[Delphi] Šachy

C++, C#, Visual Basic, Delphi, Perl a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod lucas.navratil 9. 5. 2009 15:35

Zdravím, mám menší problém s programem v Delphi. Jedná se o šachový program.
Jde mi o základní věc, nedaří se mi vygenerovat pole pro šachovnici, poradí někdo, kde dělám chybu?
Do public declaration jsem dal:
array [1.....8,1....8] of TButton.
Ale nevím, jak postupovat dál a jak nastavit, aby se ob jedno políčko střídala barva (černá a bílá).
lucas.navratil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Wikan 9. 5. 2009 16:53

Jak někdo může vědět, kde děláš chybu, když nenapíšeš svůj kód?
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod lucas.navratil 9. 5. 2009 16:58

Já tam toho moc nemám. To s tím arrayem jsem dal krom do deklarace, tak přímo do procedury FormCreate. Nevím, co mám určit jako Parenta. Zda-li celej T-Form nebo tam mám vložit ještě Image a toho určit jako Parenta.
lucas.navratil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Magicmaster 9. 5. 2009 21:47

Osobně bych to neřešil přes buttony, protože hned u tvého prvního požadavku selhávají - nelze jim měnit barvu. Zkus třeba TShape. Do parenta stačí Form1 (nebo jak sis jí pojmenoval)
Magicmaster
Junior

Odeslat příspěvekod JanFiala 10. 5. 2009 08:41

Šachovnice je vlastne mrizka. Takze pouzij komponentu, ktera slouzi jako mrizka - StringGrid nebo lepe DrawGrid.
Obe komponenty umoznuji pristup k bunkam a detekci kliknuti na ne, umoznuji jednoduse ovladat Drag/Drop apod.
Velmi snadno na nich udelas jakykoliv barvu nebo podklad pomoci uzivatelskeho vykreslovani - udalost OnDrawCell a figurky pak velmi jednoduse vykreslis pomoci ImageListu a jeho metody Draw() opet v udalosti OnDrawCell gridu
Co můžeš udělat dnes, odlož na včerejšek
JanFiala
Expert