[Obecné] Lokalní a hlavní DB - synchronizace

C++, C#, Visual Basic, Delphi, Perl a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod neonn 14. 10. 2007 17:23

Zdravim... mam problem s programem, ktery by mel pouzivat 2 databaze pro ukladani dat pro pristup online a offline... nevim, jaky zpusob synchronizace pouzit... mam 2 databaze:
1) Hlavni (DB1)... nejspise to bude MySQL. Na ni budou ulozene vsechny data. Ale je tu problem... ta DB je pristupna pouze pres VPN.
2) Lokalni (DB2)... na 99% to bude SQLite. Mela by to byt kopie dat z hlavni DB.

DB2 planuju proto, ze uzivateli nemusi jet internet nebo muze DB server spadnout (clovek nikdy nevi :) )... navic prace na lokalni DB bude urcite rychlejsi. Ale nevim, jakym zpusobem vyresit synchronizaci...
Muj plan je, ze aplikace bude pouzivat pouze lokalni DB a o synchronizaci se bude starat zvlastni trida. Ale ted nevim...
- pristupovat k hlavni DB primo a vzdy ji celou stahovat (mluvim o DB o velikosti asi 1-2MB)
- stahovat jenom rozdily (kontrolovat datum ulozeni noveho radku nebo udelat zvlast tabulu, do ktere se budou ukladat informace, ve ktere tabulce doslo ke zmene)
- stahovat jenom rozdily, ktere budou ulozene v textovych souborech (s informaci, kdy doslo ke zmene) a na serveru pomoci cronu spoustet script, ktery zacleni zmenene data v txt do hlavni DB
- nebo to vykutit uuuuplne jinak :)

... fakt nevim. Jaky zpusob je podle vas nejlepsi? Velmi rad si prectu i jine moznosti, jak to udelat. Hledal jsem na internetu, ale nic jsem nenasel (ani nevim, jakou frazi hledat)...
Before talking crap about someone, check the room... :)
SH*T HAPPENS! :)
neonn
Junior

Odeslat příspěvekod Ginnex 14. 10. 2007 17:41

určitě rozdílová aktualizace. Je jen na tobě, jakým způsobem. Já bych asi používal speciální tabulku updates a nastavil trigger na INSERT/UPDATE, který zapíše například primary key řádku do tabulky updates. Při updatu by program stáhnul jen tyto řádky a tabulku updates vyprázdnil. Pokud se k hlavní bude připojovat více klientů, tak je samozřejmě nějak odlišit!
multimediální: Asus P5B Deluxe, Intel Core 2 Duo E6300, 2x2GB PC800, Leadtek 7600GT 256MB DDR3, Vista Ultimate
pracovní: Gigabyte P965-DS3, Intel P D915, 1x1GB PC800, X3100, Vista Business
přehrávač: iRiver T60 2GB
notebook: Dell Latitude D531
Ginnex
Junior

Odeslat příspěvekod neonn 14. 10. 2007 17:55

Databaz vice klientu pouzivat bude... proto to chci nejak poradne osetrit at to je rychle a hlavne at to funguje :). S triggery jsem se jeste v zivote nesetkal (ani jsem se o ne nezajimal)... mkrnu se na ne a dam vedet. Diky za napad...
neonn
Junior

Odeslat příspěvekod JanFiala 14. 10. 2007 18:25

Kazda veta v hlavni DB bude mit timestamp. Ten preneses i na lokalni DB. V lokalni DB budes mit nejakou dalsi indikaci (vlozen/opraven/smazan)
Pri synchronizaci zkontrolujes, zda souhlasi TimeStamp u vety v lokalni DB s hlavni DB, pokud souhlasi, provedes akci podle indikace. Pokud TimeStamp nesouhlasi, nekdo jiny vetu zmenil a ty musis resit konflikt.
Co můžeš udělat dnes, odlož na včerejšek
JanFiala
Expert

Odeslat příspěvekod neonn 14. 10. 2007 18:37

Tak jsem tak narychlo procetl info o triggerech a vypada to dost dobre... podporuje je jak MySQL, tak i SQLite. Asi to i usetri celkem dost kodu :)... diky

Diky za napad... ty timestampy me taky napdadly... docela o tom i uvazuju, protoze je to reseni nezavisle na pouzite DB. Ale tabulek v DB je skoro 30... takze by dost narostla jeji velikost :(. Timestampy sice muzou mit jenom hlavni (casto menene) tabulky, ale ty ostatni (male) bych musel stahovat cele.
Zatim se priklanim spis k pouziti tech triggeru... i kdyz je to reseni zavisle na pouzite DB (ale zase nejak moc uprav pri pouziti jine pouziti jine DB nebude...).
neonn
Junior

Odeslat příspěvekod JanFiala 14. 10. 2007 19:01

Musis zajistit, ze ti 2 uzivatele nezmeni jeden zaznam a s takovym stavem se vyrovnat.
Predstav si, ze jeden jej smaze a druhy edituje. Ty jej v DB smazes a pak budes chtit editovat, ale uz neexistuje.
A co je spravne - mit jej smazany nebo opraveny?
Tohle ti jen triggery nezajisti.
Co můžeš udělat dnes, odlož na včerejšek
JanFiala
Expert

Odeslat příspěvekod neonn 14. 10. 2007 19:50

Diky za vysvetleni problematiky, tohle mi predtim nedoslo... musim nad tim popremyslet. Nemam v tom uplne jasno :(...

V mojem pripade by (teoreticky) melo mit prednost mazani... takze by stacilo radky nemazat kompletne, ale jen nekam presunout. A pokud by doslo k UPDATu smazaneho radku, rozhodnuti o prednosti operaci by bylo na uzivateli (ja nemuzu predem vedet, co ma prednost). V pripade nouze, by nebyl problem data obnovit...

Ale nejsem si v tom uplne jisty... furt mi to vrta hlavou :)
neonn
Junior

Odeslat příspěvekod petrusek 14. 10. 2007 23:04

kolizim se da taky predchazet s trochu jinou filozofii - editace i mazani se da nahradit jenom pridavanim a pak se to synchronizuje lip - ovsem neco za neco - zase se pak ta databaze zbytecne nafukuje (je v ni komplet historie coz muze byt i vyhoda) a je o neco slozitejsi z ni ty aktualni data vydolovat
petrusek
Junior

Odeslat příspěvekod neonn 15. 10. 2007 07:59

Radsi bych ty smazane data jenom nekam presouval... uchovavat vsechna data by bylo asi slozitejsi... :(
neonn
Junior