RAID 0 + RAID 1

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Guliver 3. 1. 2006 22:27

Pri mojom probleme so zvysovanim rychlosti a s pochopenim systemu zapisu v RAID 0 A RAID1, rozmyslam zapojit na "skusku" v mojom compe dve dvojice diskov do RAID0 a potom tieto dvojice budu pracovat voci sebe v RAID1. Na doske mam aj SATA aj PATA takze by to asi problem nebol. Ale este som RAIDom nic nerobil, je to vobec mozne urobit ??
Bol by tam vobec narast rychlosti ? RAID 1 bude pre bezpecnost..
Guliver
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tonda-B 3. 1. 2006 22:31

Na to bys ale potřeboval 4 disky.

Zkus ze dvou disků udělat RAID 0. Třetí disk připoj nonRAID a na ten si zálohuj dle potřeby.

Je to levnější.

Kdo ty 4 disky má platit? Kdo je má chladit? A jakým zdrojem je budeš napájet?

I ty 3 disky jsou dost.
Tonda-B
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Michal_1986 3. 1. 2006 22:37

to Tonda-B: Vidim, že máš napilno. :D V mojí diskusy po tobě taky chci poradit s RAID polem a tady už začíná další.

Nevíš o nějaké diskusy nebo článku, kde se tomuto tématu věnují?

P.S.: A ty máš disky v RAID?
Michal_1986
Junior

Odeslat příspěvekod Tonda-B 3. 1. 2006 23:02

Michal_1986 píše:to Tonda-B: Vidim, že máš napilno. :D V mojí diskusy po tobě taky chci poradit s RAID polem a tady už začíná další.

Nevíš o nějaké diskusy nebo článku, kde se tomuto tématu věnují?

P.S.: A ty máš disky v RAID?t/quote]

Já mám 3 disky Hitachi 80GB SATA II - HDS 728080PLA380 - v RAID 0. Jsou namontované dole ve skříní, kde je 5 pozic na disky nad sebou. Jsou namontované ob jednu pozici a před nimi je 12 cm větrák se 1400 ot/min - tichý. Disky mají při derfagmentaci teplotu 36 st.C. Zdroj je Fortron Blue Storm 400 w ATX 2.03. Karta 6600GT, takže 4. disku se už bojím i s tímhle zdrojem.

Jestli chceš nějaká čísla, změřil jsem toho dost.

Všechny diskuze jsou k ničemu, protože odborníci nemají RAID 0 v lásce. Není prostě v módě.

Sem tam se někdo pochvalně vyjádří o RAIDu 1.

Na ten já ale kašlu, ten je pro lenochy, co nechtějí zálohovat a pro firmy. Ale až se jim všechny disky zavirují, tak stejně zjistí, že si houby pomohli.

Občas RAID 5 - nějaká pochvala sem tam.

Ale po RAIDu 0 každý šlape a kope do něj.

Ale to je jako zimní gumy. Taky ti můžou všichni vyprávět, že jsou fajn, ale dokud to nezkusíš, nevíš nic. Jak je tam dáš, tak už tě nikdy nikdo nepřinutí, abys jezdil příští zimu na letních.

Já jsem poslední 4 roky PC bez RAIDu 0 neměl. I PATA disky přes
RAID řadič v PCI slotu desky i SATA disky přes RAID řadič desky.

A nikdo mě nepřinutí, abych se ho zbavil. To se prostě musí vyzkoušet, pak budeš vědět proč a ani tebe už nikdo nepřinutí, abys to vyndal.
Tonda-B
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod cernysev 3. 1. 2006 23:17

Vice-mene souhlas s Tondou-B... Spousta lidi RAID 0 odsuzuje kvuli rizikum ztraty dat - ale ty jsou tak male,ze nestoji za zminku...Mel jsem RAID 0 s disky WD 40GB na integrovanem radici... A bylo to poznat...Jinak,jak bylo psano 2 disky do RAIDu a 3. na zalohy...
cernysev
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tonda-B 4. 1. 2006 00:17

cernysev píše:Vice-mene souhlas s Tondou-B... Spousta lidi RAID 0 odsuzuje kvuli rizikum ztraty dat - ale ty jsou tak male,ze nestoji za zminku...Mel jsem RAID 0 s disky WD 40GB na integrovanem radici... A bylo to poznat...Jinak,jak bylo psano 2 disky do RAIDu a 3. na zalohy...

Buď pozdraven, statečný člověče, který ses odvážil říci něco pozitivního o RAIDu 0.

PS: Proč už je nemáš?
Tonda-B
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Lukke 4. 1. 2006 00:25

Tonda-B: Co bys volil raději? 3x disky co máš ty do Raid 0 nebo 2x raptory opět do Raid 0? Jde mi o normální práci (komprese videa, dat, zpracování logů ze serverů, rychlost spouštění aplikací). Je mi jasné, že přístupová doba bude rychlejší u raptorů a přenos dat zase u třech disků, ale o kolik mi není moc jasné... Nevím jakou variantu zvolit...
autorevue.cz: BMW 330i E90, 190 kW + BMW 525d F11, 150 kW
zive.cz: Intel Core i9-7980XE, 2x Radeon RX 480, 64 GB RAM, SSD Intel 720, Samsung MD230X6
mobilmania: Galaxy S9+
Lukke
Junior

Odeslat příspěvekod Tonda-B 4. 1. 2006 01:06

Lukke píše:Tonda-B: Co bys volil raději? 3x disky co máš ty do Raid 0 nebo 2x raptory opět do Raid 0? Jde mi o normální práci (komprese videa, dat, zpracování logů ze serverů, rychlost spouštění aplikací). Je mi jasné, že přístupová doba bude rychlejší u raptorů a přenos dat zase u třech disků, ale o kolik mi není moc jasné... Nevím jakou variantu zvolit...v/quote]

To je těžká otázka, protože to nemám změřené.

U sebe jsem na to šel tak, že jsem si to diskové pole RAID 0 rozdělil na 3 disky tak, jak se to normálně dělá - SYSTÉM, DATA a ZÁLOHY. Formátování ve FAT 32 všechno, ale velikost clusteru
u Systému 16 kb (nebo v řeči Partition Magic 2 kB, tj. děleno 8) a Data, kde mám jako ty videa a jiné velké soubory jsem dal 128
kb clustery. Ty Zálohy jsou asi trochu blbost, stejně zálohuji na CD a DVD. Doma, takže toho moc není - Adresář, Pošta a něco z dovolené.

Mám ten samý názor jako ty: Aby se data mohla zpracovat, musí se z disku načíst a aby se mohla načíst, musí se napřed vyhledat. Takže i doba přístupu i počet MB/s načtených dat. To jsem trochu pořešil tou různou velikostí clusterů.

Ale abych tvoji otázku nezakopával pod koberec:

Vybral bych si objem načtených dat za sekundu.

Posuď sám:

1 SATA II disk 7200 ot/min:

48,1 MB/s průměr a doba přístupu 13,4 ms zase průměr

2 SATA II RAID 0:

92,3 MB a 13,0 ms

3 SATA II RAID 0:

120,8 MB a 13,0 ms (32 kb clustery)

130,9 MB a 13,1 ms při velikosti clusteru 16 kb

Rychlost otevření Corelu i podobně velkých aplikací se zmenšila proporcionálně ke zvýšení počtu MB načtených za sekundu a změny doby přístupu si nevšimla. Jiná věc je, že ten rozdíl v rychlosti vyhledání je tak malý, že prakticky žádný.

Pochopitelně, že nejmilejší by mi byla ta možnost, kterou jsi nenabídl:

3 Raptory v RAID 0

Kdybych na ně měl, kdybych je uměl rozumně uchladit a měl je čím napájet. A asi je taky podstatné zbavit skříň jejich vibrací, protože moc hluku nedělají, ale nějaké vibrace ano.

Málem bych zapomněl: měreno HD Tune 2.50.
Tonda-B
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod f.e 4. 1. 2006 03:00

nieco malo citania od ludi, ktory sa tym zivia:
http://www.storagereview.com/articles/2 ... TCQ_6.html
moj oblubeny
http://www.storagereview.com/php/cms/cm ... 6&range=10
("If you haven't gotten the hint by now, we'll spell it out for you: there is no place, and no need for a RAID-0 array on a desktop computer.")
a http://faq.storagereview.com/tiki-index ... iveVsRaid0
("Dont assume RAID 0 offers increased performance for all or even most applications... and dont assume that transfer rates reflect application-level performance.")

re: "Všechny diskuze jsou k ničemu, protože odborníci nemají RAID 0 v lásce. Není prostě v módě."
on nikto neutoci na Tondov RAID 0. namerane vysledky su proste namerane vysledky a polovicna/tretinova zivotnost 'disku' za ten vykon pri sekvencnom spracovani dat (co je pre ukazku: spracovanie videa a audia - bavime sa o suboroch v radoch stoviek MB, nie o 10 megovych mp3jkach a rozhodne sem nepatri spustanie fotosopu, vacsiny hier, ...) nestoji. sam by som RAID 0 k sebe nepustil, ale znamy pustil... a po 2 rokoch bezchybneho fungovania pustil zilou 10 000 za obnovu dat.
nechcem nijak hanit RAID 0, ale mal by si poznat aj druhu stranku veci.

ps: ak Tonda na pole raid 0 zalohuje (a este k tomu pouziva FAT32), tak by som ho ako bernu mincu v tomto obore nebral (no flame pls, ide len o moj subjektivny nazor).
f.e
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lukke 4. 1. 2006 04:10

f.e: Já stále absolutně nechápu, co pořád máte s tou bezpečností dat. Běžně se to dělá přece tak, že raid 0 se používá PRO SYSTÉM. Takže na něm běží denní aplikace (pošta, software, hry, apod) a důležitá data se ZÁLOHUJÍ na třetí disk. Nechápu, co všichni řešíte. Není problém si pomocí nějakého backup software dejme tomu každý 3. den v noci zálohovat určité adresáře např. na síťový disk, apod. Raid 0 zdvojnásobuje přenosové rychlosti, kdybys denně pracoval s velkými soubory na raid 0 a pak přešel na jeden disk, asi by se ti to moc nelíbilo... Proto moje rada - 2 (3) disky do RAID 0 a třetí disk na zálohu! V čem je pak problém?

tonda-b: Tvé dělení disku mi nepříjde zrovna moc šťastné, zálohoval bych určitě na externí disk. Jasně, že by bylo nejlepší dát 3 raptory do raidu, ale ty peníze, že. ;) Myslím, že dva budou výbornou volbou, jen by mě zajímal ten hluk, budu muset použít zřejmě nějaký silencer box pro ně... A před ně umístit větrák... Takové řešení se nevyrovná (v domácích podmínkách) ničemu. :) A ať si anti-raid users říkají co chtějí. ;)
zive.cz: Intel Core i9-7980XE, 2x Radeon RX 480, 64 GB RAM, SSD Intel 720, Samsung MD230X6
Lukke
Junior

Odeslat příspěvekod Tonda-B 4. 1. 2006 04:31

f.e píše:(a este k tomu pouziva FAT32)

Tohle je vlastně to jediné, co jsem nezdůvodnil výše. Tak tedy:

Pro rozdělení diskového pole jsem použil Partition Magic 8.05.
Ukažte mi někoho, kdo dokáže v téhle verzi rozdělit disk na Systém a Data, když je ten disk sformátován NTFS.

Vůbec nešlo o to, jestli je FAT32 rychlejší, než NTFS. I když spíš je.

A když už jsem byl v tom dělení, oddělil jsem ještě BACKUP. Že zálohuji jinak si stačilo přečíst.

A další co asi musím zdůraznit, aby nebyla další nedorozumění:

Nikdy jsem netvrdil, netvrdím a tvrdit nebudu, že při používání RAIDu 0 se nemusí zálohovat.

Tvrdím a opakuji, že se zálohovat bude zcela stejně, jako kdyby v PC žádný RAID nebyl.

Ani víc, ani míň.

A jestli je někdo cvok a nezálohuje, ať platí 10 000.
Tonda-B
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Matysek 4. 1. 2006 04:40

Raptory jsou nelidsky drahe a kamapcita neni nic moc. - to uz radeji jit do SCSI, ktere jsou pro narocne uzivatele.

HDD se daji chladit pasivnim chladicem a cele to funguje dobre. Chladim Case 1x 12 CM vpredu, 1x 8cm bocni a 1x 8 cm zadni vetracek a bohate to vystacuje jen s pasivama na HDDs ikdzy jsou to SCSIcka.

Proc si berete do huby RAID-1 tak, ze z toho vznikne nazor o nepotrebe zalohovat.... ??
Naposledy upravil Matysek dne 4. 1. 2006 04:41, celkově upraveno 1
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod Lukke 4. 1. 2006 04:41

tonda-b: Přesně tak. Každej jen píše, jak je raid 0 nebezpečnej, apod., ale vždyť je to přece stejné, jako by tam byl disk jeden... Zálohovat na další disk je nutné tak i tak... Sice se zvyšuje pravděpodobnost havárie disku, ale když se zálohuje, nevidím jediný problém. Nezálohuje (a spoléhá se JEN např. na raid 5) jen cvok.
Lukke
Junior

Odeslat příspěvekod Lukke 4. 1. 2006 04:43

Matysek píše:Raptory jsou nelidsky drahe a kamapcita neni nic moc. - to uz radeji jit do SCSI, ktere jsou pro narocne uzivatele.

To, jestli jsou drahé nebo mají malou kapacitu nehraje někdy ale roli, pokud požaduješ výkon! Na kapacitu si koupíš druhej velkej disk, nevidím problém. SCSI je IMO do domácího počítače zbytečnost.
Lukke
Junior

Odeslat příspěvekod Tonda-B 4. 1. 2006 05:01

Lukke píše:fRaid 0 zdvojnásobuje přenosové rychlosti, kdybys denně pracoval s velkými soubory na raid 0 a pak přešel na jeden disk, asi by se ti to moc nelíbilo... Proto moje rada - 2 (3) disky do RAID 0 a třetí disk na zálohu! V čem je pak problém?

tonda-b: Tvé dělení disku mi nepříjde zrovna moc šťastné, zálohoval bych určitě na externí disk. Jasně, že by bylo nejlepší dát 3 raptory do raidu, ale ty peníze, že. ;) Myslím, že dva budou výbornou volbou, jen by mě zajímal ten hluk, budu muset použít zřejmě nějaký silencer box pro ně... A před ně umístit větrák... Takové řešení se nevyrovná (v domácích podmínkách) ničemu. e/quote]

1) Kéž bys měl pravdu a byl to opravdu dvojnásobek, ale to jsem nikdy nenaměřil ani na hardwarovém ani na softwarovém RAID řadiči.

2) Já jsem to udělal při dělení ze setrvačnosti a už jsem s tím nehýbal, protože tak velkou diskovou kapacitu doma vůbec nevyužiju a že mám část diskového pole jako Zálohy a nemám tam uloženo nic, mi nevadí a nenutí mě to nic řešit.

3) K tomu utišení: ten hluk má podle mého vnímání dvě složky.
Jedna je hluk elektromotoru, ložisek a možná i vzduchu mezi plotnami a raménkem. To je něco, co mě neobtěžuje - stačí, že je to ve skříni.
Ta druhá jsou vibrace. Tady jsem se vždycky bál řešení typu "zavěsit disky na gumách od zavařovačky". Ne že bych si nemyslel, že to nezamezí přenosu vibrací do skříně - naopak.
Ale myslím, že není vhodné, aby vibrace pohybovaly disky bez jakéhokoliv omezení. Zase to nemám změřeno, ale myslím, že to negativně ovlivní životnost disků.

Takže jsem vždycky preferoval snížení přenosu vibrací, ale při stále nehybném disku. Žádná složitá řešení. 2MM gumy mezi disk
a jeho upevnění ve skříni a hotovo. Samozřejmě tím odpadne přestup tepla mezi diskem a skříní a je třeba nezapomenout na chlazení, ale to se vlastně dneska už řeší tak jako tak.
Tonda-B
Mírně pokročilý

Další stránka