slušná Webová galerie / fotoalbum - na vlastní server

Webdesign, HTML, CSS, Flash, PHP, ASP, .NET, JavaScript. Kritika www stránek na Smetišti.

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Da Gony 19. 9. 2023 14:25

Pokouším se navázat na téma webová galerii, kteréch témat jsem tu našel poskrovnu a to 15 let staré asi už nebude aktuální. Trochu jsem si vymezil požadavky. Hlavně aby ta galerii měla opravdu dobré UI pro návštěvníky.

Upřesním požadavky.: Chci si ji sám nasadit na hosting. Chci aby evidovala počty prohlédnutí, za období, responzivní i na mobilech (to asi v roce 2007 moc nebylo), uměla vytáhnout POPISKY z EXIFU (A nacachovat) případně zvolit si ,která EXIF pole chci zobrazit (nikoho nezajímá ISO, nebo sekundy pořízení snímku, ale jen hod:min)

Idea je taková,, že všechna data nutná pro prezentaci/třídění/řazení budou v samotných fotografických souborech v EXIF / XMP / IPTC. TO bude nosiš informací a metadat.

Nebráním se ani způsobu, že se taková galerie před-vygeneruje.

Ještě lepší, aby uměla něco jako sub-alba, případně zobrazit obrázky podle keywords.
Tedy aby daný fotografický soubor byl v galerii jednou, ale mohl být dle kritérie v "Různých vviews" (například dle hodnocení, 5 hvězdiček, 3–5 hvězdiček), pak dle autorů, nebo dle nějakého jiného "tagu"

A hlavně, aby byla rychlá. Vyzkoušel jsem jednu galerii, co jen ji stačí dát obrázky nahrané v podadresáři. Jenže ouha. Pro 80 fotek (i po vygenerování náhledů) trvá zobrazení stránky 9 sekund ! Vyzkoušeno na 2 webserverech. Může být v PHP, ale není to nutné.

Pokud víte i nějakých "appliance řešením" na vlastním nasu/dockeru, tak taky bych to akceptoval.
Da Gony
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 20. 9. 2023 11:20

Podívejte se na PhotoPrism. I v neplacené verzi zvládá vše, co potřebujete. Alternativně, rychlá jednoduchá galerie, byť méně uživatelsky přívětivá, je i Lychee.
Samozřejmě Synology i Qnap mají na vlastních NAS příslušné aplikace pro fotky. Pokud máte dobré připojení k internetu (hlavně upload), můžete hostovat přímo na NAS.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Da Gony 22. 9. 2023 08:38

Díky za super tip, to je přesně co hledám. A i tak mi jde hlava kolem z těch kategorizcí - Moments, kategorie, places,Stacks, takhle to působí hodně overengineered, ale nezabrousil jsem do dokumentace. U lychee jsem nenašel žádné nastavení , je to prostě dead simple. Což ale taky nevadí, může se to hodit, pokud to nebude mít bug, že i opakované zobrazení HTML dokumentu nebude trvat 10 sekund.

Je to asi velké monstrum, že je to jako docker image. Asi jeden php skript na to už by nestačil...
Řešení s nasem mám deset kroků daleko, upload by to zvládl… pro 10 lidí , ... ale nevydrží to nápor, který se očekává. MOžná pro soukromou galerii jinou a jindy. Proto volím variantu na hostingu. Nemám konektivitu v Naganu ani v Hluboké ani v DC ani v NIX.
Ze zvědavosti vyzkouším asi i to, bylo by to i nejluxusnější.
Da Gony
Junior

Odeslat příspěvekod Da Gony 24. 9. 2023 09:36

Psal jsem odpověď před 3 dny, ale asi došlo místo na seervru, že se neuložila. Zkráceně moc děkuju za tip, je to přesně co jsem hledal. Neznám to, tak jsem trochu překvapen+zmaten množstvím zdánlivě podobných featur: Places+categories+Stacks+Moments...

V NASu řešeni určitě vyzkouším, když tenhle experiment mám na dohled 10 metrů.
Internet by na to stačil, pokud by to bylo pro jednotlivce nebo známé, ale pro předpokladný nápor to stačit nebude.
Da Gony
Junior