Vypínání PC za bouřky

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Tails 16. 5. 2006 18:43

Nevěděl jsem kam to zařadit, nakonec jsem to dal sem, ale chybí mi tu sekce ostatní (v sekci hardware).
Můj dotaz: Má smysl vypínat a vypojovat PC při bouřce?
Tails
Junior

Odeslat příspěvekod mj23 16. 5. 2006 18:50

Má!
intel e2140@3.2ghz,TuniqueTower-120,GA P35C-DS3R, 4x1gb patriot@1033,Antec sonataIII,500Wantec earthwatts,Hitachi 80gb,Samsung spinpoint 320gb,Samsung f1 750Gb,Inno3d 8800Gt + Ac accelero s1 rev2,mx 518, Vista Premium sp1,Dell 15", Asus 22"
mj23
Junior

Odeslat příspěvekod aarfy 16. 5. 2006 18:50

Pokud chceš mít 100procentní jistotu tak jo. Já to nedělám, ta šance že se něco podělá není zas tak velká, abych obětoval svoje pohodlí.
aarfy
Junior

Odeslat příspěvekod J-o-U 16. 5. 2006 18:51

Samozrejme, PC zvlast, pokud jsi v siti, pokud mas antenu, pokud mas modem, proste samozrejme :!:
J-o-U
Junior

Odeslat příspěvekod Caderom 16. 5. 2006 18:58

Hlavně abys měl anténní svod a v případě WiFi internetu i síť chráněnou přepěťovou ochranou.
Caderom
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cuk 16. 5. 2006 19:03

jj, z elektriky bych to nevytahoval. Ale pokud mas wi-fi nekde hodne vysoko, tak se ti muze stat ze do tebe prasti blesk. Ja uz jsem takhle zkopal jeden komp :(
Kolik programátorů Microsoftu je potřeba k zašroubování jedné žárovky??? - Žádný; Prohlásí tmu za standard.
cuk
Junior

Odeslat příspěvekod Tomasek 16. 5. 2006 19:55

Já teda, pro sychr při bouřce kompl ze zásuvky vypínám a TV táky, bydlím na sídlišti v paneláku a už jsem dvakrát viděl, jak blesk udeřil do vedlejšího paneláku, a kdo co měl zaplý v zásuvce tak jm odešlo, ale naštěstí pojištovny vše uhradily. A tak čekám kdy to bouchne do našeho baráku :-)
Momentálně počítače už nejsou to nejhlavnější co by mě živilo a bavilo :-) Ale snažím se být stále v rámci možností v obraze :-) A stále tvrdím, že složit a opravit PC je pro děcka :-)
Tomasek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Saker 16. 5. 2006 20:04

No tak ja naopak nic take nepraktikujem a ked su hromy blesky, vsetko mam zapnute. Nas dom ma hromozvod a vedla je niekolko ovela vyssich budov, takze sanca na ten blesk je relativne mala...navyse predstava ze pri blesku vytahujem polku elektroniky zo zastrcky :P

Idealne je asi mat zalozny zdroj s nejakou ochranou, ale viem ze napr. aj moj zdroj ma daku mini "akoze" ochranu pred zvysenym napatim a tak, takze predpokladam a chcem verit tomu, ze by sa odpalil maximalne tak zdroj...
Saker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Chupacabras 16. 5. 2006 20:18

Ja mám UPS s prepäťovou ochranou a filtrom, PC nevypínam ani v najhorších búrkach, nemal som problém.
Chupacabras
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Chupacabras 16. 5. 2006 20:23

Tomasek píše:Já teda, pro sychr při bouřce kompl ze zásuvky vypínám a TV táky, bydlím na sídlišti v paneláku a už jsem dvakrát viděl, jak blesk udeřil do vedlejšího paneláku, a kdo co měl zaplý v zásuvce tak jm odešlo, ale naštěstí pojištovny vše uhradily. A tak čekám kdy to bouchne do našeho baráku :-)"/quote]

To máte potom asi nejaké blbé rozvody, nie? Ja by som očakával, že elektrické rozvody v panelákoch sú nejako chránené. Či ako je to?
Chupacabras
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JIV 16. 5. 2006 20:24

ja na to seru..aspon by bol dovod kupit novy
JIV
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Vega60 16. 5. 2006 20:27

Před čtyřmi lety jsem takto při bouřce dále srdnatě surfoval, za hodinu už nebylo na čem. Bydlím v paneláku, tak jsem předpokladál, že to nepraští zrovna poblíž mne, bohužel napěťová špička přijde i když blesk zasáhne vedení 30 km od Vás. To nemluvím o všelijakých indukcích kolem, dalo by se to asi najít i na netu, jaké napětí lze měřit na bleskosvodu v ionizovaném bouřkovém mraku - tuším, že to dělalo na bleskosvodu více jak 500V a to ani nemusí dojít k výboji. Na to se váže i jeden můj zážitek, kdy jsem musel v bouřce jít na autobus - vytáhnul jsem deštník a pocítil jsem dost veliké zamravenčení v ruce a pak to praštilo 100 metrů od mne. Poslušně jsem složil deštník a šel dále raději bez něj. Rozhodně se nevyplácí to podceňovat. Pak jsem navštívil známého v PC servisu - měl jej doslova našlapaný poškozenými mašinami - nebyl jsem v tom sám.
Vega60
Junior

Odeslat příspěvekod Patrix 16. 5. 2006 20:41

Sousedi nalepeni na nasem domku vyhoreli a ja byl tou dobou online. Pravda - akusticka vlna byla hodne silna. Ale nic vic.
Patrix
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Dreamer 16. 5. 2006 20:47

Mam UPS s ochranou, mam tiez satelit ale je nizko a okolo su vyssie budovy ktore maju niekolko (klasickych) anten uplne hore na streche.
Dreamer
Dreamer
Junior

Odeslat příspěvekod Snoopy 16. 5. 2006 22:01

Presne tak. Prepeti muze prijit klidne i po siti, naindukovat se do antenniho svodu, telefonniho kabelu apod. Pak uz jen zalezi na jeho energii. Prepetovky v UPSkach, prodluzovackach ci primo ve zdrojich nejsou staveny na prilis velke energie a pri jejich nasazeni se pocita s tim, ze jim budou predchazet jeste dva vykonnejsi stupne. Take je treba chranit antenni vstup, sitovy ci telefonni kabely vstupujici do kompu, nevytvaret velke smycky kabelu, nedelat dlouhe soubehy datovych a sitovych (predevsim u nechranenych) kabelu.

Rozvody ve starych penelacich chranene rozhodne nejsou, nebot radne zbudovana kaskada ochran stoji balik penez. Obavam se, ze na tom nejsou o moc lepe ani novostavby.
Snoopy
Junior

Další stránka