Tepster píše:Koukal jsem na to QT a přijde mi to docela dobré. Chci se zeptat, má cenu se něco takového vůbec učit? Proč se vůbec programují některé věci v C/C++ a ne třeba v C#, když píšete, že je to v něm jednodušší, lepší?
Sorry, ale pokud se takto ptáš, tak programovacích jazyků zas až tak moc "neumíš" - ono znát syntaxi je skoro možná až to poslední - pokud opravdu umíš programovat (tj. chápeš algoritmizaci a znáš "background" toho co vlastně děláš) tak už se docela rychle zorientuješ (skoro) v jakémkoli jazyce. Krásný příklad je právě .NET - VB a C# mají jinou syntaxi a přesto v nich uděláš (skoro) totéž, neboť se beztak překládají do IL, který se pak kompiluje. Ale .NET má za sebou Framework, který za Tebe dělá spoustu věcí, které nemusíš řešit (na rozdíl třeba od C++). Pak ovšem vznikají "programátoři", pro které je obrovským problémem např. pochopit v C++ princip pointerů - já jsem začínal na ZX Spectrum v Z80 assembleru a poté jsem dělal v x86 asm - tam se opravdu nejvíc naučíš, jaký je vlastně ten "background" počítače a pak Ti stesky někoho, že nechápe pointer přijdou opravdu k smíchu. Dneska dělat v ASM je samozřejmě už passé (pokud se nevěnuješ reverznímu inženýrství, psaní sofistikovaných driverů či automatizaci), nicméně jako okénko do "hloubi duše kompjútrů" je to neocenitelné!
Btw: pro flamery: dvakrát jsem použil slovíčko "(skoro)", neboť jsem daný text chtěl oprostit od technických detailů, protože složité vysvětlování by šlo nad rámec tohoto příspěvku ...
Nesnáším nesmysly jako jsou lesklé displeje, počítače typu tablet a pak především facebook, jakožto i ostatní společenské sítě, které kdekdo chybně překládá jako sociální ...
Blog: http://dlazdic.blog.zive.cz/