Jaký je rozdíl mezi UDF a ISO?

Software, zkušenosti

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Zive.cz 8. 4. 2005 09:56

Co je lepší na normální vypalování dat na DVD a jak se to standardně zapisuje na CDčka a na DVDčka? Protože některý mechaniky neuměj potom ty média přečíst, když je to vypálený ve špatným formátu. A co formát UDF/ISO? Co je nejpoužívanější?
Zive.cz
Junior

Odeslat příspěvekod bigdoc 11. 4. 2005 10:37

Používej ISO 1999:9660 (možná to nepíšu přesně). Máš dokonalou kompatibilitu s názvy souborů ve Windows (dlouhé názvy, zanoření, čeština) a to je podstatné.

UDF je dobré, když to chceš přehrávat pod jinými operačními systémy a taky existuje jeden říký případ, kde je UDF jediné možné řešení: když vypaluješ soubor nad 2 GB.
bigdoc
Junior

Odeslat příspěvekod cache 11. 4. 2005 14:55

Odporucam pouzivat cisto ISO filesystem, je sice starsi, ale napriklad niektore stolne DVD prehravace precitaju len ISO (napriklad moj DVD-DivX).
Ako uz bolo spomenute, ISO zvladne maximalne 2GB subor, to je jeho jedina nevyhoda.
Můj bože, to je budoucnost! Mí rodiče, přátelé, má dívka.. Už je nikdy neuvidím.. JUPÍÍÍÍÍÍ! (Fry s1e1)
cache
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Axel 12. 4. 2005 12:04

A este nevie dlhe nazvy suborov a na RW sa moc dobre nechyta.
Ale ISO je istota na R media
Axel
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod frn 12. 4. 2005 14:06

Hlavní rozdíl mezi ISO a UDF je ve způsobu zápisu - při "ISO" zápisu se méduim chová jako páska. Tj. data se dopředu připraví vč. odkazů a nahrnou se najednou (session). Jednoduchá oprava není možná - jen za cenu nové session. Výhodou je malá režie (u CD cca 20 MB/session).

Při UDF zápisu se méduim nejdřív "naformátuje". Tím se z něho stane něco jako disk s přímým přístupem. Výhodou je, že se nemusí "vypalovat" pomocí vypalovacích programů, ale stačí na něj ty data kopírovat jakýmkoliv souborovým manažerem. Stejně tak je možné uvolňovat místo mazáním. Z těchto důvodů to má smysl jen na přepisovatelné média (CD-RW, DVD-RW, DVD+RW a hlavně DVD-RAM).
Nevýhodou je velká režie (cca 150 MB u CD, cca 550 MB u DVD-RAM) a problémy se čtením (podle normy ISO dokáže číst pomalu i lednička, zatímco pro UDF je většinou potřeba doinstalovat ovladače).
frn
Junior

Odeslat příspěvekod MM_tank 13. 4. 2005 00:28

já bych řekl že pleteš dohromady ISO a UDF formát disku a paketový zápis (nejznámější sw je InCD) na disk.

když pálím DVD s datama jako UDF určitě se napřed neformátuje a určitě to nesežere 550mega - zato tohle přesně se stane když použiju to InCD

UDF verze 1,5 bych se nebál čte jej už vše kromě teda zmíněného linuxu o kousek vedle
MM_tank
Junior

Odeslat příspěvekod frn 14. 4. 2005 11:11

MM_tank píše:já bych řekl že pleteš dohromady ISO a UDF formát disku a paketový zápis (nejznámější sw je InCD) na disk. )/quote]

No ono to spolu souvisí - na jaké médium (tj. jak připravené) se dá zapisovat pomocí paketového zápisu ? IMHO jen na médium naformátované jako UDF.

jquote="MM_tank"]když pálím DVD s datama jako UDF určitě se napřed neformátuje a určitě to nesežere 550mega - zato tohle přesně se stane když použiju to InCDu/quote]

Aha. Tak jakpak asi budu zapisovat na nové, čisté médium (např. DVD-RAM), když si ho nenaformátuju ?!?
A kolikpak asi zaberou datové struktury UDF, když "surová" kapacita 4,7 GB klesne na necelých 4,2 GB ? To by mě teda opravdu zajímalo.

zquote="MM_tank"]UDF verze 1,5 bych se nebál čte jej už vše kromě teda zmíněného linuxu o kousek vedlee/quote]

Formát UDF bude číst každý, akorát že pro podporu v linuxu je potřeba mít locales nastavené na UTF-8 -> tedy mít dostatečně novou distribuci která má podporu UTF-8 a zároveň neprovozovat aplikaci která vyžaduje ISO8859-2 (což je můj případ, bohužel).
frn
Junior

Odeslat příspěvekod ehmm 2. 3. 2007 15:12

frn píše:
MM_tank píše:když pálím DVD s datama jako UDF určitě se napřed neformátuje a určitě to nesežere 550mega - zato tohle přesně se stane když použiju to InCDu/quote]

Aha. Tak jakpak asi budu zapisovat na nové, čisté médium (např. DVD-RAM), když si ho nenaformátuju ?!?
A kolikpak asi zaberou datové struktury UDF, když "surová" kapacita 4,7 GB klesne na necelých 4,2 GB ? To by mě teda opravdu zajímalo.d/quote]

no ale DVD nemá surovou kapacitu 4,7GB, ale cca 4700000000B => 4596736 kB => 4489MB => 4,38GB a pokud to po UDF klesne na těch 4,2GB, tak mi vychází na režiji necelých 200MB, což řekněme že je pravda, ale pořád je to solidní rozdíl proti tebou zmiňovaným 550MB...

a abych řekl i něco k tomu původnímu dotazu, tak UDF doporučuju používat vpodstatě jen pokud je pálený soubor větší než 2GB, jinak kompatibilnější ISO.
ehmm
Kolemjdoucí