Zhorsovanie zraku

C++, C#, Visual Basic, Delphi, Perl a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod SmokeMan 22. 10. 2009 01:30

SkACe:jak dlouho koukas do pc ? moc let to nebude, ze:)
FX 8300@4,4GHz@1,38V, MSI 970 Gaming Pro Carbon, Sapphire Rx 480 8GB nitro+ @580 nitro+ undervolted, 16GB Corsair@1886MHz, Scythe FenrisWolf, KC2000, As2000, Scythe chlazeni
SmokeMan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod SmokeMan 22. 10. 2009 01:42

K ideálnímu pracovnímu prostředí patří zeď za monitorem JE FAKT BLBOST, NIKDY NESMI BYT PEVNY BOD TYPU ZED ZA VASIM MONITOREM! Zadny velkoplosny predmet ve vzdalenosti 2 metru... omlouvam se za CAPS, ale tohle je fakt spatne!
FX 8300@4,4GHz@1,38V, MSI 970 Gaming Pro Carbon, Sapphire Rx 480 8GB nitro+ @580 nitro+ undervolted, 16GB Corsair@1886MHz, Scythe FenrisWolf, KC2000, As2000, Scythe chlazeni
SmokeMan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hit.man 22. 10. 2009 07:48

Co já můžu za sebe říct. Tak v 23 letech jsem prodělal mononukleozu nebo nějakou neznámou infekční nemoc. Doktoři nevěděli co mi je. Začali mi strašně rudnout oči při dívání do monitoru i po deseti minutách. Prodělával jsem záněty spojivek, pořád jsem ležel a byl unavený. Po třech měsících chození po doktorech a očařích, mi nemohli přijít co mi je. U očního mi zjistil suchost oči, počínající alrgii v očích a nakonec zvýšený nitrooční tlak. Po třech letech kapání všelijakých kapek a různýh vyšetřeních mám neustálé bolesti očí, červené oči, zhoršené vidění v noci, oslepují mě silné zdroje světla, neustálý tlak v očích. Jinak nemůžu v noci řidit auto, na kole nemůžu jet bez ochranných brýlí. Mám takovou práci, že moc nekoukám do monitoru, ale i tak se mi oči unaví i když nekoukám do pc, unaví se mi jen z toho, že se divám. Jinak já se tomu sám divím, ostře vidím dobře jak na blízko tak na dálku, ale oči mám unavené pořád. Ted je mi 26 let a vůbec nejsem schopný vést normální život, sotva zvládám práci. Jediné co můžu říct, že to z pc nemám, ale když do něj koukám dýl, třeba doma, tak se mi ty problémy zhoršují a žádné kapky mi nepomáhají. Mám to na celý život a je to to nejhorší co se mi stalo, protože mě počítače bavili.
hit.man
Junior

Odeslat příspěvekod gandor 22. 10. 2009 07:50

SkaCe: ano, ja to iste, ale problem mam v momente ked si potrebujem precitat text na 30m vzdialenom billboarde... A ze na billboardoch su hodne velke pismena....
gandor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Dark.Lobo 22. 10. 2009 11:14

Tak já koukám denně do PC celý hodiny. Takhle to jde už asi cca 15 let a se zrakem problém nemám. Např. na současném starším PC s 15" CRT 1280x1024 80Hz jsem strávil mnoho času a vše OK. Ale je fakt, že teď už má po letech horší obraz a je "lehce mázlej", takže teď když u něj jsem, unavuje to oči jak člověk zaostřuje. Na současnym LCD 22" 1680x1050 60 Hz jsem denně hooodně dlouho a žádnej problém. Myslim, že vidim dobře. Dokonce mi jdou na nervy velký ikony, takže jsem si zmenšil rozestupy mezi ikonama ve Win XP, velikosti popisku a podobně a například v obyč texťáku mám navoleno písmo Comic Sans velikosti 6 a v pohodě to přečtu bez přibližování se k monitoru:-) Jo a fakt to chce si od monitoru držet dostatečnej odstup. Jestli máš nos nalepenej na něm, nediv se:-)
Dark.Lobo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod RomanL 22. 10. 2009 11:22

Během 23 let se mi zrak nijak nezhoršil, vidím furt stejně. Ale co mi říkal před 20 lety i můj oční lékař - to do čeho hledíte v podstatě nemá na nějaké zhoršování / zlepšování zraku žádný vliv, pokud to není do oblouku svářečky bez clony nebo do slunce dalekohledem...
Jo, pro upřesnění, u kompu sedím v průměru 6 - 8 hodin denně. Před těmi 23 lety to bylo ještě do černobílé TV Merkur na ZX Spectru, taky kolem 8 hodin denně. A představte si, ani mi z toho "záření" nenarostla druhá hlava. ;-)
RomanL
Junior

Odeslat příspěvekod Klimha 22. 10. 2009 12:56

http://www.central-fixation.com/

Tam je odpoved... Sam jsem to nasel nedavno, takze nevim jestli to funguje, ale kazdopadne to za pokus stoji... Po diskuzich jsem cet ze to pomaha...
Hlavne ne LASIK! Ani zadarmo, viz google a komplikace pri LASIK
Klimha
Junior

Odeslat příspěvekod sioga 22. 10. 2009 12:57

uz skoro deset let sedim u pc denne vic nez jen par hodin a to jsem mel porad crt, lcd mam jenom asi rok, a nejak to zhorseni nepozoruji ale zatim je mi 24 tak to nejspis prijde pozdjic ale zas zapesti mne dost omezuje sezeni u pc.
tady nechatuji, jelikoz mi na pauze predschvaluji prispevky lini moderatori s nekolikadennim zpozdenim.
sioga
Junior

Odeslat příspěvekod Jack2cz 22. 10. 2009 13:07

Od mala koukám na PC začal jsem na Atari v 8 letech potom PC až do teď poslední 2 roky mám lcd monitor a 3/4 dioptrie do dálky zrak se mi zhoršil někdy před 5 lety je mi 23 let. Doktor na očním mi říkal že je to způsobeno koukáním do monitoru (hlavně CRT).
Jack2cz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod B36 22. 10. 2009 16:47

Jak to tak ctu, po dvacitce uz vidi jako rys jen malokdo:) Mne oci zkazila televize. Sice jsem na ni jako dite koukal dost malo, ale v te dobe jsme meli jen takovou malou starou smudlu a ja na ni koukal asi z metru a pul, coz byla chyba. Takze nekdy ve 13ti letech jsem zacal nosit bryle (dlouho jsem se jim, jako asi kazdy, branil, takze jsem zacal az na -1.5 dioptrie, kdyz uz jsem neprecetl text z tabule). Ted ve 24 mam -4 dioptrie a uz leta se na tom nastesti drzim.
BTW Ted jsem si kupoval nove bryle (na doma, takze hlavne na cumeni do monitoru) a nabizeli mi nejaka antireflexni skla. Jelikoz stala asi pet stovek, tak jsem se na ne vybodl, ale zajimalo by me, jestli je nekdo nemate a jestli jste po jejich porizeni zaznamenali nejaky rozdil (treba mensi unavu oci pri praci na PC). Dik
B36
Junior

Odeslat příspěvekod ryan69 22. 10. 2009 19:14

B36: já jsem si antireflex pořídil spolu s prvními brýlemi hlavně kvůli řízení, a je pravda že se mi nic neleskne/neodráží apod. prostě žádný problém. je pravda, že netuším, jak se chovají brýle bez antireflexu, ale antireflex každopádně funguje tak jak má
Abit IP35Pro | e8200@2,66 | Scythe Ninja | 2x1024 MB DDR2 A-Data Vitesta EE | Sapphire 2600XT Ultimate
HDD Samsung 501LJ | DVD Samsung N203P | ThermalTake Matrix | Corsair HX520W
ryan69
Junior

Odeslat příspěvekod rafej 22. 10. 2009 23:24

Docela dlouho už pracuji na počítači a podle mých zkušeností nezhoršuje tolik oči počítač, nebo spíše monitor sám o sobě, ale spíš záleží, jak často a jak dlouho člověk oči namáhá.
Daleko agresivnější k očím je třeba televize nebo různá barevná světla, někdy i ostré slunce.
Sama mám problémy s očima (vrozenou vadu = ne z počítače) - kromě dioptrií i velkou přecitlivělost na světlo. Takže se snažím, co nejvíc oči šetřit. Nejdůležitější je nastavení jasu a kontrastu obrazovky a vhodné je i další nepřímé rozptýlené osvětlení (nejlépe za zády) a správná vzdálenost očí. Při práci u počítače občas vysadit, třeba se projít nebo aspoň deset minut odpočívat se zavřenýma očima. Cvičení se zaostřováním je taky dobré, ale přiznám se, že se radši jdu projít. To funguje podobně a je to přirozenější.
Taky mám brýle s antireflexem a mírným zabarvením skel. Můžu to jen doporučit. Pokud má někdo citlivější oči nebo pracuje u velmi jasného monitoru, zabarvení skel oči chrání a méně se unaví. Jen pozor na změnu barev. Stejně tak ty brýle používám i při ostrém slunečním světle. Dokud jsem je neměla, byl to trapas chodit po ulici a po obličeji vám tečou slzy a nemůžete to zastavit.
Co se týká stravy, tak obligátní mrkev moc nepomáhá. Mrkev je dobrá na šeroslepost, ale pro dioptrie, ani únavu očí moc neudělá. Lepší je vyzkoušet vitamin A nebo výtažky z borůvek či slupek viných hroznů. Já sama používám Betavid - je to doplněk stravy z borůvek, s vitamínem A a luteinem. Výborná věc. Od té doby, co ho užívám, vydržím pracovat mnohem déle, než se oči unaví.
Moje očařka mi taky řekla, že aby se oči brzy neunavily, je nutné pravidelně pít. To mě dost překvapilo. Asi nejsem sama, kdo občas při práci zapomíná na pitný režim, ale nikdy by mě nenapadlo, že by to mělo takový vliv na oči. :-|
rafej
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod RomanL 23. 10. 2009 11:10

Jack2cz píše:Od mala koukám na PC začal jsem na Atari v 8 letech potom PC až do teď poslední 2 roky mám lcd monitor a 3/4 dioptrie do dálky zrak se mi zhoršil někdy před 5 lety je mi 23 let. Doktor na očním mi říkal že je to způsobeno koukáním do monitoru (hlavně CRT).

Změňte očního doktora...
RomanL
Junior

Odeslat příspěvekod koffr 23. 10. 2009 19:04

Je mi 24, nebyl problem travit 16 hodin denne u pc a to od deseti let. Vzdycky to bylo v pohode, dokud jsem se tim nezacal zivit a nedostal zku**enej kancl. Za monitorem jsem měl zeď a to bylo prostě v háji, když člověk za 10 hodin nezaostřil dál než na půl metru. Po půl roce mě začly ochabovat oční svaly, takže i když jsem viděl ostře, tak se mi rozjíždeli oči... Pak už jsem musel číst s jedním okem zavřeným.

To mě začlo pěkně prudit, tak jsem si vyřval lepší pracovní místo, workspace, prostoru na rozdávání. Jenže v zorným poli jsem měl několik bodových světel a v odpoledních hodinách mi svítílo do držky slunce, takže jsem se rozhodl udělat rázný krok v mém životě a podal jsem výpověď.

Už čvrt roku do počítače čumim jen tak tři pracovní dny a to jen když já chci s přestávkama jaký si já udělám, navíc mi to vynáší pětkrát tolik co v bejvalej práci. Začal jsem spoustu času trávit venku, už se těšim na snowboard. Oči občas ještě pálej, zejména na lacinym TN panelu, ale dokud nejsou unavený, tak si už můžu přečíst noviny, knihu nebo časopis bez toho, abych mžoural jak k*k*t.

Už abych byl rentiér, stejně ty počítače stojej čím dál tím víc za starou **** 8-) 8-) 8-)
koffr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bejek 24. 10. 2009 01:22

Je mi 26 let, prvních 25 let jsem viděl jako sokol, přečetl jsem naprosté nesmysly, jako značku na 200 metru apod... Celou vysokou školu však trávím u PC až 15 hodin denně (samozřejmě jak kdy, někdy to není ani hodina). Přišlo zhoršení. Ne však nějaké postupné, ale přišlo to celé neskutečně rychle a drasticky. Během cca 2 měsíců jsem ze stavu, kdy jsem viděl naprosto "dokonale" přešel do stavu, že mám velké problémy přečíst z auta značku, když kolem ní projíždím.

V létě jsem byl u očního lékaře (ne však kvůli zhoršení zraku, měl jsem nějaké svinstvo pod víčkem), při té příležitosti jsme zjistili, že mám na jednom čtvrt a na druhém půl dioptrie. Za poslední půl roku se to zhoršilo fakt naprosto drasticky, až je to neuvěřitelné. Bohužel jsem ke všemu člověk, co si jen tak brýle předepsat nenechá (moc si nedokážu představit, že bych brýle nosil, až tak jsem povrchní :o)) A je to čím dál tím horším, začínám mít problémy s titulky a to je pro mne velký problém (nesnáším cokoliv s českým dabingem). Podle očaře je to civilizační choroba způsobená tím, že skoro nedělám nic jiného než čumím do monitoru či řídím (jak čtu pěkná blbost).

Monitor mám nějaký Acer LCD 28 ", jedu 1920x1200, ale už musím zvětšovat písmo v browseru :o/

Někdo tu psal o prográmcích na trénování zraku?? Že to připomíná nějaký cvičení na oči? Nějaký odkaz? A mrkev je tedy blbost? :) A co nějaké rady k nastavení monitoru? Psali jste, že hodně udělá nastavení jasu/kontrastu. Jak je to tedy ideální? Obojí stáhnout na minimum?
bejek
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka