[PLC] začátky, jaké IDE,emulátor, simulátor reálného systému

C++, C#, Visual Basic, Delphi, Perl a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod polohy 14. 2. 2013 16:53

Ahoj,

začínám pokukovat po programování v PLC a rád bych věděl jak to zařídit bez nutnosti kupovat nějaký HW.

moje představa je takováto (příklad):

1. Simulátor nějakého reálného systému (třeba nádrž s přítokem a odtokem, která má snímač hladiny)

2. Simulátor PLC, které dostává data a ovládá ventily (PLCsim ?)

3. V něčem je nutné to naprogramovat (Step7 ?)

4. GUI pro ruční ovládání ventilů, popř. sledování hladiny v nádrži (InTouch ?, ControlWeb ?, WinCC ?, LabView ?)

Díky za vaše návrhy a názory
polohy
Junior

Odeslat příspěvekod The Shitman 14. 2. 2013 18:51

Na úplný základ jsme ve škole používali Mosaic a RSLogix 5000. Umí základní vizualizaci, takže na naučení to jde použít. Zázraky ale určitě nečekej, bez hardware je to opravdu jen na základy.

Pokročilejší věci na praxi se pak řešily ve FactoryTalk View Studio, který je ale placený, a to ne zrovna málo. :) Umí ale i pokročilejší simulaci, vytváření uživatelského prostředí a další věci. Navíc je celkově takový chytřejší, obratnější a dělá se v něm líp.

Těžko radit něco bližšího, když nepíšeš, jaké máš znalosti okolo toho a jaké cíle s tím chceš dosáhnout. Jestli jsi úplný začátečník, věděl bych i o člověku, který pořádá kurzy v tomto oboru a sám mě základy před nějakou dobou učil. Bližší info můžu poskytnout po SZ.

PS: Detailní rady ode mě nečekej. Oboru se aktuálně nijak moc nevěnuju. ;)
The Shitman
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod polohy 14. 2. 2013 18:57

OK, a co se týče toho nasimulování eálného systému. Je to možné ?
polohy
Junior

Odeslat příspěvekod The Shitman 14. 2. 2013 19:17

Je možné simulovat, ale dost se tím omezuješ. Alespoň u těch jednoduchých programů.
The Shitman
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod bado 14. 2. 2013 19:49

bado
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Muf666 24. 2. 2013 22:49

Použivam step7+PLCsim ale vecinou testuji jen algoritmy. S nasimulováním cele technologie nemam praktické zkušenosti.ale ale kdesi jsem četl že to snad zvládne Mitsubishi MELSOFT (PLC+HMI)
Muf666
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cicobasket 25. 2. 2013 06:18

Pokud jsi mladý, nadějný student, doporučil bych ti se na celý PLC vykašlat a věnovat se programování v oblasti PC. Tam je práce taky dost. PLC je vetšinou hůře placený, reálně se to špatně zkouší a při najíždění provozu je to strašněj voser. Ono je ze začátku krásný, když to správně otvírá, reguluje, jezdí, prostě je to hodně vidět. Ale tohle brzo opadne a pak nastává realita všedních dnů, která není zase tak příjemná.
Jseš si opravdu jistý, že bys tuto informaci nenašel v google.com ?
No (f)lame wars, pls.
Špatná stránka Internetové komunikace je ta, že si někteří lidé pod rouškou skryté identity myslí, že se mohou chovat jako doma ve chlívku....
cicobasket
Junior