Zhorsovanie zraku

C++, C#, Visual Basic, Delphi, Perl a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod TedM 26. 7. 2009 09:53

Odkedy chodim na vysku tak travim pred pocitacom bezne aj 6 - 8 hodin denne. V poslednom case u seba pozorujem zhorsenie zraku, najme pri pokuse precitat vzdialene napisy a tak. Ale aj pri praci na nete pouzivam [ctrl]+[+] coraz castejsie. Mozu mi taketo zhorsenie sposobovat tie hodiny za pocitacom ? Chcem sa opytat na vlastne skusenosti hlavne programatorov co uz to nejaky ten rok robia. Bojim sa ze ak to bude pokracovat takymto tempom tak za 5 rokov nebudem vidiet nic.
TedM
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 26. 7. 2009 10:05

Sam za sebe reknu, ze ackoliv mne pocitac jiz nejaky ten rok ( a neni to jeden, dva, ani pet roku ) zivi, nic takoveho na sobe nepozoruji. Hodne asi zalezi na prostredi ( osvetleni? ) v nemz pracujes, na monitoru ( CRT/LCD? Jas/kontrast? ) za nimz sedis ...

I tak ale jedna hodina u CRT 50Hz televize vyjde hur pro oci, nez dva dny pred LCD panelem.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod JanFiala 26. 7. 2009 10:55

Zatim muzu rict, ze vidim dobre, i kdyz je to horsi nez driv. Stale mi staci 15,5" monitor notebooku s rozlisenim 1680 x 1050 s nezvetsenym pismem.

A co se tyka televize, tohle bych si tvrdit nedovolil. Od televize jsi dost daleko, takze zareni nema takovy vliv. U CRT monitoru to bylo horsi.
Co můžeš udělat dnes, odlož na včerejšek
JanFiala
Expert

Odeslat příspěvekod Vebloud 27. 7. 2009 09:29

Problém není záření ale těch 50Hz. U monitorů bylo nejhorší, když byl monitor za hlavou. Typocky počítačové učebny a spol, protože monitory jsou odstíněné v podstatě jenom dopředu směrem k uživately (kam toho samozřejmě pálí nejvíc), ale dozadu vůbec.

Já už u počítače nějáký ten rok taky sedávám až 10 hodin denně, ale já mám -5 dioptrii postupně od dvanacti. Od 18, od kterých sedím u toho počítače pravidelně už se mi to nezhoršuje, ale jsem ještě mladý a zdravý.
Žít a nechat žít, ty máš svůj názor, já mám svůj názor, já ti nebudu nutit svůj, nemusím souhlasit s tvým, ale udělám vše, abys ho mohl svobodně vyjádřit.
Vebloud
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MarOgr 27. 7. 2009 09:43

Ně už sa zrak zhoršuje od doby, kdy jsem u PC moc často nebýval... Dyž sem začal bývat u PC častěji, celkem ňa oči bolely, ale dyž sem si snížil jas/kontrast tak už je to v poho...
MarOgr
Junior

Odeslat příspěvekod kejki3 27. 7. 2009 10:06

TedM píše:Odkedy chodim na vysku tak travim pred pocitacom bezne aj 6 - 8 hodin denne. V poslednom case u seba pozorujem zhorsenie zraku, najme pri pokuse precitat vzdialene napisy a tak. Ale aj pri praci na nete pouzivam [ctrl]+[+] coraz castejsie. Mozu mi taketo zhorsenie sposobovat tie hodiny za pocitacom ? Chcem sa opytat na vlastne skusenosti hlavne programatorov co uz to nejaky ten rok robia. Bojim sa ze ak to bude pokracovat takymto tempom tak za 5 rokov nebudem vidiet nic.

Nepřičítám to ani tak displeji, jako způsobu práce. Existují prográmky, které ti pravidelně připomenou, že máš zaostřit do dálky, protáhnout se a ještě je dobré, pokud se odbýváš nějakou instantní stravou přidat karoten, nebo jednoduše mrkev. Když jsem studoval, tak jsme dělali programy pro sálový počítač a hráli si s IQ151 hodinu týdně. Přesto jsem měl občas problémy s ostřením na tabuli. Bylo to právě o únavě a výživě.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod TedM 30. 7. 2009 19:47

No ja som skor narazal na to ze ked sa clovek cele tie hodiny pozera na monitor ktory je vzdialeny len par cm. Pretoze oci sa najviac namahaju ked su zaostrene na malu vzdialenost...

JanFiala píše: Stale mi staci 15,5" monitor notebooku s rozlisenim 1680 x 1050 s nezvetsenym pismem.

:shock: To musite mat orli zrak.... ja mam na 15,5'' rozlisenie 1280x800 a uz to sa mi zda dost male pismo .... a pritom som bol asi pred rokom u ocneho a zistili mi odchylku asi 0,25 dioptrie... to je vraj bezna hodnota u zdravych ludi.....
TedM
Junior

Odeslat příspěvekod JanFiala 30. 7. 2009 21:20

Orlí zrak nemám, pozoruju zhoršení, ale zatím to zvládám bez brýlí.
velké rozlišení potřebuju kvůli programování. Až se mi zrak zhorší, pořídím si větší externí LCD
Co můžeš udělat dnes, odlož na včerejšek
JanFiala
Expert

Odeslat příspěvekod suk 30. 7. 2009 21:31

TedM: zadnej orli zrak, moje videni se hrozne zhorsilo oproti drivejsku (prijdu si skoro jako slepej) a pritom mam "stejny" rozliseni jako JF (1400x1050 - stejne velkej (sub)pixel akorat non-wide))
Pokud nesouhlasíte s mým názorem, popřemýšlejte sami nad sebou. Opravdu si myslíte, že já bych se mohl mýlit?
----
You are an inspiration for a birth control...
suk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod gandor 31. 7. 2009 10:15

Mne sa tiez zhorsuje zrak, ale iba do dialky... Zatial jedina vec co ma upokojuje je, za sa zevraj moze zlepsit odpocinkom oci a zlepsenim stravy (mrkva a tak)... NJN ale aj mna to trochu znepokojuje, ked musim v obivacke vstat zo stolicky, aby som videl kolko je hodin.
gandor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Radimfakt 31. 7. 2009 11:29

Já pozoeruju hodně znatelný zhoršení... Dokud sem netrávil u počítače 9 hodin denně minimálně, měl jsem zrak jako málokdo :) ... Ale teď čím dál častěji zjišťuju, že prostě do dálky už tolik nevidím... Vidím rozostřeně a nerozpoznám tvar... A to jsem nikdy nevěřil, že je to možný :(
Radimfakt
Junior

Odeslat příspěvekod gandor 31. 7. 2009 13:33

Radimfakt: uplne ako keby si ma citoval... Teda az na tu malickost ze tych 9 hodin denne som travil za compom od malicka... A az teraz posledne 2-3 roky sa mi to zacalo zhorsovat (ked uz necumim do bedne, tak cumim aspon do kniziek)... :-(
gandor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ahorek 31. 7. 2009 14:45

Za mlada jsem koukal do 14 palcového crt monitoru s max rozlišením 640x480 a frekvencí 60hz. Po 3 hodinách jsem to musel vzdávat, protože se už na to opravdu nedalo koukat, ale zvyk je zvyk. Na kvalitnějším 19p 85hz crt a lcd monitorech už problém není. Do monitoru koukám od malička prakticky denně, zrak mi naštěstí ještě slouží. S ostrostí ani tak problém nemám, brýle nenosím. Jediný problém který pozoruji je spíše menší viditelné pole, které se zmenšuje právě častým koukáním do jedno stabilního bodu = monitoru.
ahorek
Junior

Odeslat příspěvekod Vebloud 3. 8. 2009 13:16

Tak ty co si tu "pochvalujou", že vidí špatně jenom na dálku musím upozornit, že s přibývajícími dioptriemi se pojem dálka velice zkacuje. Třeba při 5 dioptriích je poslední ostrý bod ve vzdálenosti cca 15 cdentimetrů od očí! A na monitoru jsou k rozeznání tak maximálně odstavce.
Žít a nechat žít, ty máš svůj názor, já mám svůj názor, já ti nebudu nutit svůj, nemusím souhlasit s tvým, ale udělám vše, abys ho mohl svobodně vyjádřit.
Vebloud
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Veolw 4. 8. 2009 11:13

Delej to tak jak ja. Kdyz premyslis nad nejakym problemem zavri oci nebo se divej nekde mimo monitor. Pokud premyslim tak se do minitoru nedivam. Jakmile vsak realizuji vysledek meho premysleni tak se do monitoru divam. Uz to ani nevnimam a delam to tak automaticky. Napr. 2s premysleni, 10 sekund realizace :-) Dale pak doporucuji zacit jist denne tak 4 kousky mrkve. Hodne to pomaha. Kazdopadne pokud je tve zhorsovani nejak dramaticke tak bys mel urcite navstivit lekare.
Člověk, který nic neví, nevidí problém, člověk, který hodně zná, vidí moře problémů.
<-- Leonardo Da Vinci -->
Veolw
Junior

Další stránka