Lukke píše:Tonda-B: Co bys volil raději? 3x disky co máš ty do Raid 0 nebo 2x raptory opět do Raid 0? Jde mi o normální práci (komprese videa, dat, zpracování logů ze serverů, rychlost spouštění aplikací). Je mi jasné, že přístupová doba bude rychlejší u raptorů a přenos dat zase u třech disků, ale o kolik mi není moc jasné... Nevím jakou variantu zvolit...v/quote]
To je těžká otázka, protože to nemám změřené.
U sebe jsem na to šel tak, že jsem si to diskové pole RAID 0 rozdělil na 3 disky tak, jak se to normálně dělá - SYSTÉM, DATA a ZÁLOHY. Formátování ve FAT 32 všechno, ale velikost clusteru
u Systému 16 kb (nebo v řeči Partition Magic 2 kB, tj. děleno

a Data, kde mám jako ty videa a jiné velké soubory jsem dal 128
kb clustery. Ty Zálohy jsou asi trochu blbost, stejně zálohuji na CD a DVD. Doma, takže toho moc není - Adresář, Pošta a něco z dovolené.
Mám ten samý názor jako ty: Aby se data mohla zpracovat, musí se z disku načíst a aby se mohla načíst, musí se napřed vyhledat. Takže i doba přístupu i počet MB/s načtených dat. To jsem trochu pořešil tou různou velikostí clusterů.
Ale abych tvoji otázku nezakopával pod koberec:
Vybral bych si objem načtených dat za sekundu.
Posuď sám:
1 SATA II disk 7200 ot/min:
48,1 MB/s průměr a doba přístupu 13,4 ms zase průměr
2 SATA II RAID 0:
92,3 MB a 13,0 ms
3 SATA II RAID 0:
120,8 MB a 13,0 ms (32 kb clustery)
130,9 MB a 13,1 ms při velikosti clusteru 16 kb
Rychlost otevření Corelu i podobně velkých aplikací se zmenšila proporcionálně ke zvýšení počtu MB načtených za sekundu a změny doby přístupu si nevšimla. Jiná věc je, že ten rozdíl v rychlosti vyhledání je tak malý, že prakticky žádný.
Pochopitelně, že nejmilejší by mi byla ta možnost, kterou jsi nenabídl:
3 Raptory v RAID 0
Kdybych na ně měl, kdybych je uměl rozumně uchladit a měl je čím napájet. A asi je taky podstatné zbavit skříň jejich vibrací, protože moc hluku nedělají, ale nějaké vibrace ano.
Málem bych zapomněl: měreno HD Tune 2.50.