Ujel mi vlak ve webovém programování

C++, C#, Visual Basic, Delphi, Perl a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod karel.matousek 2. 8. 2015 21:12

Předem se omlouvám za své dotazy. Naposledy jsem programoval v PHP před sedmi lety a teď bych opět něco menšího potřeboval udělat. Pro zájmový kroužek potřebuji udělat web s databází, kde budou uloženy seznamy úkolů, uživatelé si je budou moci zobrazovat a přebírat si z těchto společných seznamů jednotlivé úkoly do svých seznamů úkolů, čímž si je mezi sebou rozdělí.

Snažil jsem se zorientovat v tom, co se od té doby objevilo a co je teď standard. Na grafiku použiju Bootstrap - ten se mi líbí, na takovou tu interakci s uživatelem jQuery a možná AJAX, na databázi MySQL a celé to oživím a propojím díky PHP. A teď mé dotazy:
1. jQuery a AJAX jsou pěkné věci, ale jakmile bude mít někdo vypnutý Javascript tak stejně musím ještě udělat klasickou verzi webu jako za starých dobrých časů - čisté HTML s CSS a k tomu PHP, je to tak?
2. Je obecně lepší použít statické odkazy typu domena.cz/seznam_ukolu_254 nebo dynamické typu domena.cz/zobraz_seznam.php?id254 ? Na stránkách bych chtěl využít lokální vyhledávání Google.
3. Jsem zvyklý používat na každou funkci jeden php skript, např. kdybych chtěl naprogramovat program pro knihovnu, tak bych měl index.php, registrace_ctenare.php, vypis_ctenarskeho_konta.php, zobrazeni_knihy.php, vypujceni_knihy_ctenarem.php atd. Pamatuju si že před těmi lety se doporučovalo, aby vše bylo v jednom PHP skriptu a uvnitř byl case přepínač a jednotlivé jeho větve dělaly požadované funkce. Teď zase frčí MVC architektura, ale ta mi přijde na můj úkol zbytečně složitá. Existuje něco mezi? Něco elegantního, ale ne příliš složitého?
4. Míchání PHP kódu a HTML značek výstupu. Jsem zvyklý to prostě míchat a zajišťovat HTML výstup v PHP skriptu. Elegantnější je určitě MVC anebo nějaké ty šablonovací nástroje typu SMARTY, ale to mi přijde taky zbytečně složité - je něco podobně elegantního, ale ne tak složitého?

Budu vděčný za každý postřeh, názor, připomínku nebo nasměrování na dobré články, videa či knihu. Děkuji!
karel.matousek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bespi_ 2. 8. 2015 22:17

1. Neres. Jen tam dej "detekci" JavaSriptu, kdyz neni tak stranka s hlaskou je vyzadovan JavaScript. Vetsina veci bez nej dnes nefunguje.

2. To co povazujes za staticke dotazy jsou ve skutecnosti dynamicke :-) . Vyuziva se URL rewrite na strane serveru, kde se ty url adresy upravuji na standardni s parametry.

3. PHP uz nedelam snad 15 let tak nevim. Kazdopadne MVC ma smysl jen u vetsich veci.

4. Netusim jak v PHP, ale v ASP.NET MVC jsou urcite casti kodu i v HTML sablone. Oddelovani kodu od vzhledu je ale spis nutnost nez dobry zvyk.

Mozna by bylo snadnejsi pro tento ucel pouzit jiz existujici reseni a jen to nakonfigurovat. Za tu dobu se znenilo snad vsechno, je to jak zacinat uplne od zacatku.

PS: MVC neni nic noveho, vychazi v zasade z enterprise metodik starych prakticky pul stoleti.
Bespi_
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 3. 8. 2015 12:00

Nic neres, vem Drupal 7, nainstaluj a funguj.
Na to co pises v podstate bude stacit pouzit bezny balik modulu:
admin_menu, ctools, views, token, transliteration, entity, date, calendar, entityreference, l10n_update, devel, field_group, doporucim pridat Rules na notifikace. Sablonu pro zacatek nechej klidne Bartik - neurazi a muzes to resit az pozdeji, az budes mit funkcni strukturu a funkce.

Pri lokalnim vyhledavani pres google je naprosto nepodstatne jak budou vypadat URL (v drupalu pouzij modul Pathauto jestli to chces resit). Jestli mas prostredky (= vlastni server) tak muzes pouzit na vyhledavani Apache Solr (na rozdil od google nebudes potrebovat mit ten web pristupny pro anonymy).

S trochou snahy to budes mit za vikend hezky udelany, vyhnes se bastleni veci jako je prihlasovani apod, vyhnes se zakladnim bezpecnostnim chybam.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Vebloud 3. 8. 2015 12:19

Vyprdni se na programování něčeho sám. Nasaď Drupal nebo něco podobného a ušetříš si mraky práce.
Žít a nechat žít, ty máš svůj názor, já mám svůj názor, já ti nebudu nutit svůj, nemusím souhlasit s tvým, ale udělám vše, abys ho mohl svobodně vyjádřit.
Vebloud
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod powlcz 5. 8. 2015 22:41

Drupal zní fajn
Chronický Ujížděč na nevhodnostech
powlcz
Junior