[C/C++] Kde se učit Win32 API?

C++, C#, Visual Basic, Delphi, Perl a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod cicobasket 11. 4. 2014 11:09

Bespi_: Já komik? A vidíš mě tak připadáš spíš ty s tím protěžováním WPF. Někdy mi přijdeš opravdu až trapnej.
Jseš si opravdu jistý, že bys tuto informaci nenašel v google.com ?
No (f)lame wars, pls.
Špatná stránka Internetové komunikace je ta, že si někteří lidé pod rouškou skryté identity myslí, že se mohou chovat jako doma ve chlívku....
cicobasket
Junior

Odeslat příspěvekod linuxak123 11. 4. 2014 11:12

Dalsi moznosti jsou:

GTK+
http://en.wikipedia.org/wiki/GTK+
Some notable applications that use GTK+ as a widget toolkit include:
AbiWord – Word processor
Anjuta – Integrated development environment (IDE)
Ardour – Digital audio workstation
Chromium – GNU/Linux version of the web browser developed in large part by Google
Ekiga (formerly GnomeMeeting) – VoIP and video conferencing application.
Web – Official GNOME web browser.
Evolution – Personal information manager
gconfig – Linux kernel source configuration utility.
Geany – a lightweight cross-platform IDE and GTK+ text editor based on Scintilla.
GIMP – Raster graphics editor
Gnumeric – Spreadsheet application.
GRAMPS – Genealogy software
HexChat – Internet Relay Chat (IRC) Client
Inkscape – Vector graphics editor for SVG
LiVES – Video editor
Midori – Minimalistic web browser utilizing GTKWebKit as rendering engine and GTK+ as widget toolkit.
Pidgin – Instant messenger application.
Wireshark (formerly Ethereal) – network Packet analyzer application (till version 1.11.x).

gtkmm
http://en.wikipedia.org/wiki/Gtkmm
Some notable applications that use Gtkmm include:
Inkscape Vector graphics drawing.
K-3D, for 3D modeling and animation.
Workrave Assists in recovery and prevention of RSI.
GParted disk partitioning tool.
Gobby Collaborative text editor.
Nemiver GUI for the GNU debugger gdb.
Referencer document organiser and bibliography manager
MySQL Administrator Database GUI.
Ardour Open Source digital audio workstation (DAW) for Linux and MacOS.
Gnote desktop notetaking application.

wxWidgets
http://en.wikipedia.org/wiki/WxWidgets
Notable applications that use wxWidgets:
0 A.D. (video game) – a FLOSS video game similar to Age of Empires
Amaya – web authoring tool
aMule – peer-to-peer file sharing application
Audacity – cross-platform sound editor
BitTorrent – peer-to-peer file sharing application
Code::Blocks – C/C++ IDE
CodeLite – simple C++ Editor (Collection of free Tools, implemented by plugins)
Dolphin - Nintendo GameCube, Wii, and Triforce emulator
FileZilla – FTP client
Guayadeque Music Player – a music player with database
RapidSVN – Subversion client
TortoiseCVS – CVS client
Skyscraper Simulator - open-source 3D building simulator
linuxak123
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bespi_ 11. 4. 2014 11:18

cicobasket píše:Bespi_: Já komik? A vidíš mě tak připadáš spíš ty s tím protěžováním WPF. Někdy mi přijdeš opravdu až trapnej.

Ty si dodnes nenapsal proc je WPF podle tebe spatne. Proste jen nadavas bez jakekoliv znalosti veci. Nic vic. Takze komik si.
Bespi_
Junior

Odeslat příspěvekod Tepster 11. 4. 2014 11:31

Přestaňme se hádat o tom, že WinForms je či není historie. Je pravda, že o WPF jsem zatím tak nějak jen slyšel.

Z těch všech příspěvků jsem pochytil, ze WinAPI se už nepoužívá a že je pro mě bude dobré pokračovat v C# (a WPF).

Chtěl bych se teď jednoznačně zeptat, jaký jazyk je z hlediska budoucího uplatnění v práci nejlepší. Nemusí to být jen jazyk, ale třeba konkrétní framework atd (jako DirectX, OpenGL
OpenGL... (ano, toto nejsou frameworky, jen aby bylo zřejmé, co mám na mysli). Plánuji se v budoucnu věnovat opravdu "jen" programování, takže odpovědi typu "c se neuč, je moc těžké" nepište.

Btw, o zmiňovaném OpenGL jsem také už vážně uvažoval, že bych se vydal tímto směrem - grafiky. OpengGL programátor - to bude mít uplatnění ne?

Díky
Tepster
Junior

Odeslat příspěvekod zboj 11. 4. 2014 11:35

Tepster píše:Ahoj,
trochu ovládám C# (pak i PHP a ostatní jazyky pro web) a chtěl bych se naučit C/C++. Moc o tom zatím nevím, ale předpokládám, že ty "běžné" programy se dělají právě v C/C++ Win32 API. A chtěl bych se zeptat, jestli neznáte nějaký internetový server zabývající se tímto, ze kterého bych se mohl učit. Našel jsem tuto sadu článků (http://www.builder.cz/rubriky/c/c--/uci ... e-156002cz), nicméně je to 12 let staré, takže asi není úplně dobré učit se z toho.

Děkuji

Předně je třeba se rozhodnout mezi C a C++, protože rozdíl je obrovský. C je jen takový přenositelný asembler, kdežto C++ je jazyk dost vyšší úrovně. WinApi je každopádně stoletá záležitost a vyhnul bych se jí obloukem. Pokud jde o C, začal bych standardní knihovnou (syntax je dost blízká C#). Jde-li o C++, tak nebrat knížky z před 2012, protože tu je nové C+11 (a teď už prakticky další aktualizace C++14), jež se liší od předchozí verze neskutečně (je to "nový jazyk", jak řekl tvůrce C++ Bjarne Stroustrup). Dobré knihy o moderním C++ píše Scott Mayers.
zboj
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bespi_ 11. 4. 2014 11:49

WinAPI se samozrejme pouziva :-) Z podstaty veci se pouziva i v aplikacich pouzivajichic WPF, a to at uz primo, ze programator pise vlastni volani WinAPI a nebo neprimo, ze .NET sam vola WinAPI.
Bespi_
Junior

Odeslat příspěvekod cicobasket 11. 4. 2014 12:04

Tepster píše:Přestaňme se hádat o tom, že WinForms je či není historie. Je pravda, že o WPF jsem zatím tak nějak jen slyšel.

Z těch všech příspěvků jsem pochytil, ze WinAPI se už nepoužívá a že je pro mě bude dobré pokračovat v C# (a WPF).

Chtěl bych se teď jednoznačně zeptat, jaký jazyk je z hlediska budoucího uplatnění v práci nejlepší. Nemusí to být jen jazyk, ale třeba konkrétní framework atd (jako DirectX, OpenGL
OpenGL... (ano, toto nejsou frameworky, jen aby bylo zřejmé, co mám na mysli). Plánuji se v budoucnu věnovat opravdu "jen" programování, takže odpovědi typu "c se neuč, je moc těžké" nepište.

Btw, o zmiňovaném OpenGL jsem také už vážně uvažoval, že bych se vydal tímto směrem - grafiky. OpengGL programátor - to bude mít uplatnění ne?

Díky

Tepster: Promiň, ale pokládáš otázky úplně špatně. Je to jako kdyby někdo přišel do autofóra a ptal se jaký má si má koupit do budoucna auto. Ale už se jaksi zapomene zmínit co chce vlastně být. Popelář a taxikář bude potřebovat jiné vozítko na čtyrech kolech. My se tu můžeme handrkovat nad desktopovýma prezentačníma technologiema, ale holý fakt je ten, toto odvětví jde do ústraní tak nějak kompletně. Aplikace se tak nějak přesouvají na web. Na tvoji otázku neexistuje uspokojitelná odpověď. Navíc ty v úvodu zmiňuješ, že se chceš věnovat C/C++, což jsou nízkoúrovňové jazyky, jenže svět a čas jak jdou dál, tak budou potřebovat čím dál vyšší a vyšší úrovně, ne naopak. Jeden můj kolega říká, že svět Javy se hroutí pod vlastní vahou. .NET zase není dostatečně multipatformní. Takže predikovat do budoucna jen tak nejde. Pokud bych já si mohl tipnout, tak se věnuj webu. Co bude ten web generovat, jestli C#, Java, JS, prakticky nejde určit, protože všechno má své mouchy až masařky. Mě se třeba líbí Dart, ale tvoji budoucnoust bych na to nevsadil.
No (f)lame wars, pls.
Špatná stránka Internetové komunikace je ta, že si někteří lidé pod rouškou skryté identity myslí, že se mohou chovat jako doma ve chlívku....
cicobasket
Junior

Odeslat příspěvekod Tepster 11. 4. 2014 12:14

Díky, to je asi důvod, proč mi nikdo "neporadí" a tak se nemohu rozhodnout. Na webu dělám stále a baví mě to, ale mám pochybnosti, jestli to je (bude) odvětví, které mě uživí atd.

A co s tou grafikou, jak jsem psal? Myslím, že počítačové hry se budou rozvíjet stále a i kdyby se třeba nepoužívalo OpengGL nebo Directx, tak jak jsem dříve někde četl, na 3d grafice je mnohem těžší pochopit ty principy, než to napsat do kódu.
Tepster
Junior

Odeslat příspěvekod Bespi_ 11. 4. 2014 12:35

Tak urcite musis vedet co chces delat, bez toho se neni nad cim rozhodovat.

Jinak nesouhlasim s tim ze desktop aplkace jsou na ustupu. Sice dnes kazdej silou tlaci HTML/Javasript, ale malokdo si uvedomuje dusledky tohoto jednani. Ve vysledku to prinasi vic komplikaci a nakladu nez by se zdalo.
Bespi_
Junior

Odeslat příspěvekod 0xf 11. 4. 2014 12:48

Hele jde o to proc to chces. Pokud chces ucit chapat co je v pozadi jak to vzniklo a co se na to pozdejc nabalilo. Tak je fajn si precist K&R a hrat si klidne s object c. k c++ to pak neni daleko. Win API proc ne porad to tam je I kdz nekolikrat ms deklaroval jak stim .net zatoci. Ale ne jakoze se ucit vse ale jak asi na to a vybrat si peknou oblast na hrani. Pak ti budou nektere veci lepe docvakavat a pripadne frameworkove hluche mista budes umet zacelit.

Co se tyce bitvy o WPF uz minuly techeed bylo naznaceno ze WPF je dle ms mrtvola. Stejne jako nejaky rocnik predtim Silverlight. Ale firmy to pouzili a pouzivaj.

Budoucnost.. no podle me jak rika cicobasket webove aplikace (nemyslim tim obyc prezentacni weby ale plnohodnotne aplikace) ja osobne se venuju tehle discipline.
Kunda je chramem nevinosti, do ktereho vstupuju s jistou pochybnosti...
0xf
Junior

Odeslat příspěvekod piErcE 11. 4. 2014 12:58

Bespi_ píše:WinAPI se samozrejme pouziva :-) Z podstaty veci se pouziva i v aplikacich pouzivajichic WPF, a to at uz primo, ze programator pise vlastni volani WinAPI a nebo neprimo, ze .NET sam vola WinAPI.

No, ono to WPF uz zas tak moc to WinApi nepoužívá ... Jo, to winforms, tam je to hodne mapování nad WinAPI, ale u WPF ... tam uz to tak jednoznačné a jednoduché není.
Garmin DriveLuxe 50 - iPhone SE - Octavia III 1.4 110 kW DSG
piErcE
Junior

Odeslat příspěvekod Bespi_ 11. 4. 2014 13:00

WPF nemuze byt mrtvola, je na tom staveno temer vse co MS ted produkuje. I Metro UI je komlet WPF :D Zadna alternativa v cem v MS svete programovat pro Win s inteligentni podporou HighDPI neni :D . Tedy cim to chces nahradit, kdyz rikas ze je to mrtvola

Vzdyt je to to nejmodernejsi co existuje. Z principu to usnadnuje navrhy aplikaci dle vzoru MVC, MVVM, ... . Mimochodem zariznuti Silverlightu byla chyba, ale to je ted uz jedno.
Bespi_
Junior

Odeslat příspěvekod 0xf 11. 4. 2014 13:36

Bespi_: umrelo stejne jako postupne budou umirat klasicke desktop aplikace... no mame tu xaml a dalsi technologie... Mimochodem usuzuju I s toho ze pred par lety bylo wpf vsude kam se clovek podival. Dneska zadne novinky ve vyvoji a prednasky na konferach a td...

silvrlight zemrel pri porodu a je tomu dobre.

Ale zbytecne se hadat :-) cas to ukaze.

Ja to prorokoval I mvc proze se mi to zdalo zbytecne (nejakou formu mvc stejne clovek mel I ve webforms) a zatim to vypada ze ho umele drzeni pri zivote trosku zmenilo a ze je uz dost lidi co to pouziva. Koluji zvesti ze i altair prej do toho picha prstem. Pri minulem techedu jeste moc lidi co pouziva mvc nebylo.
Kunda je chramem nevinosti, do ktereho vstupuju s jistou pochybnosti...
0xf
Junior

Odeslat příspěvekod Bespi_ 11. 4. 2014 13:57

O WPF bylo hodne prednasek proto, aby se zacalo pouzivat a lidi vedeli jak, bylo to nove. Dnes uz to neni novinka a tak neni treba to tak silne propagovat. Novinky a zmeny ve WPF jsou kdo hleda najde.

Silverlight byl skvelej, pro vsechny je skoda ze se to zarizlo. Odpadla by spousta problemu a pro mnohe firmy by se snizila financni narocnost vyvoje.

Kdyz pisete o MVC tak mam pocit, ze poradne nevite co to je, protoze jinak by jste nenapsal takovou blbost jako "nejakou formu mvc stejne clovek mel I ve webforms". MVC je pattern, a je jedno o jaky programovaci jazyk se jedna, neni to ani zadna novinka. Prvni zminka je z roku 1979 :-) . Najakou formu MVC je nesmysl. But se MVC aplikuje nebo ne. Nic mezi neni. A tento ci jine patterny podobneho razeni se pouzivaji ve velkych firmach a projektech zcela bezne.

Ja jsem jen napsal, ze WPF zjednodusuje pouziti tohoto a dalsich patternu, protoze z principu umoznuje velmi dobre oddelit uzivatelske prostredi od zbytku. Da se rict, ze lze napsat jednoduchou aplikaci a to vcetne animaci, ktera nema ani radek kodu, vse je jen definovani v XAML.
Bespi_
Junior

Odeslat příspěvekod cicobasket 11. 4. 2014 14:06

Bespi_: Právě proto, že mluvil o webforms, tak když mluvil o MVC, tak o konkrétní implementaci a to konktrétně ASP.NET MVC

0xf: MVC se lehce zabývám, webforms sem tak nějak odsunul(stejně jako WPF), ale přijde vyjádření "nějakou formu MVC" s porovnánímwebforms dosti podivný. Maximálně tak nějaký to generování obsahu na klientovi.
No (f)lame wars, pls.
cicobasket
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka