Kolaps HDD pri bootovani

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Jesus 18. 4. 2005 10:53

POterboval bych poradit s jednim problebem . Po prestavce jednoho dne jsem zapnul comp a pri bootovani WXP me privitala hlaska ze /windows/system32/config/system nebyl nalezen .
To by sedalo prekousnout , bohuzel pri pokusu o opravu systemuv pres instalacni CD jsem se dozvedel , ze to neni mozne , jelikoz v pocitaci nejsou zadne detekovatelne disky ( 2x 113 Gb).
Pln zoufalství jsem pocítac nabootoval jeste se starou b. disketou z W98 , která byla schopna disky detekovat , ovsem pri pokusu o zobrazeni obsahu jenom hlasi ze disk neni pripraven.

Doufam ze jsem se nedopustil hrubych chyb v terminologii. Jsem zoufaly , jelikoz s timto jsem se jeste nikdy nesetkal.

Je mozna nejaka naprava , kterou zvladnu i ja (v oblasti prace s hardwarem pocitace nejesem zkuseny)

Diky za odpoved.
Jesus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod yarik 18. 4. 2005 10:57

A v biosu je detekuje ?
AMD 64 Toledo X2 4200+@6000+ MSI K8N Neo Platinum,4x1GB,
ATI Sapphire Radeon HD 2600 XT Ultimate,SEAGATE 1x80;3x750GB SATA II;
1x Sony NEC Optiarc-DVD-RW.CHILL-520W.Monitor ASUS VW222S.Win7 64bit.
yarik
Junior

Odeslat příspěvekod lesek 18. 4. 2005 11:05

Tohle může být velký problém (ale nemusí, neděs se)
Podivej se jestli jsou disky vidět v BIOSu jak píše yarik. Pokud ano, zkus stáhnout nějakou malou distribuci Linuxu schopnou pracovat s NTFS. Přes tu se na disk podívej a jestli uvidíš data, můžeš si oddechnout, chyba je "jen" ve woknech.

Pokud BIOS disky nevidí, zkus je pozapojovat jinak, někdy pomlže i jen vyndat-zandat kabel, zkontroluj jestli se točí atd. Až se to je podaří rozchodit v BIOSu, zkus nabootovat do windows. Pokud se to nepovede, platí postup s Linuxem.

Je dost možností jak tohle řešit, takhle bych to asi zkoušel já. primární jsou data, a tak je ze všeho nejdřív potřeba zjistit jestli funguje disk, jestli tam jsou data a v jakém stavu. Můj názor :-)
lesek
Junior

Odeslat příspěvekod Jesus 18. 4. 2005 11:29

Tak jo , podival jsem se do Biosu , isce presne jsem nevedel kde to hledat, ale v boot nastaveni u volby IDE harddrive to nedetekuje zadny HDD .

Takze problem je uvnitr , ze ?
Jesus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod yarik 18. 4. 2005 11:39

Ještě by pomohlo resetovat bios a poté když nebude detekovat ani jeden disk.
Jeden odpojit skusit přepnout na slave/master a to samé i stím druhým.Jak psal Lešek.
A když to nepude zkusit na jiném compu.
yarik
Junior

Odeslat příspěvekod Slotter Colombo 18. 4. 2005 11:47

No jestli má disky na raid řadiči, tak je v biosu neuvidí. Při Bootu vlézt di biosu toho Raid řadiče. Ještě bych si poslechl, jaké zvuky z disku jdou. Přesně před týdnem mi odešel 80GB IBM, deset dní po záruce. Roztočí se, ale, dělá to v něm gr s gr s gr s a ne a ne se načíst. Mrazák nepomohl.
Slotter Colombo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jesus 18. 4. 2005 11:52

Dobře (minule prispevky obshavaly veci me nezname). Omluvte tohle prosím , ale v hardwaru jsem opravdu nezkusený. Disky jsou uvnitř dva , jeden pod a nad FDD . Jak vidim je k nim pripojeny jeden dlouhý šedý a široky kabel , sběrnice jak doufam a shluk osmi černych , žlutych a červených kabelů spojených v jednom konektoru ( napajeni ?).

Pc je samozřejmě vypnute , statického náboje jsem se zbavil . Pokusim se sběrnici a "napajeni" odpojit a znovu zapojit.

Nejake varovani nez zacnu ?
Jesus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jesus 18. 4. 2005 11:55

A vsiml jsem si , ze na motherboardu sviti uplne dole zelena kotrolka, znamena to neco ?
Jesus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jesus 18. 4. 2005 11:56

A ano , vypnul jsem zdroj, a zhaslo to
Jesus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod yarik 18. 4. 2005 11:58

Možná by bylo lepší pozvat odborníka jinak může nastat kolaps celého
PC a to by byla asi škoda že??????
yarik
Junior

Odeslat příspěvekod Jesus 18. 4. 2005 12:02

Ano , take si myslim , bohuzel v dosahu zadny.
Co vsechno se da znicit znovupripojeni kabelu u HDD ?
Jesus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slotter Colombo 18. 4. 2005 12:03

zelená led indikuje, že je základní deska napájena. problém bych viděl opravdu v systému. Jestli máte disky formátované NTFS, z diskety win 98 se na ně nedostanete. Bylo by dobré vědět, kam jsou ty disky zapojeny, ty šedé čtyřiceti žilé datové. Do Ide, do Raidu?
Slotter Colombo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lesek 18. 4. 2005 12:05

Jestli jsi odpojil a zapojil kabel, zkusil bych zapnout comp a podivat se znova do BIOSu.
Když už to máš otevřený, koukni kde končí ten široký kabel (IDE kabel, obvykle 80 nebo 40 žil, takhle ho identifikuješ v jiných diskusích), jestli končí v desce nebo v nějaké kartě zapojené do desky. Pokud končí v kartě, musíš disky hledat v BIOSu téhle karty jak psal Slotter Colombo.
No ale pokud tomu vážně nerozumíš, bylo by asi nejlepší pozvat si kamaráda ať se na to koukne. Eventuelně vymontovat disky a donést je ke kamarádovi ať je prověří u sebe.
lesek
Junior

Odeslat příspěvekod yarik 18. 4. 2005 12:06

Tak moje řeč
yarik
Junior

Odeslat příspěvekod Slotter Colombo 18. 4. 2005 12:07

Přesně tak. A pokud končí v kartě, tak v biosu nastavit boot z té scsi karty.
Slotter Colombo
Kolemjdoucí

Další stránka