E-shop - Krabicové řešení vs. Wordpress+WooCommerce

Webdesign, HTML, CSS, Flash, PHP, ASP, .NET, JavaScript. Kritika www stránek na Smetišti.

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Olda02 21. 2. 2022 20:47

Zdarec, mám dotaz... Chtěl bych si udělat e-shop. Budu tam mít cca 100 produktů, každý na skladě jen jednou, prodej primárně do zahraničí (takže webovky budou jen v EN, měna EUR nebo USD - jedno z toho...) Jaké zvolit řešení? Rozhoduji se mezi dvěma variantami

1) "Hotové krabicové řešení" od nějakého zprostředkovatele - většinou stokoruny navíc / mesíčně, za funkce které nutně potřebuji (cizí měna, PayPal). Nadruhou stranu E-Shop předpokládám bude hotový raz dva.

2) Udělat si vše sám (WordPress + WooCommerce) - výhoda, že si můžu cokoli udělat jak budu chtít, nevýhodu vidím to, že je to pro mě docela španělská vesnice - zkušenosti s tím nemám žádné, jen vím o co jde a jak zhruba vypadá administrace. Nadruhou stranu, různých návodů a tutoriálů je plný internet.

*Samozřejmě, můžu si nechat i web nechat udělat od někoho na mírů, ale upřímně nevím, jak moc mi to bude šlapat a "vyhodit" tisíce za eshop který nebude prodávat, se mi moc nechce. (Teď prodávám hlavně na ebay).

Co si o tom myslíte? Raději zaplatit více za měsíční provoz a spokojit se s omezenou administrací, nebo si zkusit vše udělat sám? (Je vůbec šance, to zvládnout třeba za týden - do funkční podoby, když o tom v podstatě nic nevím?)

Do čeho byste šli? Pokud ze začátku (třeba na půl roku/rok) spíše to krabicové řešení, můžu poprosit o nějaké tipy, kde bude to minimum (PayPal, cizí měna) za nějakou rozumnou cenu?

Díky moc! O.
Olda02
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Just_jo 21. 2. 2022 20:57

Některé platební brány mohou být zdarma, ale je potřeba si přečíst podmínky.
Nejhorší je implementace těch platebních bran, takže nejjednodušší pro neznalého je opravdu si zařídit nějaký eshop "z krabice" a dodat si jen grafiku, než řešit relativně složitý wordpress a platební bránu.
Just_jo
Junior

Odeslat příspěvekod whatt 22. 2. 2022 17:04

Pro mikroprodeje se hodí exitshop. Dá se u nich dosáhnout dohody kdy se platí jen % z obratu a mini poplatek za údržbu.

Jiní poskytovatelé berou fixy, nebo jsou sice zadarmo, ale postavení eshopu a řešení problémů je věcí uživatele. Jak si poradí je jeho problém.
Když někomu v napjaté chvíli řeknete "okamžitě se uklidni", dáváte mu tím úkol, se kterým se těžko popasuje i zkušený jogín.
whatt
Junior

Odeslat příspěvekod djkubas91 23. 2. 2022 09:33

Pokud je to pro tebe úplně španělská vesnice, pak běž do hotových řešení alá Shoptet/Shopify/...

Pokud jsi schopný googlit a chápeš technické věci, pak bych se nebál úplně základní instalace Wordpress + koupená šablona + woocommerce. Počítej ovšem s tím, že co nezaplatíš "krabicákům", to do toho vložíš svým časem. Nic není zadarmo. Na druhou stranu chápu, že pokud jde o začínající projekt, pak máš spíš svůj čas a nemáš prachy, proto mi to přijde jako pochopitelné řešení.
Věnuj nicméně dostatek času vhodné šabloně - vyber si takovou, která už na DEMU bude obsahovat vše, co od svého eshopu čekáš.
MacBook Pro 13" TB 2017
RaspberryPi 3B
Synology DS213j

IoT je závislost
djkubas91
Junior

Odeslat příspěvekod Libor1990 28. 2. 2022 10:12

Z mého pohledu je vhodné investovat peníze do krabicového řešení.

1) vím co chci prodávat a co potřebuji za funkce? Pokud ANo, skvěle, pokud ne jdu na krok 2.
2) Podívám se na konkurenci, jakou platformu využívá, jaké funkce, dopravce, napojení a nástroje.
3) jakmile mám toto, jdu vybírat šablonu (krabici), z mého pohledu jsou na trhu pouze 3 co stojí za to vyzkoušet:
- Shoptet - spousta funkcí, ale cena stoupá v jednotkách tisíc za každou funkci navíc i základní.
- FastCentrik - z mého pohledu ideální co se ceny týká - vesměs vše je v ceně licence, tedy žádné další poplatky, možnoti upravy grafiky na míru atp.
- Upgates - podobně jako FastCentrik nabízí vesměs vše v ceně licence, jen některé věci jsou placené + grafiku si můžete upravit na míru, avšak tady pozor, při změně šablony a aktualizaci platíte grafickému designérovi znovu prachy za to, že to musí opravit... tedy za mne neudržitelné (vlastní zkušenost).

4) říct si, co chci do budoucna od eshopu za 3 - 4 roky ... jakmile vyrostete buď najdete věci, které vás omezují v růstu a budete hledat další řešení - FastCentrik i ShopTet nabízejí řešení k růstu což je další přidaná hodnota. Nebo si to postavíte na OpenSource, ale pakliže neumíte programovat, tak to, že investujete peníze do řešení na míru neznamená, že nepotřebujete servis. S každou aktualizací se vám může rozdrbat design, atp. Takže to co platíte za pronájem, vlastně budete muset platit tak či tak, a navíc pokud to máte jako "one-man show" u jednoho programátora, tak jakmile ho přestanete bavit, a naserete, může se stát, že taky skončí spolupráce a jste tzv. v ... (také vlastní zkušenost).

Takže být váma jdu do krabice ať se naučíte a ta investice se vám určitě vrátí a vyplatí.
Libor1990
Kolemjdoucí