Installace windows spatne detekuje disk a nedokonci instalac

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod uncie 19. 5. 2005 10:33

Ahoj, nevim, jestli tenhle problem uz tady nebyl resen, ale bohuzel se mi ho nepodarilo dohledat.
Mam starsi pocitac cel333@550 se starsi deskou GigaByte s chipsetem ZX a pokud se pokusim nainstalovat novy system (xpp i w2k) na novejsi disk 80GB (western 8mb) tak jej instalace spatne detekuje a priinstaluje nejake utility ke sprave seagate disku. Diky temto utilitam (ovladacum) nelze dokoncit celou instalaci - dostanu se pouze za prvni restart a kdyz uz mam nabootovat z disku, tak se pocitac kousne. Nevyresil jsem to ani rozdelenim disku na mensi casti. Bios disk rozpoznava bez problemu. V soucasnosti pouzivam disk IBM 30GB(2mb) na kterem vse funguje bez problemu, bohuzel se ale na disku zacinaji objevovat spatne sektory, takze jako systemovy disk je nepouzitelny. Vsem diky za pomoc.
uncie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod duch 19. 5. 2005 10:59

No problem je taky disk to moze detekovat ale treba zapnut LBA support, co u starsej dosky typu ZX by niekde malo byt v Biose (enable LAB support) bez toho windows disk sice najdu nainstaluje ale po zavedeni systemy nerozpoznaju. Ale pozor niektore BIOSY na starsich doskach nepodporovali disky vacsie ako 40mg aj so zapnutym LBA.
Ak to doteraz fungovalo s Windows 95, 98, Me. Tak to je zaujimavejsie, pretoze potom, treba windowsi instalovat tak, ze je nutne pocas instalacie vo windows setup, zrusit a vytvorit novu particiu a naformátovat to priamo v setupe WXP (najlepsie na NTFS ale FAT32 je tiez v pohode). Ja som mal obdobny problem ale len takto to fungovalo, ale pozor, windowsi nemusia vzdy nabootovat, raz ano raz nie.
Zvazit kupit novu dosku. :lol:

Duch
duch
Junior

Odeslat příspěvekod Lord (novy) 19. 5. 2005 15:14

podivej se jestli je novejsi BIOS, ten by to mohl vyresit
ICEBOSS ruleezzz
Lord (novy)
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod uncie 20. 5. 2005 07:45

zatim to fungovalo jenom s 30GB diskem, ten problem s deskou uz me taky napadl, v biosu je vsechno v poradku, LBA je zapnute, zkusim zjistit jestli neni nejaka novejsi verze biosu, ktera by to resila, nakup nove desky je dost nerealny, protoze bych musel kupovat komplet novy pocitac a to me moc nelaka...
uncie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lord (novy) 20. 5. 2005 09:39

jakej je to presne model te desky a jakej tam mas BIOS (myslim verzi)
ICEBOSS ruleezzz
Lord (novy)
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod uncie 23. 5. 2005 07:15

deska je to gigabyte GA-6zxc a bios je posledni verze f2 s podporou disku vetsich nez 75g, disk je to WD 80 s 8mb pameti, presny typ bohuzel neznam, mam jeste pci ata 133 radic, ale nezkousel jsem instalaci windows pres nej, protoze presne nevim, co by mela obsahovat disketa, kterou instalace vyzaduje.
uncie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod uncie 24. 5. 2005 06:37

Tak se mi podarilo rozjet pri instalaci ten pridavny radic, i kdyz jsem ho nainstaloval, bohuzel se mi z nej nepodarilo nabootovat, nevim proc je to tak udelany, ze se musi na nej doinstalovavat ovladace. Pokud budete mit nekdo jeste nejaky napad, tak mi ho sem prosim napiste, vsem diky za ochotu.
uncie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod uncie 25. 5. 2005 06:59

bylo to diskem, na jiny typ disku to jde nainstalovat bez problemu
uncie
Kolemjdoucí