Jaká škola

C++, C#, Visual Basic, Delphi, Perl a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod rodney69 3. 3. 2014 08:43

Bari007 píše: Většina lepších průmyslovek má matiky mnohem víc — vím to, byl jsem z elektroprůmyslovky, kde jsme dělali matice, kombinatoriku, derivace, integrály (určité i neurčité), diferenciální rovnice, ... To vše i v povinné maturitě z matematiky. A pak když jsme byli na VŠ, studenti z gymplu se absolutně nechytali, protože tohle vůbec nedělali.

až na diferencialni rovnice jsme vsechno delali i na nasem, uplne obycejnem gymplu. Taky jsme to vsechno meli ve skolni (profilove) casti maturity z matiky. A zkusenost z VS mam presne opacnou: prumkari sice rozumneli obvodum a programovani vic, ale v matice se vetsina moc nechytala.

Proste zalezi na skole, ale hlavne na studentovi, a proto bych moc negeneralizoval gymplaky, jako nepouzitelny studenty na techniku...
rodney69
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mimous 3. 3. 2014 09:11

Když už se tu nakousl ten FIS. Jsem tu teprve druhý rok, tak trochu popíšu pocity.
V základu tě během prváku naučí základy javy, sítí, matematické základy informatiky - v podstatě to hospodaření s pamětí a tak.....
Dál se k tomu přidají Databáze, Analýza a návrh informačních systémů. Datamining
V podstatě se všechno tak nějak nakousne a je na tobě, jestli chceš pokračovat. V javě jsou nějaké další volitelné předměty, pak jsem tam viděl v sylabu předměty jako VBA, základy jiných prog. jazyků.
Je to o tom, že oni ti ukáží, jak asi na to a potom je to na tobě, jestli budeš chtít pokračovat a buď chodit na nějaký navazující kurz, nebo se učit sám dál. Dost velká část studijní zátěže je ovšem z toho ekonomického zaměření. Ekonomii opakuje dost lidí a je za 8 kreditů. Celkově nás tuším do prváku šlo skoro 700 a ve třetím semestru nás z toho bylo asi 390. Dost lidí si po velké ztrátě ten prvák radši zopakuje, ale určitě se tu dá prolézt. Jsou lidé, kteří to prolezou s prstem v .... a pak jsou ti, kteří se snaží a zabere jim to dost času. Často tu lidé už při studiu pracují i v oboru.

Asi bych VŠE úplně nezatracoval. Občas si sice říkám, že je to takové pokračování gymplu, kde jsem se musel zbytečně drtit chemii a biologii, kterou teď nahradily finance, ekonomie a podobně, ale má to něco do sebe. Kamarádi, kteří to absolvovali teď mají práci, která je baví a je docela slušně placená. Je to taky místo, kam míří dost lidí, kteří nedali ČVUT...odsud už pak vede cesta na zemědělku a potom pracák asi :D
mimous
Junior

Odeslat příspěvekod Haunter 3. 3. 2014 09:34

No.. v reálném životě stejně o školu vůbec nejde, pokud chce jít člověk do velké firmy (třeba americké) tak pokud má papír ing, má vyšší nástupní plat, ale středoškolák s maturitou, který je šikovnější ho stejně může platově předrůst. Jinak v praxi použiješ asi 10% co tě na škole naučili, no.. spíš 5% :-D
Haunter
Junior

Odeslat příspěvekod 0xf 3. 3. 2014 09:51

Za zrhruba 29 let programovani kde ceho bych ti poradil tohle. Za prve bys mel vedet v jake oblasti IT se chces realizovat. Podle toho svou cestu dal smerovat. Co se tyce skol tak vynikajici je samo matfyz ne kvuli programovani to te tam moc nenauci ale kvuli rozvoji toho spravneho mysleni. Ja kdyz si vybiral skolu tak jsem sel podle ucebnic ktere jsem uz mel lousknute. Tak jen namatkou bych pripomel ze na FJFI CVUT je pan Virius coz je skvely programator a hlavne i ucitel. Ja osobne trochu programovat umim ale neumel bych nikomu predat ani zaklady.

Taky se krom toho budes smuset rozhodnout v jiste veci jestli to je pro tebe prace nebo zpusob zivota. Pokud jen prace je pro tebe ten titul docela dulezitej. Pokud to druhe tak jsou to zbytecne stracene dny zivota. Je to odeme trsoku extremni nazor ale i dnes si to myslim. Protoze te to bude jen zdrzovat od toho co je podstatne. Projektu, mnoha hodin ve vedarne, mnoha hodin u PC denne, protoze jen aplikovanym vedenim ziv je clovek . Ja osobne i kdyz uz jsem pracoval stale jsem dochazel na vybrane prednasky vybranych lidi. Hlavne co se tyce matematickych disciplin. Navic porad clovke musi byt zvedavej a programvanim se bavit porad stejne dobre jinac je programator mrtvej a stava se z nej jen obyc. nadenik. Vyborna vec byl prichod open source, v tech zdrojacich se totiz mnohemu naucis ;-) Napriklad za pradavnych dob jsem se takto naucil si udelat vlastni sw pro tuner v linuxu.

Myslim si ale ze mas asi jeden zakladni deficit, zacal si pozde a tudis nevis co chces. Ja zacinal v krouzku mladych techniku v 6 letech a nez jsem se zacal rozhodovat o vysce a co rozumne studovat tak jsem si mel moznost vyskouset nejaky ten projekt v prumyslovem odvetvi, stejne tak i klasicke sw projekty. A pak jsem zjistil co me bavi a co ne.
Kunda je chramem nevinosti, do ktereho vstupuju s jistou pochybnosti...
0xf
Junior

Předchozí stránka