od Bari007 24. 12. 2013 10:06
U VŠ je dobré to, že získáš všeobecně přehled i právě díky tomu, že se budeš učit věci, které nejsou z tvého oboru (jako například výše zmíněný management). Celkově tam budeš mít velké množství předmětů, které třeba nebudou úplně souviset s tím, co bys chtěl dělat.
Například budeš chtít být programátorem, ale na VŠ budeš mít i předměty jako počítačové sítě, operační systémy, hardware počítačů, databáze, samozřejmě hodně matematiky apod. To tě ale hodně obohatí a rozšíří obzory, což se určitě může pak hodit, protože budeš schopný se na problém podívat z širšího úhlu pohledu. Například správa paměti a procesorového času v různých operačních systémech je velmi důležitou a pokud tomu budeš rozumět, budeš lépe chápat to, jak samotný program, který vyvíjíš, funguje. Nebo budeš dělat nějakou aplikaci, která bude komunikovat po síti, a tam se ti zase budou hodit znalosti TCP/IP atd.
Třeba já jsem absolvent informatiky, která mi pro praxi nic konkrétního nedala (obor systémového administrátora Windows neexistuje, takže mám prostě jen titul a diplom), měli jsme hodně programování v poměrně velkém množství jazyků, databáze, sítě, operační systémy obecně na té nejnižší úrovni, hardware, měli jsme i hodně matematiky a s tím spojených věcí jako výroková logika, algebra (primárně relační algebra ve spojení s databázemi), teoretické modely informatiky atd. A i když mi to pro mé zaměření nic konkrétního nedalo, z obecného hlediska toho vůbec nelituji a myslím si, že mi to dalo velmi mnoho (což ocenili i na pracovním pohovoru). Mám mnohem širší přehled a hodí se to.
Kromě toho škola ti nemá dát jen znalosti. Má tě naučit samostatně se připravovat, vyhledávat si informace, naučit se být zodpovědným (na VŠ už nikdo nikoho nenutí, aby někam chodil nebo něco dělal), naučit se vytrvat a pracovat na sobě, dělat i věci, které dělat nechceš, ale prostě je udělat musíš. A tohle zase mohou být mnohem důležitější zkušenosti než nějaké konkrétní věci, které se naučíš. Spoustu studentů totiž školu nedodělá kvůli tomu, že nemají výdrž se samostatně připravovat a překonávat se, že se jim prostě nechce, ne ani tak kvůli tomu, že by na to neměli. A to je pro zaměstnavatele také velmi důležitá informace.