslat příspěvekod aaaa 12. 11. 2024 04:22

To musis vedet, jaky mas mobil a jake podooruje rychlodobijeci standardy, podle toho vybirat nabijecku s kabelem, aby podporovali stejne rychlodobijeci standardy, Quick Charge, TurboPower, SuperCharge, Warp Charge, ... Ale ty jsi jaksi to hlavni nenapsala, jaky mas mobil? Pak je tezke radit.
;-)

Ale rychlodobijeni zahriva nadmerne baterii, tim ji nici, proto je stejne lepsi dobijet hezky pomalu bez tech rychlodobijecich standardu. Ovsem dobijet z USB portu PC byva primo extrapomale, tomu bych se take vyhnul.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Sodrak 12. 11. 2024 08:48

Dokúp si Power banku s rýchlonabíjaním:
Kód: Vybrat vše
https://www.alza.sk/power-banky-s-rychlonabijanim/18868433.htm
Sodrak
Junior

Odeslat příspěvekod zivan 12. 11. 2024 10:10

Takze misto zakoupeni nabijecky za dve stovky nebo jeste mene, kterou si da v praci do supliku, doporucujes drazsi power banku a tu udrzovat nabitou, kdyby nahodou treba jednou mesicne potreboval nabit mobil?
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod Petra2800 12. 11. 2024 16:08

Už to prosím neřešte. Koupila jsem si druhou "rychlonabiječku" do práce a když se mi mobil vybije tak použiji zmíněnou nabiječku.

Obrázek
Petra2800
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 12. 11. 2024 16:11

Opravdu je nutné sem dávat fakturu? Vždyť stačil ten první odkaz.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lubokubo76 19. 11. 2024 14:51

Petra, nepodporuje Váš tel viac ako 20 W? Bola by by škoda využiť napr. len 1/3 výkonu a teda na nabitie čakať 3× dlhšie (aj keď v práci je väčšinou času dosť, ale v prípade rýchlejšej nabíjačky nie je problém si spomenúť ani na konci prac. doby).
lubokubo76
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 19. 11. 2024 18:01

Na faktuře má sklo pro Xiaomi Redmi 12. Pokud jde o její mobil, tak podporuje max. 18W dobíjení. 20W adaptér je tedy zcela OK.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý