Je poznat vykon raid0 pri beznom poziti?

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod a 28. 7. 2005 18:19

zdravim, nastal cas na zvacsenie diskovej kapacity. teraz mam maxtor 120gb ata133. mam 2 moznosti, tento predat a kupit novu 250ku sata hitachi, alebo prikupit dalsiu 120 a dat to do raidu0.

co by ste spravili vy? ako sa sprava raid0 v beznej prevadzke? je to poznat? (napr start systemu, spustanie aplikacii, paralelne kopirovanie viacerych veci naraz, editacia videa...). stoji to za ten hluk a teplo?

diky moc
a
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tsunami 28. 7. 2005 18:25

RAID0 je prima, zvlášť když máš každý disk na samostatném kanálu. Při čtení z RAID0 jsem dosáhl rychlosti těsně pod 100MiB/s.

Při běžném používání je větší rychlost docela příjemná a je poznat, ale RAID0 má jednu větší nevýhodu, umře jeden disk a přišel jsi o všechny data na RAIDu.
tsunami
Junior

Odeslat příspěvekod a 28. 7. 2005 19:19

ok este niekto? :)
a
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pexxi 28. 7. 2005 19:31

tsunami píše:RAID0 je prima, zvlášť když máš každý disk na samostatném kanálu. Při čtení z RAID0 jsem dosáhl rychlosti těsně pod 100MiB/s.

Při běžném používání je větší rychlost docela příjemná a je poznat, ale RAID0 má jednu větší nevýhodu, umře jeden disk a přišel jsi o všechny data na RAIDu. /quote]

Nuz, pokial Ti ide iba o vykon, pokial pouzivas iba jeden disk a ten umrie, taktiez prides o vsetky data... Takze RAID0 moze byt dobra volba, pokial este nechces pouzit aj mirroring a budes potom celkovo potrebovat 4 disky, co uz nie je taka lacna alternativa... ;-) Samozrejme, kazdy disk na samostatnom kanali...
It's better to be wholly alone, than alone with ass-holes. ;-)
pexxi
Junior

Odeslat příspěvekod šarik 28. 7. 2005 19:32

Raid0 vypadá v testech dobře, ale při běžném použití je tam nárůst výkonu pár procent. Opravdu je to poznat při práci s velkými soubory (video). Je otázkou jestli o něco vyšší rychlost vyvažuje o 50% vyšší pravděpodobnost havárie disku. Dej to do raid 0+1 a máš vystaraný.
Mám Hitachi v raid1 a v testech udělám při čtení až 106 MB/s. Já bych se asi rozhodl pro 1x Hitachi a časem ještě jeden do raidu 1.
Blbý můžeš být, ale musíš si umět poradit...
šarik
Junior

Odeslat příspěvekod a 28. 7. 2005 19:37

a nezatazuje to procesor? raid radic je na doske.

a je poznat vyssi vykon v beznych operaciach ako som pisal hore?
a
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod šarik 28. 7. 2005 19:43

Integrovaný řadič si něco z procesoru vezme ( při testu kontinuálního čtení je celková max. zátěž procesoru do 6-8%). Výkon v běžných operacích je poznat opakuji: jen při práci s velkými soubory.
šarik
Junior

Odeslat příspěvekod a 28. 7. 2005 19:50

šarik: velke subory niesu az take bezne. zaujima na ci je to poznat pri praci napr 0,5 - 5 mb. co myslis?
a
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod f.e 28. 7. 2005 19:51

http://www.storagereview.com/php/cms/cm ... 6&range=10

" ..., Anand writes:

"If you haven't gotten the hint by now, we'll spell it out for you: there is no place, and no need for a RAID-0 array on a desktop computer."
f.e
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod šarik 28. 7. 2005 19:58

Já bych řekl, že okem to nebude poznat. Na malé soubory má vliv velikost cache. V současné době bych si netroufl dát Maxtor z hlediska spolehlivosti do raid0.
Pokud budeš chtít si přečíst výborný článek o raidech tak je tady:
http://www.svethardware.cz/art_doc-F06B ... 3B1D5.html
šarik
Junior

Odeslat příspěvekod a 28. 7. 2005 20:00

a
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod šarik 28. 7. 2005 20:09

Tak jak se rozhodneš?
šarik
Junior

Odeslat příspěvekod a 28. 7. 2005 21:25

šarik: moc ste mi nepomohli :) mam v tom vacsi zmato ako na zaciatku. som myslel ze +-jasnu odpoved mi daju prevadzkovatelia raidov...
a
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod a 29. 7. 2005 12:36

tak som sa nato vyspal a pojdem radsej do tej 250ky
a
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod umi 29. 7. 2005 13:10

dobre rozhodnuti. se sw raidem (onboard) si akorat koledujes o problemy.
ohledne te ztraty dat..uprimne, kolik dat je pro vas DOMA opravdu kritickych? 1 DVD s jpegama z digitalu?
umi
Junior

Další stránka