RAID 0, 1, 10, 5 - jaká je realita?

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod adams 30. 7. 2005 18:15

Pro začátek, o jednotlivých typech pojednává tento článek:

http://www.zive.cz/h/Testcentrum/Ar.asp ... XPS=&EXPA=

jako rozumné řešení jak zvýšit spolehlivost disků a rychlost mi vychází RAID 10. Ale jsou na to potřeba 4 hadry... To je na jeden zdroj a spotřebu elektriky i pořizovací cenu tak nějak moc. A vzhledem k výsledné poloviční kapacitě je poměr výkon/cena mizerný.

Další variantou jest RAID 5, kde k podobnému výsledku stačí disky tři, ale radiče co to dovedou jsou tak drahé, že už se vyplatí koupit 4 hadry a živit ten jeden navíc.

Když to shrnu, zůstává mi RAID 1 (mirror) s tím, že poloviční kapacita, stejná rychlost, nízká spotřeba, ale aspoň ta vyšší bezpečnost

Na to, abych udělal stripping (RAID 0) a pravidelně zálohoval psychicky nemám a nikdy se k tomu nedokopu, takže to není řešení.

Takže, dá se z toho nějak ven? A není už nějaký SATA řadič, co umí RAID5 a nestojí kolem pět tisíc a nejsou s ním problémy?
-
adams
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod f.e 30. 7. 2005 20:24

RAID 5 sa pri citani chova ako RAID 0 - takze sekvencna rychlost je HODNE vysoka. dalej pocitaj s tym, ze u RAID5 mozes pridavat postupom casu disky ako potrebujes (a ako to unesie case/zdroj/Tvoja penazenka).
bohuzial dobre radice stoja >15kKc (areca 1120), u tych 'kolem pět tisíc' by som sa trochu obaval o vykon, kvalitu, servis, ovladace, podporu, ...
f.e
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod adams 31. 7. 2005 12:44

Díky. S podobnou odpovědí jsem počítal. Co mě zaráží je že relativně drahé zařízení, které by mělo zvyšovat spolehlivost diskového subsystému se může chovat uplně opačně (viz http://www.cdr.cz/a/11521 kde zaujme zejména tato větička:

Pokud jste tedy počítali pozorně, tak jste dospěli k číslu 12 „odpálených“ disků. K tomu připočtěte ještě jeden s klasickými béčky a dále mi během testování odešel systémový disk v pracovním počítači, takže se celkem dostáváme na 14 odešlých disků během jedné recenze. Slušné skóre, co říkáte? ;)

)

Shrnu-li to, vídím to dle pořizovacích nákladů v následujícím pořadí:

1) RAID 1 - mirror s levnějšími disky (mometnálně něco kolem 2x250GB), -normální rychlost, +vyšší spolehlivost, +malá spotřeba, +nízké náklady (2x3800,-)

2) RAID 10 - mirror+strip s levnějšími disky (4x250GB), +vysoká rychlost, +vyšší spolehlivost, -vysoká spotřeba, vyšší náklady (4x3800,-)

3) RAID 10 - mirror+strip s dražšími disky (mometnálně něco kolem 4x400GB), vysoká rychlost, +vyšší spolehlivost, -vysoká spotřeba, -vysoké náklady (
(4x8900,-)

potom dlooouho nic... a

4) RAID 5, čili cca 10-15 000 za řadič + alespoň ty 4x400GB (s tím, že bude výsledná kapacita 4diskového pole vyšší než u RAID 10)
-
adams
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod adams 7. 9. 2005 15:54

Kouwell KW-572e

Koukám, jako padlej z višně. Raid 5 za 2.900,- s daní? Tak to je :shock:.
-
adams
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ICEBOSS 7. 9. 2005 15:59

hmm... jo.. ale vetsinu prace u techdle radicu stejne udela CPU...

imho by spouste lidi bohate stacil 1 hodne rychly disk (Raptor, 10/15K SCSI + normalni radic)... na 1 SCSI kanal si toho navic muzes povesit hromadu...

tyhle domaci SCSI reseni jsou hezka zabava, ale v realu to stejne ani moc nepoznas...

se ptam... na co mit doma raid? i kdybys pocital za novy 36GB 15K SCSI disk plnych 8500 a k tomu radic cca 2500 + obyc idecko na "skladovani" dat, tak to mas lepsi. ;)
Intel rulez everywhere and everytime!
Nepiste mi na ICQ a mejl, reste sve problemy tady, na foru!
ICEBOSS
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod adams 7. 9. 2005 16:01

no.. hlavně protože zrcadlo nebo ECC. Rychlost je podružná :)
-
adams
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod DigitalDooM 7. 9. 2005 16:53

Raid 1 je naprotsto dostatečný ... na doma já tedy raději využívám 2 nezávislých disků přece jenom kapacita je větší a rychlost ne o tolik nižší ...ale ta bezpečnost ... njn ale spim klidně :);)
Šéfredaktor webmagazínu
//CPU:AMD X2 6000+ MB: GigaByte GF5900SLI - RAM:2x1024MB Geil 800Mhz CL4 - GK:ASUS GF8800GTX - HDD:2xWD250KS 1xWDRaptor74GB - ZDROJ: TT 750W - CRT Dell21"Trinitron
DigitalDooM
Pokročilý

Odeslat příspěvekod IPs 7. 9. 2005 17:22

mam RAID 0 ze dvou disku, radim nepouzivat nove disky na tyto ucely, protoze nevite kdy to spadne, ale muzu rict ze po pul roce kdyz disk jede tak je vetsinou v pohode, kdyz se k nemu slusne chovate, jeste nikdy sem za nekolik let kdy mam RAID 0 neprisel o data kvuli chybe disku, za to se mi asi 4x stalo ze wokna neco spatne zapsaly a pak to kleklo, ale to se ty data daji obnovit, protoze disky jednou, rychlost je skutecne dvojnasobna takze start woken je opravdu o dost rychlejsi, to je taky zhruba jediny pozorovatelny a ocenitelny rozdil, zadny zazrak se nekona, ale kdyz se udela striping ze 4xSATA tak uz je to narez, nebo taky z raptoru 10k rpm, dnesni disky jsou natolik spolehlive ze ruzne mirrory maji smysl jen u serveru nebo ve firmach kde jde o dulezita data, ale na doma, asi ne, a mit v kompu jeden dalsi zvlast disk, kam jednou za cas zkopiruju co potrebuju mit ulozeny na 100pro to neni problem, musim se priznat ze ani po letech RAIDu 0 neverim, i kdyz jak rikam nikdy mi nespadl (3 roky 2xIBM 80GB) IBM a nyni Hitachi jsou z mych zkusennosti (v rukach sem mel 7 disku,dlouhodobe) asi nejlepsi, jak do rychlosti tak spolehlivosti, i zahrivani a hlucnosti , at zije RAID 0 na kterym je nainstalovany system a nic jinyho :-) to rikam ja
IPs
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod X__ 7. 9. 2005 17:28

Některý desky (třeba moje Asusácká) už mají v sobě i Raid 5
年度新入社員入社式、社長あいさつの概要を掲載しました。
X__
Dočasný BAN

Odeslat příspěvekod ICEBOSS 7. 9. 2005 20:03

nj... ale to je zase jen soft radic, pac poradny by stal jak cela deska...
Intel rulez everywhere and everytime!
Nepiste mi na ICQ a mejl, reste sve problemy tady, na foru!
ICEBOSS
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod DigitalDooM 7. 9. 2005 20:04

ICEBOSS píše:nj... ale to je zase jen soft radic, pac poradny by stal jak cela deska...

přesně tak :)
Šéfredaktor webmagazínu
//CPU:AMD X2 6000+ MB: GigaByte GF5900SLI - RAM:2x1024MB Geil 800Mhz CL4 - GK:ASUS GF8800GTX - HDD:2xWD250KS 1xWDRaptor74GB - ZDROJ: TT 750W - CRT Dell21"Trinitron
DigitalDooM
Pokročilý

Odeslat příspěvekod adams 7. 9. 2005 20:09

Ale na dual core CPU už to snad bude použitelné, ne? Co se ECC týče, u raidu 5 jsou to paritní data (http://www.zive.cz/h/Testcentrum/Ar.asp ... XPS=&EXPA=).. prostě šajna, jak při zbobrování jednoho disku dostat všechna data, co na něm byla.
-
adams
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Zorg 7. 9. 2005 20:27

Četl jsem názory, že např. pod Linuxem je lepší než kupovat nějaký levný RAID šidítko lepší RAID SW.
Testy jsem žádné neviděl, ale klidně i bych s tím souhlasil, protože rozeběhnout tyhle šmejdy, konkrétně od Kouwellu bývá často porod, zatímco SW mirroring byl hotový hned a perfektně spolehlivej.
Zorg
Junior

Odeslat příspěvekod wocis 7. 9. 2005 21:10

muzu doporucit tento Highpoint RocketRAID 1820A.
Mame ho ve vlastnimi silami postevenem serveru (3.2ghz intel, 2gb ddr ram, intel torey pines entry level server board, 2x80gb seagate v mirroru pripojene na sata adaptec onboar radic na tom je nainstalovan system, pak 8x200gb seagate v raid5 pripojenych na ten highpoint radic). Bezi to uz trictvrte roku k plne spokojenosti.
Deska ma na sobe 2x1gbps sitky, ktere jsou v loadbalance teamu a co se tyce datove propustnosti (je na tom celofiremni datovy sklad) tak je to cca 3x rychlejsi nez puvodni fibrechannel reseni od HP. Stalo to vsehovsudy 100tisic i s dani. Abych nezapomel, je to cele zavrene v 3U rackovem kejsu od supermicro (jedna z jeho vychytavek je trojnasobne redundantni 760W zdroj)...
Skoda jenom ze ten radic je do pci-x 64bit. jinak bych si to nacpal do svyho kompu taky :)
Cteni z toho pole je 127MB/s. administracni program dodavany ke karte je taky v pohode, kazdy tyden to dela cvicny rebuild a jinak to sleduje disky pres smart. takze v pripade nejakeho probu to posila mail (zatim zadny neprisel - krome stavovych, ze je vse ok).
Highpoint by mel co nevidet zacit prodavat podobne radice i do pciexpress - na ty sem opravdu zvedavy. pak by se dalo docela rozume pouzit i tato "krabicka" na 2.5" disky do normalniho miditower desktopu, moc by to nezralo, ani by to moc nehucelo a "pomalejsi" 2.5" disky by se spojili v jeden standartne rychly s dostatecnym zabezpecenim proti padu disku.....
wocis
Kolemjdoucí