Může focení proti slunci poškodit můj CCD fotaku?

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod gin 24. 5. 2005 17:18

Jsem docela zacatecnik a mel bych dotaz...za velmi slunečného bezmračného dne vezmu a namířím svůj digitál na slunce....přiblížím třeba zoomem....
jak to tedy bude?

A) snímač ani jiná část se nepoškodí i když na slunce budu mířit 10 minut..protože riziko poškození je jen pokud zcvaknu spoušt a mám to špatně nastavené ( třeba dlouhý čas)

B)snímač nebo jiná část se poškodí pokud s fotákem do slunka mířím déle než třeba 5s

C) fotak nejde zničit
------------
Já osobně si myslím, že když nastavím malý čas ( 1/ 10 000 s)
že se mi nic nemůže stát,,,,, ale navím zda-li pak fotoaparát nezničím když to budu "15 minut štelovat" .......jestli mi rozumíte :)
díky všem za vysvětlení.
gin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 24. 5. 2005 17:25

znicis si tak maximalne oci
oneill_sx1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod damajster 24. 5. 2005 17:27

co vidis na displayi ak nemas stlacenu spust a mieris do slnka ?
damajster
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod gin 24. 5. 2005 17:30

damajster píše:co vidis na displayi ak nemas stlacenu spust a mieris do slnka ?

No když čučim do hledáčku tak velkou kouli...a když do LCD tak nic :)
gin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mobil-man 24. 5. 2005 17:39

Bejt tebou ,tak to radsi moc nezkousim. Nebo aspon ne s tim zoomem...

Nebo byste musel mozna hooodne clonit,aby se zmensila nadeje na zniceni CCD.
Mobil-man
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Mobil-man 24. 5. 2005 17:40

tohoto si nevsimejte, nejak se to poslalo 2X a nejde to vymazat
Naposledy upravil Mobil-man dne 24. 5. 2005 18:20, celkově upraveno 1
Mobil-man
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fenix 24. 5. 2005 17:41

Fotoaparát je citlivá záležitost a pokud na CCD čip dopadá hodně světla, může se poškodit nebo zničit. Z toho, že LCD displej je možné používat jako hledáček, se dá odhadnout, že na čip světlo dopadá i bez stiskuté spoušti (nemluvím o tom, jestli je displej vypnutý či zapnutý), takže nebezpečné to je.

Obecně platí, že fotoaparátem bych neměl mířit nikam, kam se nejsem schopen podívat okem, i když křemík vydrží o něco víc než buňky sítnice
Fenix
Junior

Odeslat příspěvekod dod2 25. 5. 2005 19:44

fenix: o tvém názoru by se dalo s úspěchem pochybovat... nebezpečné to není
Dod2
dod2
Junior

Odeslat příspěvekod gin 26. 5. 2005 14:17

Chlapi tak tedka nevim :) nechcete se shodnout na nečem...chci fotit nejake kreativní fotky....a nekdy proste proti slunci....
gin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MrKiller 26. 5. 2005 19:08

proti slunci je to v klidu, ale nemiř jím přímo do slunce nedejbože ještě se zoomem
MrKiller
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Alex (BlueCheese) 26. 5. 2005 19:42

ANO ANO ANO!! Uvědom si prosím tě, že se jedná o tenkou křehkou vrtvu, která je nastavena na vnímání normálního světla, denního.

Pokud s ní zazoomuješ na slunce (nebo např. přímo do světla), v lepším případě můžeš zničit "jen" barevný cooprocesor. To je chip, který na základě světelných podmínek vyvažuje ve foťáku rozmístění bíle a černé na spektru (B&W, WHITE BALANCE nebo ještě jinak se to jmenuje), což by vyžadovalo nový firmware (zkušenost + teorie).

Můj digitál (zrdcadlovka Minolta) musel jít pro nový firmware už když jsem zkoušel nastavit bílou jako černou (namířil jsem foťákem na černou čtvrtku a zapnul ruční vyvážení bílé - chtěl jsem to jen vyzkoušet). Zase na druhou stranu to možná byl jen ojedinělý problém, nehraju si na vševěda.

Osobně bych se bál toho, že si vypálím pixely v CCD, považuji to za reálné riziko, kdy jsou fotosenzitivní body snímače přetíženy, jsou příliš napájeny a vyhoří. Ale to nemohu potvrdit. Každopádně bych to se svým foťákem nikdy nedělal, i za tu cenu že nebudu mít pár fotek se sluncem. Radši na tohle kup normální foťák...
Alex - keep movin'
Alex (BlueCheese)
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod YoRk 26. 5. 2005 23:32

do slunce bych s tim nikdy nemiril, vzdyt to co mas na displeji a pripadne displeji v hledacku, tak pochazi odkud? prece ze snimaciho ccd
YoRk
Junior

Odeslat příspěvekod gin 27. 5. 2005 05:04

Máte pravdu...nemá to cenu
gin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Karm 27. 5. 2005 06:49

No když namíříš cíleně fotoaprát do slun jace tak můžeš zničit některé pixely na snímači-to je dokázáno....(neplatí to jen o slunci,okémkoliv SILN0M zdroji světla které bude na snímač dopadat delší dobu.)Ty pixely se potom budou na fotkách jevit jako stéle světlý/tmavý bod..
Karm
Junior

Další stránka