Výběr VDSL3 modemu

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod polda 23. 3. 2024 20:05

To stačí TP-Link EC225-G5 za tisíc.
Na dvoupatrový barák je jedno zařízení málo ,Deco nebo Unifi se k tomu bude hodit.
polda
Junior

Odeslat příspěvekod retron 23. 3. 2024 20:19

záleží kam to umístí a jakej HW, unifi ale nesezene za litr
terminátor je zakončený normálně už RJ45, ktery propojíš přes WAN s čímkoliv
retron
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 23. 3. 2024 21:01

Jasně, ale jak u routeru ve specifikaci poznám, že umí VLAN 848? Když pominu variantu, že ten router fyzicky vlastním a najdu tu položku v menu... :-)

Jinak jeden extender od TPLinku jsem jim tam koupil a trochu to pomáhá...
Mr.Scully
Junior

Odeslat příspěvekod polda 23. 3. 2024 23:06

Extender běží jen na 50% rychlosti ,protože musí střídat out/in.
Ve specifikaci: Možnost nastavení VLAN a typ připojení PPOE
VR400 by to měl umět při přepnutí do módu router.
polda
Junior

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 24. 3. 2024 11:24

Aha, už na to koukám v dokumentaci, jak se to nastavuje. Takže O2 technik to prostě na místě předělá tak, že na výstupu bude RJ45, to dám do WLAN zdířky svého TPLink VR400, přepnu DSL na Wireless (nastavení PPPoE user/pass O2/O2 a VLAN ID na 848) a zbytek nechám prakticky stejně jako doteď, tedy tři výstupní LAN zdířky na intranet a WiFi.

To zní jednoduše, možná tedy zkusím O2 požádat o ten upgrade 100 Mbps na 250 Mbps a budu doufat, že mi nevynadají, že mi něco chybí. Ale na základě toho, že CETIN pro naši adresu píše bonding na 220 Mbps a vy píšete, že to znamená spojení dvou linek a zakončení terminátorem s RJ45 výstupem, mi přijde všechno jako připravené :-)
Mr.Scully
Junior

Odeslat příspěvekod retron 24. 3. 2024 12:37

Cetin/O2 nezajímá co si za terminátor připojíš, tím to pro ně hasne. Jen jde o to jestli bonding na Tvé přípojce schválí.
retron
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod polda 24. 3. 2024 12:45

Pokud teď odšroubuješ víčko krabičky ve zdi a najdeš tam 4 dráty tak máš 50% . Pro zbývajících 50% musí mít volné misto na ústředně.
polda
Junior

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 2. 5. 2024 17:58

Tak děkuju moc všem za rady. O2 schválilo bonding bez řečí, technik byl hotový za čtvrt hodinky, stávající router opravdu použít šel. Jediný zásek byl v tom, že VR400 se musí přepnout z VDSL módu do wireless módu, což jsem trochu tušil, ale překvapilo mě to, protože i ve VDSL módu normálně šlo nastavit PPPoE, VLAN ID a další potřebné věci, tedy tvářilo se to zdánlivě normálně a správně, ale internet prostě nefungoval. Až když jsem kompletně zrušil VDSL a přepnul na naprosto standardní wireless provoz, tak se to rozběhlo. Teď jsme na cca 220 Mbps, což na 50 let starou telefonní přípojku v malinkém městečku není špatné :-D
Mr.Scully
Junior

Odeslat příspěvekod ripper6 22. 8. 2024 18:14

Proc lidi zapojuji dve krabicky? :)

Staci prece jedna na bonding tj AVM Fritz Box 7583 ten udela bonding az do 600Mb/s.
Umi 2x 17a profil
Umi i 2x 35b profil
ripper6
Junior

Odeslat příspěvekod retron 22. 8. 2024 22:01

protože bonding zapojuje technik Cetinu a zakončí to terminátorem a pravděpodobně zjistí, když se odpojí, jelikož má dálkovou správu
retron
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ripper6 22. 8. 2024 22:31

retron: tak u me nic nezjistil, jedu na Fritz 7583 dva roky a bonduju sam :)
Jen ted jsem to zapojil zpet, pac jsem zadal proc na moji ustredne nelze vektoring. Vypadlo z toho po roce, ze ustredna je moc velika, takze takova karta se bezne nedela a vektoring se dela jen na male ustredny :( Takze mohl bych mit vic nez 160Mb/s download a upload 55Mb/s ale nejde to.

Nedosahuji tak na profil 35b a musim mit stale 17a.
Doufam ze to Cetin casem nejak vyresi, protoze ten vektoring asi bude take nutnost ale musel by udelat vic malich ustreden.
ripper6
Junior

Odeslat příspěvekod retron 22. 8. 2024 23:04

nejsem si jistej ale myslim, že u Cetinu nelze kombinovat bonding a vektoring
taky poslední dobou bonding dost omezují, protože zjistili, že mají plné sloty
retron
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ripper6 23. 8. 2024 00:23

retron: to u me problem neni, protoze jak jsme zde v dome koukali, je tu dost lidi a i duchodci, co proste jim jde TV vzduchem od Vodafone. Takze mista na muj konkretni dratek bylo dost.
Te ustredne jsem videl ze misto take bylo.
Takze nemyslim ze by prave na toto trpel muj dum. Problem bude spis u te velike ustredny.
Pokud by ale sel bonding 35b tak by mi to pomoci urcite mohlo :)
Zarizeni defakto mam.
ripper6
Junior

Předchozí stránka