Docela dlouho už pracuji na počítači a podle mých zkušeností nezhoršuje tolik oči počítač, nebo spíše monitor sám o sobě, ale spíš záleží, jak často a jak dlouho člověk oči namáhá.
Daleko agresivnější k očím je třeba televize nebo různá barevná světla, někdy i ostré slunce.
Sama mám problémy s očima (vrozenou vadu = ne z počítače) - kromě dioptrií i velkou přecitlivělost na světlo. Takže se snažím, co nejvíc oči šetřit. Nejdůležitější je nastavení jasu a kontrastu obrazovky a vhodné je i další nepřímé rozptýlené osvětlení (nejlépe za zády) a správná vzdálenost očí. Při práci u počítače občas vysadit, třeba se projít nebo aspoň deset minut odpočívat se zavřenýma očima. Cvičení se zaostřováním je taky dobré, ale přiznám se, že se radši jdu projít. To funguje podobně a je to přirozenější.
Taky mám brýle s antireflexem a mírným zabarvením skel. Můžu to jen doporučit. Pokud má někdo citlivější oči nebo pracuje u velmi jasného monitoru, zabarvení skel oči chrání a méně se unaví. Jen pozor na změnu barev. Stejně tak ty brýle používám i při ostrém slunečním světle. Dokud jsem je neměla, byl to trapas chodit po ulici a po obličeji vám tečou slzy a nemůžete to zastavit.
Co se týká stravy, tak obligátní mrkev moc nepomáhá. Mrkev je dobrá na šeroslepost, ale pro dioptrie, ani únavu očí moc neudělá. Lepší je vyzkoušet vitamin A nebo výtažky z borůvek či slupek viných hroznů. Já sama používám Betavid - je to doplněk stravy z borůvek, s vitamínem A a luteinem. Výborná věc. Od té doby, co ho užívám, vydržím pracovat mnohem déle, než se oči unaví.
Moje očařka mi taky řekla, že aby se oči brzy neunavily, je nutné pravidelně pít. To mě dost překvapilo. Asi nejsem sama, kdo občas při práci zapomíná na pitný režim, ale nikdy by mě nenapadlo, že by to mělo takový vliv na oči.