Jaká škola

C++, C#, Visual Basic, Delphi, Perl a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod marcel1423 23. 12. 2013 17:46

Omlouvám se, ale nevím kam bych tuto otázku směřoval.

Mám 19 let a zajímám se o PC a vše kolem něj, hlavně mě teď zajímá programování. Bohužel jsem na obchodní škole, kde k něčemu složitějšímu v PC se ani zdaleka nedostaneme.

Teď to proč to píši, chtěl bych se zeptat, zda byste mi poradili jaké školy jsou v ČR kvalitní ohledně PC a jaký na ně máte názory, ideálně z vlastních zkušeností. Myslím, jak je to těžký a co se tam učí a jak moc hluboko. Myslím učení spíše kolem programování, mám chuť se učit tento obor a nejsem hloupý, tak si myslím, že bych se dokázal tyto věci učit rychle. Nějaký představy mám, ale věřím že Vy mě dokážete nasměrovat správným směrem a poradíte my.

Děkuji předem za jakékoliv odpovědi. :-)
marcel1423
Junior

Odeslat příspěvekod Wikan 23. 12. 2013 17:56

Pokud jde o programování, tak i na té nejtěžší škole se naučíš maximálně tak 10 % toho, co budeš potřebovat v praxi. Zbylých 90 % se stejně budeš muset naučit sám.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod marcel1423 23. 12. 2013 18:06

Ou tak to jsem nečekal, že je to takový. Takže je vlastně jedno kam půjdu, jelikož programování se vlastně úplně musím naučit sám, chápu to dobře?
marcel1423
Junior

Odeslat příspěvekod em.tom 23. 12. 2013 18:18

Pokud se neplánuješ vydat do zahraničí, kde jsou opravdu elitní a prestižní školy, je univerzita tak pomalý a těžkopádný moloch, že nemá šanci, při akreditačním cyklu, šanci udržet krok s dnešním rychlým světem. Prostě si vyber školu, kterou máš blízko, s oborem, který je ti blízký, a počítej s tím, že je něco jiného projít školou a něco jiného je pak uplatnit se na trhu práce.

Rada: najdi si učitele, který je dobrý a toho se drž. Pokud uvidí, že máš zájem, je schopný ti ukázat opravdu hodně a nakonec ti, jako mně, u skleničky červeného, vysvětlí, že nemá důvod každý rok přepisovat skripta, když to stejně má mizerně zaplacené a vysoká je pro 85 % lidí spíš o naplnění pravidla MIN (dosáhnout daného výsledku (Ing.) s nejnižším možným úsilím), než o naplnění pravidla MAX (maximální výsledek s daným časovým fondem).

Mluvím o vlastní zkušenosti na ekonomické škole (dokončené, druhý rok v praxi), ale, pokud mám info od spolužáků z gymplu, je to všude stejné... Na vysokou jdi bez iluzí, jsou tam (velmi často) na obtíž.
HP Elitebook 8440p + Intel 320 80 GB = Silent power in the package made of magnesium and aluminium :-)
em.tom
Junior

Odeslat příspěvekod The Shitman 23. 12. 2013 18:18

Naučíš se analyticky myslet a osaháš si některé jazyky. To je asi tak všechno. Ale trochu mě děsí, že tě to překvapuje, protože tohle se týká snad každého oboru.

Co můžu doporučit, je vyrazit na den otevřených dveří, projít si obligátní kolečko fakultou a ptát se. Ale ne jenom zaměstnanců, klidně se od skupiny trhni a odchyť někoho ze studentů. Buď narazíš na debila, co si z tebe bude dělat legraci, nebo ti někdo opravdu pomůže a odpoví ti na to, co tě zajímá.
The Shitman
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod marcel1423 23. 12. 2013 18:22

Děkuji, docela mi to dává obrázek o tom, co si mám myslet. Asi to udělám, že se budu snažit učit sám a hledat si někoho, kdo mi bude radit. A studovat půjdu v klidu na nějakou vysokou, v oboru co mám teď.
marcel1423
Junior

Odeslat příspěvekod The Shitman 23. 12. 2013 18:23

em.tom - Souhlas. Tedy až na to, že nemám dokončeno. Jde o papír, nic víc ti univerzita většinou nedá, zato buzerace zbytečnostmi si často užiješ dost.

-- 23. 12. 2013 18:26 --

Obor bych nezatracoval. Základ ti to dá a alespoň budeš mít na čem stavět. Navíc se chytneš s lidmi, co často už něco umí a můžeš se od nich dost přiučit.
The Shitman
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod em.tom 23. 12. 2013 18:34

I ten obor je diskutabilní...

Když jsem šel na ekonomku, absolutně jsem netušil, co a jak, a když se na to dívám zpětně (po dvou letech celkem pýcha, já vím), tak první dva roky byly hrozné utrpení, ve třetím jsem zjistil, co a jak a poslední dva byly o tom, že jsem usínal s tím, jak se těším na další den. Ale jak říkám... bylo to o dvou lidech na celé fakultě, kteří mi pomáhali a dělali mentory (na přátelské bázi, jsme v kontaktu pořád).

Ani zaměstnavatele moc nezajímá, jakou máš školu (jestli máš Prahu nebo Brno....). Dokonce je úsměvné, že firmy často odmítají absolventy z místních škol (Ostravské firmy do inzerátů píšou, že nechcou absolventy VŠB-TUO, to samé Brno s Masárnou a Praha s VŠE). Důležitá jsou tři písmenka před jménem a zkušební doba, kdy jsi pod drobnohledem. Zbytek je na tobě.

-- 23. 12. 2013 18:52 --

The Shitman: Ona i ta buzerace se hodí, člověk aspoň ví, do čeho v realitě jde ;-) I když na škole je to na skok hlavou do zdi...
HP Elitebook 8440p + Intel 320 80 GB = Silent power in the package made of magnesium and aluminium :-)
em.tom
Junior

Odeslat příspěvekod PiranhaGreg 23. 12. 2013 20:36

Rozhodně nesouhlasím, že se na škole člověk naučí jen nějakých 10%. Samozřejmě pokud tou školou nehodlá jen projít. Já chodil na střední školu aplikované kybernetiky, účastnil se různých soutěží (z nichž některý jsem vyhrál), dával si jako volitelný předměty další programovací jazyky a podobně a za ty 4 roky jsem se naučil programovat docela obstojně ;-) .

Teď jsem první semestr na ČVUT FIT a zatím to vypadá slibně. Měli jsme zatím základy Cčka, který vyučující odprezentovali dobře. Samozřejmě to byl jen takovej úvod do programování, ale za jeden semestr se toho víc stihnout zkrátka nedá. I tak to ale bude opakovat asi půlka lidí ze 700 :mrgreen: . Úkoly se odevzdávají na ProgTest, což je takový portál, který ti program zkompiluje, spustí, nasype do něj různý data a ověří že z něho vypadl kloudný výsledek. Samozřejmě ověřuje paměťovou náročnost a rychlost, za jakou to program zvládl a podle toho dává body. Občas je to hodnocení dost nelítostný, ale aspoň pak člověk ošetřuje možný chyby a tak... :-) . V druhým semestru bude už C++ a pak si k tomu samozřejmě můžeš dát jakej jazyk tě napadne ;-) .
PiranhaGreg
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bari007 23. 12. 2013 21:00

PiranhaGreg:
Dokud nebudeš absolvent a nebudeš mít za sebou alespoň pár let v praxi, tak nemáš absolutně žádnou šanci říct, jestli to bylo k něčemu nebo nebylo, případně jak moc ti to dalo. Hlavně teď, když máš za sebou jeden semestr...

VŠ je důležitá z formálního hlediska. Z toho reálného je MNOHEM důležitější to, co opravdu umíš. Zaměstnavatele nebude moc zajímat, jakou školu jsi vystudoval (i když určitou alespoň symbolickou úroveň to má, jelikož některé školy jsou profláklé tím, že je to továrna na diplomy, o jiných se zase ví, že jsou na dostudování náročné a odpad je vysoký). Zaměstnavatele ale hlavně zajímá to, co umíš, jak moc budeš pro firmu přínosem. Dokonce ani nemusíš být odborník hned po škole, ale musíš prokázat, že máš zájem (jsi do toho „zapálený“), že sám pro sebe něco děláš, že se o obor zajímáš i mimo školní povinnosti (různé dokončené mimoškolní projekty třeba) apod. Tohle oni si umí snadno zjistit ať už z informací dostupných na internetu, tak i hlavně z pohovoru.

Znám dost lidí, kteří VŠ nemají a mají velmi dobré a velmi dobře placené pozice. A naopak trh je plný absolventů bez práce, které nikdo nechce a pak stejně skončí někde úplně mimo vystudovaný obor... Máš to pouze ve svých vlastních rukách, na školu spoléhat nemůžeš, ta ti dá jen základ, vše ostatní je na tobě, na tvé ochotě obětovat tomu svůj volný čas (a i finance za různá školení, kurzy, semináře apod.) ;)

PS: Vzdělání mimo obor je ti k ničemu a to ti ani zaměstnavatel nebude uznávat. Pokud vystuduješ dějiny Egypta, tak ti to bude jako programátorovi zcela k ničemu a žádný zaměstnavatel to vzdělání neuzná jako dosažené pro tvoje pracovní místo. Pokud někde u nabídky práce vidíš VŠ vzdělání jako požadavek (nebo alespoň jako výhodu), pak je to vždy myšleno jako vzdělání v oboru.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod gandor 24. 12. 2013 03:03

Z mojich skusenosti to urcity rozdiel dava, ale ako bolo pisane, tak len v zakladoch.
Prilad: Na VS som sa naucil urcite algoritmicke postupy a sposob uvazovania.
Co mi to pomoze? Ked uvidim specificky druh ulohy, tak nemusim otvorit google (kolegovia by sa natrapili vobec pri hladani) a viem ako postupovat. Ako casto sa na taky problem narazy? Takmer nikdy...
Dalsi priklad - na zaklade urcitych poznatkov datovych struktur a algoritmov budem vediet napisat kod, ktory je radovo rychlejsi. Vysledok? V 99.9% pripadov to znamena, ze moj kod zbehne pod 1ms a kolegov za 3ms... Ale oooobcas je potrebne spracovat vecsie mnozstvo dat (a vynimocne sa neda/nevie sa pouzit existujuce riesenie/polotovar)...

Ako bolo pisane, samotna prax si vyzaduje trocha inaksie znalosti ako to co sa uci na skole (na VS bude jedno zadanie, kde sa kontroluje ne/spravny vystup. Citatelnost kodu je casto irelevantna). Na druhej strane su veci, ktore samostudiom nejdu (ako sa mam o niecom naucit, ked neviem ze to existuje?), alebo vyzaduju vyrazne viac prace - tieto veci byvaju ale dost vzacne...
PS. Na VS sa budes ucit aj veci, co ta nezaujimaju/nebavia/netykaju sa veci co chces robit (napr. v mojom pripade napr. manazment)
gandor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod karlos00x 24. 12. 2013 09:50

Asi 5 let se zivim delanim webu(ale delam to v podstate 10 let s tim ze Drupal jako takovy 8 let - jak vidis 3 roky mi trvalo nez jsem se neco naucil tak abych to dokazal prodat). Ve skole jsme o tom nemeli ani jednu jedinou hodinu. Ale to co jsem se ve skole naucil mi hodne pomaha pri analyze, hledani celkoveho reseni, castecne treba tymove spolupraci apod.

Vystudovani skoly mimo obor nemusi byt spatne pokud to neni ulet ala zmineny Egypt. Pokud treba jsi trochu volnomyslenkar, nechces stravit cely zivot 6-14 hod a pichacky tak nemusi byt spatny pro programatora znat nejakou ekonomii apod.
Ja treba skolu nedodelal (nastoupil jsem do prace a nemel cas dodelat bakalarku - v praci je nezajimalo vzdelani ale chut pracovat) a kdyz ted mam myslenky se jit takhle "formalne" vzdelavat tak premyslim prave mimo obor.
V oboru se totiz musis vzdelavat kontinualne. Ja mam v kazdem pracovnim dnu v TODO listu aspon pul hodiny videa a/nebo cteni tutorialu ktery se primo tykaji technologii ktery pouzivam. Takhle se clovek totiz uci programovat, pouzivat agilni metody, najednou se ti takhle do prace "priplete" testovatelny kod atd.

Kdo chvili stoji, stoji opodal.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Bari007 24. 12. 2013 10:06

U VŠ je dobré to, že získáš všeobecně přehled i právě díky tomu, že se budeš učit věci, které nejsou z tvého oboru (jako například výše zmíněný management). Celkově tam budeš mít velké množství předmětů, které třeba nebudou úplně souviset s tím, co bys chtěl dělat.

Například budeš chtít být programátorem, ale na VŠ budeš mít i předměty jako počítačové sítě, operační systémy, hardware počítačů, databáze, samozřejmě hodně matematiky apod. To tě ale hodně obohatí a rozšíří obzory, což se určitě může pak hodit, protože budeš schopný se na problém podívat z širšího úhlu pohledu. Například správa paměti a procesorového času v různých operačních systémech je velmi důležitou a pokud tomu budeš rozumět, budeš lépe chápat to, jak samotný program, který vyvíjíš, funguje. Nebo budeš dělat nějakou aplikaci, která bude komunikovat po síti, a tam se ti zase budou hodit znalosti TCP/IP atd.

Třeba já jsem absolvent informatiky, která mi pro praxi nic konkrétního nedala (obor systémového administrátora Windows neexistuje, takže mám prostě jen titul a diplom), měli jsme hodně programování v poměrně velkém množství jazyků, databáze, sítě, operační systémy obecně na té nejnižší úrovni, hardware, měli jsme i hodně matematiky a s tím spojených věcí jako výroková logika, algebra (primárně relační algebra ve spojení s databázemi), teoretické modely informatiky atd. A i když mi to pro mé zaměření nic konkrétního nedalo, z obecného hlediska toho vůbec nelituji a myslím si, že mi to dalo velmi mnoho (což ocenili i na pracovním pohovoru). Mám mnohem širší přehled a hodí se to.

Kromě toho škola ti nemá dát jen znalosti. Má tě naučit samostatně se připravovat, vyhledávat si informace, naučit se být zodpovědným (na VŠ už nikdo nikoho nenutí, aby někam chodil nebo něco dělal), naučit se vytrvat a pracovat na sobě, dělat i věci, které dělat nechceš, ale prostě je udělat musíš. A tohle zase mohou být mnohem důležitější zkušenosti než nějaké konkrétní věci, které se naučíš. Spoustu studentů totiž školu nedodělá kvůli tomu, že nemají výdrž se samostatně připravovat a překonávat se, že se jim prostě nechce, ne ani tak kvůli tomu, že by na to neměli. A to je pro zaměstnavatele také velmi důležitá informace.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod gotzinger 24. 12. 2013 11:11

Brno má VUT a Masarykovu univerzitu, Plzeň Západočeskou.
gotzinger
Junior

Odeslat příspěvekod satai 24. 12. 2013 11:42

Prosel jsem MFF (pohrichu tehdy bez titulu) a odnesl jsem si odtamtud kopec veci, o kterych by mne nenapadlo, ze je mam vubec hledat. Vetsinou to neni nic, co by clovek denne aplikoval, ale zaroven je to neco, co je dobre mit v hlave, aby clovek mel rozhled a vedel, jak veci doopravdy funguji. Nektere z tech veci tu uz vyjmenoval Bari007.
Kazdopadne kdyz jsem pak sel programovat za penize, zjistil jsem, ze strasne mnoho veci neumim (a to vlastne plati i deset let pote, co se prganim zivim. Jen to, co neumim, jsou veci trochu jineho razeni).
Takze z meho pohledu - bez skoly (prestoze jsem ji nedodela pred zacatkem "kariery") bych byl mimo. Ale ze skoly hotovy programator nevyleze.

Na druhou stranu, znam mezi informatiky i lidi, co vystudovali obory typu bohemistika nebo estetika. A jsou dobri, hodne dobri.
Naposledy upravil satai dne 24. 12. 2013 13:04, celkově upraveno 1
Understanding is a three edged sword. Your side, their side, and the truth.
satai
Junior

Další stránka