Kódováni PHP/textu v PSpadu

C++, C#, Visual Basic, Delphi, Perl a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod pb03 18. 12. 2023 12:35

Pěkný den.
tvořím v PSpadu PHP kód a u jednoho skriptu edit.php mi nastal nějaký zmatek v kódování...
pokud v PSpadu vidím text "zmršeně", je na stránce správně česky :-) viz. OpakovßnÝ --> Opakování
ale pokud je v PSpadu správně česky, je v prohlížeči "zmršený" :-(

v PSpadu dole na liště je uvedeno kódování Latin II (CP852)
připadá mi, že se nějak celý PSpad "přepnul", myslím, že se mi teď zmršily všechny otevřené skripty...

prosím o radu, už se v tom nevyznám.
Díky.
Petr
pb03
Junior

Odeslat příspěvekod Wikan 18. 12. 2023 13:07

Je potřeba to ukládat ve stejném kódování jako je v hlavičce HTML souborů. Dnes prakticky nemá smysl používat něco jiného, než UTF-8.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod pb03 18. 12. 2023 15:29

možná je u mně spíš problém v nastavení PSpadu.
i když přepnu formát kódování na UTF-8, v textu souboru se nic nezmění, stále zobrazuje hieroglify:
např.
zßznamy m¨×e vklßdat ka×dř, jÝzdy se musejÝ schvßlit,

prohlížeč mi je ovšem zobrazí česky správně.

Právě, že pokud se je v PSpadu pokusím přepsat na správně česky, v prohlížeči se mi to rozhodí.

a teď se mi takto hrozně zobrazují všechny skripty otevřené v PSpadu, bojím se že už to tak zůstane.
Nevím co s tím dělat.
každá rada dobrá...
Petr
pb03
Junior

Odeslat příspěvekod Wikan 18. 12. 2023 15:57

Nejdřív je potřeba zjistit, v jakém kódování to je teď a až potom to můžeš přeuložit do jiného. Pokud si v PSPadu (ale prakticky v libovolném editoru) nastaviš špatné kódování a pak to přeuložíš do jiného, tak bude výsledem patlanice, kterou už nejspíš snadno neopravíš.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod pb03 18. 12. 2023 16:30

díky za radu, která mně nasměrovala - už se mi to daří opravit... :-)
PB.
pb03
Junior

Odeslat příspěvekod Just_jo 18. 12. 2023 21:38

Chápu, že každý má svůj oblíbený editor, ale za mě bych přešel na NetBeans IDE.
Integrovaná kontrola kódu dle zvolené verze PHP, odsazení, refaktoring a není zapotřebí si pamatovat všechny funkce ( php i vlastní ).

Existuje více editorů, které umožní vlídnější práci. Sám jsem se dlouho držel editoru ConTEXT ( slabší než PSPad a lepší než Poznámkový blok ).
Just_jo
Junior