[PHP] vs [JAVASCRIPT]

C++, C#, Visual Basic, Delphi, Perl a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod aberez11 7. 11. 2008 17:42

Ahoj,
len nedavno ma zaujala myslienka tvorby webu (nie profi; ale wisiwig s automatickym generovanim kodu mi koli tomu neodporucajte prosim :-) ). Ako som sa dozvedel, na tento ucel sa vyuzivaju tieto dva skriptovacie jazyky (s html nejake skusenosti mam, zaujmaju ma teraz hlavne skripty). Ak mate niekto chut odpovedat, zaujima ma len ktory z nich sa da rychlejsie osvojit ^^. Totiz, blizky vztah mam len k pascaliku a PHP sa zevraj skor podoba na C, takze ak je podla vas JS blizsie k tomu ukecanejsiemu jazyku- potom ho berem :-) .
Dik za kazdy nazor
dedukcia: "Tí čo s tým nemajú problémy, s tým nemajú až také problémy. Ale tí čo s tým problémy majú, s tým majú problémy.." (prednasajuci vysvetluje studentom ako sa veci maju)
aberez11
Junior

Odeslat příspěvekod K8 7. 11. 2008 18:32

javascript a php se vyznamne lisi tim, ze javaskript se provadi u klienta a php na serveru viz:
http://www.jakpsatweb.cz/javascript/
http://www.jakpsatweb.cz/php/
K8
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wizpal 7. 11. 2008 19:04

PHP je podobný C? To slyším popré a doufám že naposled. Už jen to, že se tyto jazyky liší zaměřením mi dává dobrý důvod je vůbec nespovnávat. Tobě bych doporučil to samé.
Keep It Simple, Stupid!
wizpal
Junior

Odeslat příspěvekod aberez11 7. 11. 2008 19:57

Uh, no, ospravedlnujem sa teda. Z jazyka C toho viem skutocne pramalo, no po syntaktickej stranke mi predsa len php tak nejak pripomina C. Ale tak dik aj za takyto rozhorceny nazor ;-)
dedukcia: "Tí čo s tým nemajú problémy, s tým nemajú až také problémy. Ale tí čo s tým problémy majú, s tým majú problémy.." (prednasajuci vysvetluje studentom ako sa veci maju)
aberez11
Junior

Odeslat příspěvekod wizpal 7. 11. 2008 20:08

Rozhořčením? Ale kdeže, já to psal v naprostém klidu.
Keep It Simple, Stupid!
wizpal
Junior

Odeslat příspěvekod wojta 7. 11. 2008 21:40

Totiz, blizky vztah mam len k pascaliku a PHP sa zevraj skor podoba na C, takze ak je podla vas JS blizsie k tomu ukecanejsiemu jazyku-

Syntaxe PHP i JavaScriptu vychází z Cčkové syntaxe. JavaScript je pro klienta (serverový JavaScript byl taky, ale nepoužívá se) a podporují ho webové prohlížeče. PHP už na straně serveru generuje výstup, který se pošle pak klientovi.
Nejčastěji se používá na webu obojí.
Vůbec nemá smysl tu cokoliv řešit, musíš si o tom něco přečíst.
C:\>ver
MS-DOS Version 5.00
wojta
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Barkas 8. 11. 2008 10:50

Přesně tak. Většina jazyků nové generace vč. PHP, Java., TCL a spousta dalších, vychází z C synatxe.

JavaSript slouží k interaktivní komunikaci s užívatelem.
např. přejeď myší a zobraz to nebo to. Nebo ukaž okno s nějakou blbou otazkou aby jsi mě opět zdržoval at...

PHP je spíše ke komunikaci na serveru. Např. je možno předat PHP hodnoty, které JS získal a dále s nimi pracovat v PHP.

MV
Barkas
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod smili_ales 8. 11. 2008 11:55

Stavíte se k JavaScriptu docela kriticky pozoruji :-) Musím pouze oponovat, že některé věci bez JavaScriptu neuděláte (generovaná interaktivní kalendáře, generování předem neznámého počtu objektů a mnoho dalších věcí, které musíte řešit na straně klienta...). Nejsem v tom sice odborník, ale setkal jsem se s tím dost na to, abych mohl říct, že ačkoliv JavaScript nesnáším, musel jsem k němu sáhnout a psát v něm.
smili_ales
Junior

Odeslat příspěvekod Vebloud 14. 11. 2008 17:07

JavaScript je dobrý tak, jak rozumný je prgramátor, stejně jako u jakéhokoliv jiného jazyka.Pokud ho používá s rozmyslem a k tomu, na co je určen, pak je to dobrý pomocník a dá se v něm udělat krásný a pohodlný UI.
Žít a nechat žít, ty máš svůj názor, já mám svůj názor, já ti nebudu nutit svůj, nemusím souhlasit s tvým, ale udělám vše, abys ho mohl svobodně vyjádřit.
Vebloud
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod yaroukh 14. 11. 2008 17:35

Hlavní nevýhodou JavaScriptu je značná rozšířenost MSIE.
my favourite music: sounds4u.net/?fuID=3
yaroukh
Junior

Odeslat příspěvekod Chupacabras 16. 11. 2008 10:05

yaroukh píše:Hlavní nevýhodou JavaScriptu je značná rozšířenost MSIE.

Toto som akosi nepochopil. Upresni.
Chupacabras
Pokročilý

Odeslat příspěvekod xxar3s 16. 11. 2008 17:06

JavaScript je jazyk ktorý oživuje WWW stránky okrem klasického textu možno využiť na obohatenie stránky a zlepšenie jej informačnej hodnoty pohyblivý text, veľa obrázkov, blikajúci text alebo zmenu farieb.
xxar3s
Junior

Odeslat příspěvekod Vebloud 17. 11. 2008 15:10

Chupacabras píše:
yaroukh píše:Hlavní nevýhodou JavaScriptu je značná rozšířenost MSIE.

Toto som akosi nepochopil. Upresni.

Tipnu si, že je to narážka na velmi zajímavou implementaci JavaScriptu v IE.
Žít a nechat žít, ty máš svůj názor, já mám svůj názor, já ti nebudu nutit svůj, nemusím souhlasit s tvým, ale udělám vše, abys ho mohl svobodně vyjádřit.
Vebloud
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Chupacabras 17. 11. 2008 16:57

A prečo by to mala byť akože "hlavná nevýhoda JavaScriptu"??????
Chupacabras
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Vebloud 17. 11. 2008 17:16

Nevím, já to nepsal... Asi proto, že z něj nelze používat to co IE neumí, nebo dělá po svém. Řekl bych, že je to stejné jako s CSS. Všichni ostatní jsou vcelku OK a IE se s..e.
Vebloud
VIP uživatel

Další stránka