Koupě nových 5.1

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Mikes 12. 8. 2005 19:05

Zdravím,
jelikož dosavadní 2.0 bedničky používám už několik let a jejich zvuk není zrovna na dnešní dobu ideální, uvažuji o koupi systému 5.1. Protože jsem v tomto oboru docela laik, rád bych si přečetl vaše rady ke koupi.

A ještě jedna věc: vlastním domácí kino s repro 5.1, ale není mi jasné přepojení na PC (zda by to šlo). Také mi není zcela jasný systém zapojování, resp. porovnání konektorů domácího kina 5.1 x audio systému 5.1 pro PC.

Za všechny, byť jen malé rady, dík.
Mikes
Mikes
Junior

Odeslat příspěvekod k-o-l-m-i 12. 8. 2005 19:46

Já si právě dnes objednal REPRO Creative Labs Inspire 5.1 T5900 a k tomu SB Creative Labs Sound Blaster Audigy 2 Value. Tak povím, až mi to dojde :-)
Život je plný nejasností...
k-o-l-m-i
Junior

Odeslat příspěvekod Lemur 13. 8. 2005 22:36

Zalezi na co se budou pouzivat, jestli spise na filmy a hudbu, nebo na hry. Zatimco na filmy a hudbu je dulezita kvalita reprodukce, na hry je nzae dulezita prostorova lokalizace zvuku. No a takzy zalezi na velikosti mistnosti - je hloupost kupovat reproduktory s celkovym RMS vykonem 300W pro mali kumbalek, stejne jako chtit ozvucit pomoci 30W mistnost o 60 metrech ctverecnich.

Jinak, podle vlastnich zkusenosti: Sam mam Genius SW-5.1 Value - jsou to levna "chrastitka" (koupil jsem je od jednoho manika za 600 Kc, protoze mu nefungoval center a mel nektere kabely prehryzane od psa)., ale subwoofer je dreveny. Zvuk nic moc (proti mym drevenym dvoupasmovym bednam, ktere jsou ale jen stereo) a subwoofer dost duni, ale je to prostorovy zvuk. Stejne bych nic vetsiho do pokoje nedostal (alepon bez mohutnych uprav) a filmy si pousti potichu, take me maly vykon nevadi. Viz recenze tady:

http://www.svethardware.cz/art_doc-27AD ... 7DC9D.html

Kamarad ma taky Geniusy, trochu lepsi - Genius Life Sound SW-HF 5.1 . Podle nej jsou super, ale u nej je bouzel super cokoliv, co je schopne delat poradne duc-duc. Zvuk je docela dobry, obzvlast basy, ale chybi tomu vysky. Center vypada uplne stejne jako ostatni satelity, takze na filmy nic moc, ale na hry dobry (dobra lokalizace). Coz kamaradovy nevadi, stejne hraje jen hry nebo posloucha duc-duc. Jo - a maji dalkovy ovladani. Viz:

http://www.svethardware.cz/art_doc-BCFA ... 9C890.html

Jinak jsou jeste jedny znamy 5.1 reproduktory od Geniusu - Genius SW-5.1 Home Theater. Na vlastni usi jsem je neslysel, ale jednou jsem nesl jejich bednu (vazi pres 20kg!). Zvuk maji pry dobry (za tu cenu), ale protoze predni reproduktoru jsou dvoupasmovy a zadni jen jednopasmovy, tak maji horsi lokalizaci. Takze spis pro filmy nez na hry. Recenze je treba tady:

http://www.svethardware.cz/art_doc-EE0A ... 36D1B.html

Nekolik znamych melo ruzne modely od Creativu - vetinou rikaly, ze po zvukove strance jsou slusne, i nejlevnejsi mivaji alespon dratovy ovladac, ale dost sumi. A ty, co navrhuje Cambridge Sound Works, zneji pry opradvy slusne. Velmi dobre jsou take Logitechy, ale bohuzel neznam nikoho, kdo by je mel.

Pokud je v dispozici domaci kino a ma slusny zesilovac, tak opravdu jde pouzit misto reproduktoru. Na zapojeni staci vetsinou tri snury s dvema cinchy na jedne a jednim 3.5mm jackem na druhe, nebo jeden S/PDIF kabel. Zapojeni je u samostatnych zvukovek pomerne jednoduche (zelena=preni, cerna=zadni, oranzova=center+subwoofer), u integrovanych to zalezi na nastaveni (vestinou line-out=predni, line-in=zadni, mikrofon=center+subwoofer). U digitalniho signalu se budzapoji cinch do na to urceneho konektru, nebo prez konnverzi do stejneho konektoru jako je center+subwoofer (alespon u SB Line!/Audigy).
Lemur
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod DK 13. 8. 2005 22:48

najlepsie su podla mna Logitech ..ak chces kvalitu, skus pozriet tie :)
DK
Junior

Odeslat příspěvekod Mikes 14. 8. 2005 07:49

Díky, Lemure, docela jsi mi to objasnil. Znám kámoše, který má 2.1 Creative a nemůže si je vynachválit, ale jak říkáš, podle něho je super všechno; ale ne že bych s jeho tvrzením nesouhlasil. Za tu cenu (něco okolo 1 000) je to kvalita. Viděl jsem také 5.1 od Creativu, stějně provedené (černě) jako ty jeho 2.1, v ceně okolo 1 700 Kč, ale kdo ví, za to cenu ...

http://alzasoft.cz/DetailPage.asp?DPG=4 ... d=18843343

Mně by osobně stačila nějaká sestava do/kolem těch 2 500 Kč, v případě kvality i víc. Zabydlí se zde u kompu v pokoji, který má malé rozměry 3,5 m x 5 m. Sice ještě nemám naplánované rozmístění sestavy (v pokoji mám velmi málo místa), ale to už nebude velký problém.

Ještě mi není jasný výkon - na krabicích se často píše např. 1200W a ve skutečnosti to má třeba 120W. Slyšel jsem něco o nadsazeném a reálném výkonu. EDIT: jsou to hodnoty P.M.P.O. a R.M.S.

Genius, Logitech, Creative. Budu si pamatovat :mrgreen: Díky hoši.
Mikes
Junior

Odeslat příspěvekod Lemur 15. 8. 2005 16:40

Jeste k tem vykonum:

PMPO (Peak momentary performance output) je bohuze absolutne na nic - prepocty na RMS obcas nefunguji ani v ranci jednoho vyrobce. Teoreticky to znamena maximalni pulzni vykon, ale v praktickych podminkach je ona hodnota nedosazitelna.

A aby to nebylo jednoduche, jsou i u RMS (streni hodnoty) vykonu dve ruzne hodnoty - "hudebni" (music) a sinus. Sinus je nejhorsi mozny signal pro zesilovac, pri nemz je plne zatizen, kdezto hudebni vykon je mnohem mene zatezujici a hodnota pro nej byva o dost vyssi. A take je dulezite, pri jakem zkresleni se onen maximalni vykon meri, popripade jestli je zarizeni ho schopno dodavat nepretrzite nebo jen po urcitou dobu.

Jedinou spolehlivou metodou, jak u levnych reproduktoru zjistovat skutecne hodnoty, je kouknout se okolo jakeho zesilovace jsou postaveny (vetsinou nejaky TDAxxxx) a pak se podivat do katalogu nebo datasheetu (a doufat, ze to nezkazily nekvalitnimy pasivnimy komponentami a spatnym navrhem plosnaku).
Lemur
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod hard_core (novy) 20. 8. 2005 03:09

Pokud nechceš do těch beden vrážet moc peněz, tak jsi do těch Geniusů jsou za dost dobrou cenu, brácha je má a za ty prachy hrajou jak prase!!!další věc, že přes tyto bedny můžeš zapojit ještě kromě pc, taky video, dvd nebo i tv, takže pohoda...a pokud se někomu zdá že mají ty bedny málo výšek tak se to dá v pc ošéfovat soft eq. ....
....nesnáším České Tele-komunisti!!!!!... zejména J.P. :-)
hard_core (novy)
Junior

Odeslat příspěvekod Bigduck 20. 8. 2005 06:02

mam vyse zminene Geniusy Home Theater 5.1 a za tuto cenu je to asi fakt nejlepsi, co muzes koupit. Pouzivam je zhruba 2 roky, nejvic filmy a hudba a v klidku. Prece jen zadny pokoj neni idealni na sireni zvuku :D
Bigduck
Junior

Odeslat příspěvekod Mikes 22. 8. 2005 09:34

Jojo, o těchto 5.1 Geniusech jsem už slyšel, je slyšel a taky viděl. Fajn kvalita. Za jakou cenu se dají koupit? Máte k této sestavě ještě nějaké zkušenosti, rady?
Mikes
Junior

Odeslat příspěvekod kromec 22. 8. 2005 09:53

Mikes píše:Jojo, o těchto 5.1 Geniusech jsem už slyšel, je slyšel a taky viděl. Fajn kvalita. Za jakou cenu se dají koupit? Máte k této sestavě ještě nějaké zkušenosti, rady?
kromec
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Mikes 22. 8. 2005 10:10

Tak to je v pohodě.

Připojení konektorů se dá připojit dvěmi způsoby - první je cvakací červeno-černý a druhý klasický jack? Brr, teď v tom mám horko, může mě někdo s tím obeznámit? Existuje popřípadě nějaká redukce na ty druhé? Vím třeba, že ty u domácího kina nemůžu zapojit ke kompu.

A ještě: Kam zapojím satelity, rovnou do zvukovky nebo do subwooferu a ten následně zapojím? Dík.
Mikes
Junior

Odeslat příspěvekod real_goldie 22. 8. 2005 10:15

Rozhodne bych ti je nedoporucoval, a to z jednoho duvodu (pokud pominu kvalitu) - Nemaji zadnej dekoder - jen vstupy. To znamena ze musis mit AC3 dekoder mit jak v pocitaci, tak v DVD prehravaci...... Doporucoval bych ti koupit normalni receiver pro domaci kino, ktery disponuje digitalnim vstupem a zvuk z pocitace bych tak pripojil, pak ti DVD filmy a DIVX/XVID nebude prznit zvukovka, ale tak jak sou na disku ti pojedou do kvalitniho receiveru, kterej to dekoduje a zahraje..... Mam to tak a je to idelani.
real_goldie
Junior

Odeslat příspěvekod Mikes 22. 8. 2005 10:17

Aha, takže jaké reproduktory mi doporučuješ? Je nějaké pravidlo, kterého se mám držet? Stále nechápu ty konektory ...
Mikes
Junior

Odeslat příspěvekod real_goldie 22. 8. 2005 10:37

Ja bych rek ze zakladni pravidlo, je drz se dal od znacek jako Logitech, Creativ a podobnych vyrobcu pocitacovych komponent. jestli chces mit kvalitni domaci kino, tak si kup 4 normalni bedny od nejakyho hifi prodejce + centr, kterej k ten bednam patri + samostatnej subwoofer a k tomu samostatnej receiver, kterej ma digitalni vztupy a DD a DST dekoder. Co konkretne nechapes na tech konektorech a hlavni otazka kolik co toho muzes/chces investovat, at vime v jaky rovine se bavime.
real_goldie
Junior

Odeslat příspěvekod Mikes 22. 8. 2005 10:58

Ja bych spíš bral ty celý sestavy od těchto výrobců, nepotřebuji úplnou špičku. Byl bych spochpnej do toho investovat do 2 500 Kč, za kvalitu i víc, max. do 3 000 Kč. Nechápu typ konektorů, resp. jak se liší zapojení u PC a jak u domácího kina.
Mikes
Junior

Další stránka