prehrivajici se disk

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod uncie 31. 5. 2005 12:25

ahoj, koupil jsem disk Seagate HDD 160GB 9ms, 7200RPM,8MB,UltraATA/101. Disk sice jede bez problemu, ale zda se mi, ze se neprirozene prehriva, po nekolika hodinovem chodu je tak horky, ze se temer neda chytit do ruky, taky se mi zda, ze zacal pomerne hlucne pohybovat ctecima hlavama, muze to byt duvod k reklamaci? Muze to byt zpusobeno treba poskozenim radice nebo spatnym ide kabelem?
uncie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mývalice 31. 5. 2005 12:46

My jsme si navykli, obzvláště u nových disků, používat chladiče. Pokud i s použitím chladiče je disk rozpálený, tak asi není něco v pořádku.
A vnitřek bedny - nepřehřívá se?
Selhaly-li všechny pokusy, je načase si přečíst návod.
Mývalice
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod uncie 31. 5. 2005 12:50

Vnitrek bedny by se nijak zvlast prehrivat nemel, protoze bedna je z jedne strany uplne odkryta, silne se prehriva poze cast, kde jsou poveseny 3 disky - mezi jednotlivymi disky je vzdy temer 10cm mista, tenhle seagate je uprostred, driv tam byl disk IBM a rozhodne nedosahoval takove teploty jako ten seagate. Chladicem myslis nejaky pridavny chladic nebo specialni chladic na disk?
uncie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod sunnyday 31. 5. 2005 12:52

Co takto pouzit napriklad program na speedfan, ktory dokaze monitorovat teplotu diskov... teda ak to disk podporuje... Vacsina diskov uz ma taktuto podporu... Potom sa staci pozriet do manualu od disku aky je pracovovny teplotny rozsah... bude to od 0 do 60 stupnov... orientance.. rozhodne ked mu tam pridas nejaky ventilator, tak s tym nepokazis..rozhodne predlzis zivotnost disku.

Co sa tyka otvorenia case... tak doporucujem testnut ako to bude so zavretou...
ak je otvorena, porusuje sa smerovanie chladiaceho vzduchu. Ak das dopredu vetrak co bude hnat vzduch cez disku a vzadu das druhy co to bude vyhanat von z case, tak sa vysledok urcite dostavi.
sunnyday
Junior

Odeslat příspěvekod Mývalice 31. 5. 2005 14:04

uncie píše:Vnitrek bedny by se nijak zvlast prehrivat nemel, protoze bedna je z jedne strany uplne odkryta...

Jak bylo psáno nade mnou: Otevřenou bednou nemusíš dosáhnout snížení vnitřní teploty. K tomu nemám co dotat.

cquote="uncie"]Chladicem myslis nejaky pridavny chladic nebo specialni chladic na disk?

Může to být speciální nebo i přídavný.
1. Speciální: Existuje varianta, která se montuje na spodní část disku - jsou např. z plastu s jedním větrákem (na jedno použití, zničený větrák nelze vyměnit), nebo třeba hliníkové se dvěma vyměnitelnými větráky (trochu dražší a hůře k sehnání, ale žádná trága). Pokud ti takový typ nevyhovuje, jsou i do 5,25" pozice (místo záslepky) s redukcí pro uchycení disku.
2. Přídavný: Do čela bedny vmontovat přídavný větrák a disk namontovat do místa, kam ten větrák vhání chladný vzduch z venčí. Dnes je běžné, že konstrukce pro uchycení HDD je protažena až na dno case, kam se tyto větráky montují.
Mývalice
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod Worm 31. 5. 2005 14:47

Žádné speciální chladiče místo záslepky nebo pod disk nedoporučuji. Mají obvykle levné nekvalitní ventilátory, které moc dlouho nevydrží.

Lepší je investovat do kvalitního 80 nebo klidně 120 mm větráku.
Worm
Junior

Odeslat příspěvekod ICEBOSS 31. 5. 2005 14:58

Worm píše:Žádné speciální chladiče místo záslepky nebo pod disk nedoporučuji. Mají obvykle levné nekvalitní ventilátory, které moc dlouho nevydrží.

Lepší je investovat do kvalitního 80 nebo klidně 120 mm větráku.d/quote]

jo, presne tak...

me se taky celkem osvedcilo nahoru jen tak polozit AC3 :))) (ale u me uz neni jine reseni...)
Intel rulez everywhere and everytime!
Nepiste mi na ICQ a mejl, reste sve problemy tady, na foru!
ICEBOSS
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Mývalice 31. 5. 2005 15:01

Worm píše:Žádné speciální chladiče ... pod disk nedoporučuji. Mají obvykle levné nekvalitní ventilátory, které moc dlouho nevydrží.
o/quote]

To platí pro ty na jedno použití. Ale ten hliníkový má kvalitní větráky i s kuličkovými ložisky.

V chladičích pod diskem vidím jinčí mínus: nenasávají chladný vzduch z venčí.
Mývalice
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod ICEBOSS 31. 5. 2005 15:03

Myvalice píše:
Worm píše:Žádné speciální chladiče ... pod disk nedoporučuji. Mají obvykle levné nekvalitní ventilátory, které moc dlouho nevydrží.
o/quote]

To platí pro ty na jedno použití. Ale ten hliníkový má kvalitní větráky i s kuličkovými ložisky.

V chladičích pod diskem vidím jinčí mínus: nenasávají chladný vzduch z venčí.a/quote]

chladice pod diskem chladi dost... i obycejny 2 vetracky spire s 2*5cm na 5V mi srzil teplotu ze 45 na 35 sutpnu... ale zanesl ten disk tak prachem, ze to suxxxx
ICEBOSS
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Mývalice 31. 5. 2005 15:13

ICEBOSS píše:chladice pod diskem chladi dost... i obycejny 2 vetracky spire s 2*5cm na 5V mi srzil teplotu ze 45 na 35 sutpnu... ale zanesl ten disk tak prachem, ze to suxxxx

To ale nevypovídá o kvalitě chladiče, ale ovzduší, ve kterém je PC umístěno. Za to chladič nemůže.
Mývalice
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod ICEBOSS 31. 5. 2005 15:16

Myvalice píše:
ICEBOSS píše:chladice pod diskem chladi dost... i obycejny 2 vetracky spire s 2*5cm na 5V mi srzil teplotu ze 45 na 35 sutpnu... ale zanesl ten disk tak prachem, ze to suxxxx

To ale nevypovídá o kvalitě chladiče, ale ovzduší, ve kterém je PC umístěno. Za to chladič nemůže.
ICEBOSS
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Worm 31. 5. 2005 15:21

Myvalice píše:
o/quote]

i/quote]

No nevím jaký konkrétní hliníkový chladič má na mysli, ale každopádně mi přijde lepší koupit kvalitní 80 mm vetrák s regulací otáček (bude určitě tišší a pravděpodobně to vyjde i levněji), než nějaký speciální chladič.
Worm
Junior

Odeslat příspěvekod Mývalice 31. 5. 2005 16:25

Worm píše:No nevím jaký konkrétní hliníkový chladič má na mysli... y/quote]

Třeba něco takového (jsou i levnější než tento):

[img]http://www.losan.cz/katalog/sharedimages/images/hardware/hw0chladicenacpu/nahled/[1][1]n_Hard_Disk_cooler_2x.jpg[/img]
Mývalice
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod Worm 31. 5. 2005 16:31

Myvalice píše:Třeba něco takového (jsou i levnější než tento):

n/quote]

No a kolik stojí? Ty dva malý větráky asi nebudou tišší než jeden 80 mm. :-B
Worm
Junior

Odeslat příspěvekod Mývalice 31. 5. 2005 16:47

Worm píše:No a kolik stojí? Ty dva malý větráky asi nebudou tišší než jeden 80 mm. :-Bm/quote]

Tak ten na obrázku je opravdu velice drahý - přes 1000 Kč. My jsme kupovali značku Spire, rachot nedělali a cena do 300 Kč.
Mývalice
VIP uživatelka

Další stránka