Moderátor: Moderátoři Živě.cz
FerdaCZE píše:Zdravím!
Chtěl bych Vás poprosit o radu. Je mi 15 a jsem na ZŠ a pokračovat budu na SŠ IT (Java programování), ale teď se učím sám hlavně pomocí video kurzů a literatury. Ale zatím jsem se soustředil jen na web (HTML a CSS) a teď bych se chtěl přesunou z PC platformy na Mobil (A nejraději iPhone, takže objective-C). Vím, že pro Andoid je potřeba Java, ale nevím, zda je to ten nejlepší začátek.
Hledal jsem opravdu dlouho na webu i tady na fóru a nejčastěji doporučované jazyky jsou: Phyton, Pascal, C, C# jaký z nich by tedy byl pro mne nejepší?
Nevím, na co mi jednotlivé jazyky budou, takže mi jde hlavně o to, abych se co nejrychleji dostal k Javě nebo Objective-C. Nebo si myslíte, že bych s nimi mohl začít hned? (Našel jsem hodně učebnic - hlavně Java 7, která má 700 stran a doporučení pro studenty, tak šlo by si dát hned tu?)
Případně, mohli byste mi doporučit nějakou literaturu? (Českou) nebo Anglické video kurzy?
Jenom tak pro zajímavost, já si vybral mobilní platformu, protože v ní sám za sebe vidím největší potencionál (využití smatphonů roste raketovým tempem). A s HTML a CSS (možná budu pokračovat JavaSriptem???) jsem začal, protože webové prostředí je mi zdá taky velmi perspektivní (vždiť google už udělal i OS který běží komplet na webu). Ale jaký máte názor vy? Co si myslíte, že je v součastné době "nejlepší"?
rubickpale píše:To je nešvar všech začátečníků, kteří mají pocit, že naleznou jeden univerzální jazyk a u toho zůstanou. Důležité je naučit se programovat, nikoli však řešit, ten který jazyk bude "nejlepší", přičemž žádný takový ani neexistuje. Ze začátku bych se hlavně soustředil na kvalitní výukový materiál. Řada publikací učí syntaxe jazyka, jeho sémantické vlastnosti, ale neučí programovat. To všechno se lidi sice naučí, pak i získají práci, ale nikdy se neuplatní ve větších projektech, a pak už je strašně těžký se naučit změnit přístup k programování, což ani spousta lidí nedokáže. Proto by každý neměl začínat programovat procedurálně, ale objektově. Algoritmizace je obor sám pro sebe a programování je hlavně o tom, naučit se vytvářet efektivní struktury návrhnu, psát čistý kód, umět testovat program nad nějakou vhodně zvolenou množinou dat atd. Nejsou to jednoduché věci, ale kdo si je osvojí, naučí se používat návrhové vzory tak, jak se správně mají používat, teprve pak si může říct, alespoň trochu rozumím programování.
existuju divoke projekty, ktore ti dovolia programovat v C#/Jave na iOS a potom to nejak nemotorne prevedu na Objective-C, ale po case si vytrhas vlasy.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků