Čeština v Macromedia Dreamweaver 8

Webdesign, HTML, CSS, Flash, PHP, ASP, .NET, JavaScript. Kritika www stránek na Smetišti.

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod goob 19. 6. 2006 16:30

Zdravím. Mám potíž s Macromedia Dreamweaver 8 a zobrazování češtiny. V předchozí verzi 2004 MX jsem udělal část stránek a teď jsem provedl upgrade na verzi 8, ve které se mi mrší české znaky. Říkal jsem si, že tedy zkusím Adobe GoLive a dodělám to tam. Dreamweaver jakoby se leknul a začal pracovat s češtinou dobře. To bylo ale to jedno spuštění. Teď zase trucuje a vesele mi dál češtinu mrší. Docela bych rád pokračoval v práci a tohle mne jaksi "omezuje" :-)
goob B-]

ZÁKLADY PRAVOPISU: ne "já sem", ale "já jsem". Ne "standart", ale "standard". Ne "hold", ale "holt". Ne "ženy, mobily, ryby, atd. byli", ale "byly". Nebo jste tak neschopní, že neumíte pár jednoduchých pravidel...?
goob
Junior

Odeslat příspěvekod powersell 19. 6. 2006 16:36

otvor si zdrojak tej stranky a do sekcie head napis toto:
Kód: Vybrat vše
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250" />
vacsina ludi ma IE;
vacsina ludi je v tom pripade vo velkom nebezpecenstve!
spisme peticiu na zachranu tych 70% ludi trpiacich pod nadvladou M$. dakujem
----------------------------------
sk8 or die, sk8 or SKAP, sk8 is gr8, just sk8 and enjoy
powersell
Junior

Odeslat příspěvekod goob 19. 6. 2006 16:39

Tohle mám v záhlaví, ke kterému přistupuji pomocí PHP a příkazu include:
<?php
include ('sablony/zahlavi.inc');
?>

//Lemur - pridan tag code
goob B-]

ZÁKLADY PRAVOPISU: ne "já sem", ale "já jsem". Ne "standart", ale "standard". Ne "hold", ale "holt". Ne "ženy, mobily, ryby, atd. byli", ale "byly". Nebo jste tak neschopní, že neumíte pár jednoduchých pravidel...?
goob
Junior

Odeslat příspěvekod goob 19. 6. 2006 22:19

Žádné jiné nápady?
goob B-]

goob
Junior

Odeslat příspěvekod christian 19. 6. 2006 22:22

V modify->Page properties->Title/Encoding v polozce Encoding mas to same kodovani nastavene jako v html kodu?
die('Hacking attempt');

Kdo se chce zapojit do alpha testu nové verze aplikace SuperFórum pro Android, napište mi soukromou zprávu.
christian
Junior

Odeslat příspěvekod goob 20. 6. 2006 01:12

Tam to mám nejspíš také správně. Mám tam u Uncoding nastaveno "Středoevropské jazyky (Windows)". Zkoušel jsem tento Dreamweaver nainstalovat i na jiný počítač a se stejným výsledkem.
goob B-]

goob
Junior

Odeslat příspěvekod Kub@s 20. 6. 2006 06:13

Nevím, ja s dreamweaverem 8 problémy nemám...
Kub@s
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod malcolmX 20. 6. 2006 06:23

Zjistete si jeste v jakem kodovani mate ulozeny samotny soubor - nemusi totiz odpovidat kodovani uvedenemu v hlavicce dokumentu (nastaveni editoru). Misto kodovani windows-1250 zkuste pouzivat iso-8859-2.
malcolmX
Junior

Odeslat příspěvekod Andreas 20. 6. 2006 07:29

tohle je problem hodne velke vetsiny editoru. Podobne se chova treba i homesite... je to jak psal malcolm, znakova sada v dokumentu je ulozena jinym kodovanim, nez je hlavicka na strance. Bohuzel i kdyz text pises ve windowsu a mas zaplou cestinu, editor proste znakovou sadu win-1250 nejak "neumi", ma s tim casto problemy.

Zacni pouzivat php a texty mej ulozene v databazi, pak problem mit nebudes... a nebo veskere texty upravuj v editoru, kde nastavis znakovou sadu lepe, nez v dreamviewerovi atd... napriklad PSPad, jEdit ....
Andreas
Junior

Odeslat příspěvekod goob 20. 6. 2006 10:31

Víte co je ale zajímavé? Že to, co mám v dokumentu vloženo pomocí PHP a příkazu include (jedná se o záhlaví), tak tam je čeština v pořádku.

malcolmX: S tím iso-8859-2 jsem to už zkoušel dříve také a to pomrší i češtinu v tomto záhlaví.
goob B-]

goob
Junior

Odeslat příspěvekod malcolmX 20. 6. 2006 15:29

Samotny soubor muze byt opravdu ulozen v jinem kodovani, nez mate nastaveno v editoru. Zkuste ulozeny soubor s pozadovanou hlavickou otestovat utilitkou na konverzi kodovani - resp ho uz ulozeny prekonvertovat do pozadovaneho kodovani.

http://www.pokluda.cz/podpora/czkonverze.aspx

Teda za predpokladu, ze je problem v editoru a nikoli web serveru.
malcolmX
Junior

Odeslat příspěvekod goob 21. 6. 2006 08:33

malcolmX: Zkusím to a dám pak vědět, jak to dopadlo. Každopádně děkuji za rady!
goob B-]

goob
Junior

Odeslat příspěvekod Andreas 21. 6. 2006 08:47

goob píše:Víte co je ale zajímavé? Že to, co mám v dokumentu vloženo pomocí PHP a příkazu include (jedná se o záhlaví), tak tam je čeština v pořádku.

malcolmX: S tím iso-8859-2 jsem to už zkoušel dříve také a to pomrší i češtinu v tomto záhlaví.
Andreas
Junior

Odeslat příspěvekod christian 21. 6. 2006 09:11

Ono to taky muze delat problemy pokud jsou zdrojaky kazdej v jinem kodovani. Koukal jsi,jestli vsechny zdrojaky co pouzivas maji nastavene stejne kodovani?
die('Hacking attempt');

Kdo se chce zapojit do alpha testu nové verze aplikace SuperFórum pro Android, napište mi soukromou zprávu.
christian
Junior

Odeslat příspěvekod goob 21. 6. 2006 10:57

Když mám hlavičku, v mém případě v souboru zahlavi.inc a pomocí include ho vložím na každou stránku, tak to co je v includovaném souboru, by mělo platit pro celý zbytek stránky, ne? V záhlaví mám totiž inkriminovanou řádku

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250" />

která by měla oznamovat, jaké je kódování pro celou zobrazovanou stránku. Mj. kódování té stránky je v pořádku, aspoň mi to tak potvrdil prográmek na konverzi češtiny CZKonverze 3.5.
goob B-]

goob
Junior

Další stránka