O2 zrychluje internet - VDSL

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod msimcard 10. 5. 2011 18:53

Zdravím,

na stránkách zrychlujeme.cz mi nová rychlost byla stanovena na 16 Mb/s. Nyní mám 8 Mb/s, ale reálná rychlost je cca 5,5 Mb/s. Od ústředny jsem vzdálen určitě víc než 3 km.

Má cenu přecházet na VDSL? Na infolince mi operátorka samozřejmě potvrdila, že by byla nová rychlost 16 Mb/s. Samozřejmě je mi jasný, že to nebude tolik, ale zajímalo by mně, jestli by to bylo aspon třeba 10 nebo víc..

Má někdo s tím už zkušenosti ?

díky
msimcard
Junior

Odeslat příspěvekod kernel_panic [passed] 10. 5. 2011 18:56

Obrázek
graf je orientační...
k bití internetovejch nihilistů jsem už příliš starej, ale za ty roky mně narostl krunýř, o kterej se vždy báječně rozplácnete; takže, mám zůstat čelem nebo?
kernel_panic [passed]
Přeborník Živě roku 2008

Odeslat příspěvekod msimcard 10. 5. 2011 19:17

díky, takže z toho vyplývá, že u mě to zřejmě nemá význam...

Dá se někde zjistit přesná vzdálenost od ústředny? A je možné, že mi operátor dopředu zjistí jak by mi to běželo reálnou rychlostí? Nebo to je prostě "hop nebo trop" ..
msimcard
Junior

Odeslat příspěvekod Barkas 10. 5. 2011 19:20

Maximální vzdálenost je 1300 metrů od ústředny. Tzn. službu VDSL nebudeš mít dostupnou.
Barkas
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod msimcard 10. 5. 2011 19:26

Barkas: ano to je teorie...
A zvýšilo by se aspoň to ADSL třeba aspoň na těch 8 Mb
msimcard
Junior

Odeslat příspěvekod viper26 10. 5. 2011 19:33

Ahoj,

rád bych se podělil o zkušenost s novým vDSL od O2.

Včera (9. května) jsem si kolem poledne objednal zrychlení ze stávající linky 8/512 na rychlost 27/2, tedy tarif Aktiv Dneska přijel pošťák a přivezl krabici s modemem Comtrend. Opravdu překvapení.
A teď praxe - původně mi to jelo reálně cca. 840kb/s down a 43 kb/s up. Ping na obligátní Seznam stabilně 11ms.
Teď mi modem správně ukazuje 27/2, ale v praxi to jede 945 kb/s down a 43 kb/s up. Ping na Seznam je nyní stabilně 22ms.

Linka se přehodila automaticky po připojení modemu na vDSL bez problémů. Modem navazuje spojení cca.30 sekund, ale pak čeká cca. 1 minutu, na aktivaci PPPoE protokolu pro připojení do inetu. To se dá obejít kliknutím na connect tlačítko přes webové rozhraní modemu.

Jinak podle ověření kvality linky přes web O2 samozřejmě 25Mbit a slečna na info lince při objednávce taky švitořila, jaké mám štěstí na kvalitní linku. Vzdálenost k ústředně je po drátech je cca.850 metrů. Bydlím kousek za Prahou.

Suma sumárum docela velké zklamání. Těch 100 kilo navíc na downloadu je nic moc a hlavně ten upload, ten mě štve nejvíc. Doufal jsem, že se to zvedne aspoň na 100 kb/s. Ping není žádná tragédie, ale je tady asi vidět vliv vyšší frekvence.
viper26
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Nargon 10. 5. 2011 19:40

Tohle vypada ze nekdo na O2 zapomel nastavit spravnou rychlost na omezovaci rychlosti. Jinak linka ti technicky tu rychlost asi zvlada.
Takze bud zkus par dni pockat, jestli ti to tam nekdo nastavi. A jestli ne, tak jim tam zkus zavolat. A rict ze modem zobrazuje novou rychlost, ale ve skutecnosti to stahuje stejne rychle jako predtim.
Desktop: Ryzen 7 1800X (3.95GHz, 1.35V), Asus Crosshair VI Hero, 16GB DDR4 Ram (3200MHz), 128GB SSD + 3TB HDD, Nvidia GTX 1080
Notebook: Asus UL50VT 15.6" (SU7300@1.7GHz, 4GB ram, 500GB HDD, Intel GMA 4500MHD + nVidia G210M, dlouha vydrz cca 7+ hod)
Nargon
Moderátor

Odeslat příspěvekod Barkas 10. 5. 2011 19:40

msimcard: nevím jak by to mohlo pomoci. Rychlost se ti nijak nezmění. Maximálně pokud máš horší kvalitu linky, nebo nějaký problém v drátech, tak je kvalita horší.

viper26: pokud ti jede ADSL špatně, tak VDSL ti rozhodně nepomůže. Jen mě trochu zaráží vzdálenost a rychlost. Zřejmě nějaký problém v síti.
Barkas
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod msimcard 10. 5. 2011 19:59

tak nevím, jestli do toho jít.
Viper26: cena by měla zůstávat stejná ne? Jen akorát se upíšu na 1 rok.
Platil jsi za ten modem 201 Kč ?
msimcard
Junior

Odeslat příspěvekod Thom 10. 5. 2011 21:41

viper26 píše:Ahoj,

rád bych se podělil o zkušenost s novým vDSL od O2.

Včera (9. května) jsem si kolem poledne objednal zrychlení ze stávající linky 8/512 na rychlost 27/2, tedy tarif Aktiv Dneska přijel pošťák a přivezl krabici s modemem Comtrend. Opravdu překvapení.
...

Můžu mít dotázek k tomu modemu? Četl jsem, že wifi antény má integrované. Je tam konektor pro externí anténu? Díky
Thom
Junior

Odeslat příspěvekod djadja 10. 5. 2011 22:07

Tak jsem si zkusmo zadal na http://www.o2.cz/zrychlujeme/ svoje údaje. Ústřednu mám 200 m za barákem a u ADSL reálně dosahuju rychlost download 14 Mbit/s. Napsalo mi to tohle:
Váš internet bohužel nedokážeme v současné době zrychlit, nedovolují to technické parametry vaší přípojky. To je super.
djadja
Junior

Odeslat příspěvekod martinsip 10. 5. 2011 22:13

Jsem od ústředny 760 metrů a nabídlo mi to 16mbitů. Ale uvazovat se na rok :hm Počkám do ledna, až se zase budu handrkovat ohledně ceny za Trio
martinsip
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 10. 5. 2011 22:15

Já jsem si to také zkusil a nabídli mi 25Mbit/s. Ale měnit stejně nemám důvod. Se současným poskytovatelem jsem spokojený.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod snowboarder 10. 5. 2011 22:25

Nargon píše:Tohle vypada ze nekdo na O2 zapomel nastavit spravnou rychlost na omezovaci rychlosti. Jinak linka ti technicky tu rychlost asi zvlada.

No, on se spíš modem zapojil do VDSL, ale jede to pořád na ADSL. Týpek z O2 mi dnes tvrdil, že se to musí přehazovat z ADSL na VDSL ručně na ú. Takže zapojený to má asi v cajku, ale pár dní bude trvat, než se mu to přehodí na VDSL.
::: Vyzkoušejte aplikaci SuperFórum pro Android http://goo.gl/3OyV6 :::
snowboarder
Junior

Odeslat příspěvekod viper26 10. 5. 2011 22:27

Aháááá, takže update. Ve 21:30 mi přišel automatizovaný mail od O2, že byla provedena změna na přípojce a abych si restartoval modem.
Nechal jsem to změřit a tady je výsledek:

Výsledek testu (rychlost, kvalita)
Download: 21 072,09 kbit/s (2 634,01 kB/s) 1 výborné
Upload: 1 962,38 kbit/s (245,30 kB/s) 1 výborné
Web odezva: 27ms30.7ms57ms 1 výborné
Stabilita: 97.1 % 1 výborné
Informace o průběhu testu
Server: Praha - Casablanca (100Mbit)
Download: velikost: 5 700kB, čas:2.16s
Upload: velikost: 900kB, čas:3.67s

Download jede 2,6 MB/sec a upload 250 kb/s. Ping na Seznam zůstal 22ms. Takže ono nestačilo jenom to automatické nahození vDSL, ale ještě tam proběhlo něco dalšího. Modem sice hlásil celou dobu ve stavové tabulce rychlost 27/2,2, ale evidentně to je asi jen technická kapacita linky a po tom přepnutí na vDSL s tím ještě něco udělali.

Takže zatím to vypadá schopně. Snad se to udrží.

Jinak jste měli pravdu - opravdu to chtělo počkat a srovnalo se to.

A ty dotazy - modem nemá konektor na externí anténu. Kompletní manuál je ke stažení zde:

http://www.techzona.cz/koncova_zarizeni ... 3026e.html

Ohledně ceny, upsal jsem se na rok (což je logické, jinou možnost inetu stejně nemám), takže modem mám za korunu. A cena tarifu vychází na příštích 12 měsíců na 750 Kč, a potom 850 (s DPH). Viz. citace:

Internet Aktiv až 25.0 Mbit/s 750 Kč 850 Kč

Budete také potřebovat nový modem, ten od nás dostanete za 1 Kč.

Internet Aktiv: Zvýhodněná cena internetového připojení a zvýhodněná cena modemu platí při závazku na 12 měsíců. Standardní cena modemu je 1999 Kč. Od 13. měsíce se uplatní standardní cena tarifu. Nabídka platí do 31. května 2011.

Takže pokud se jim upíšete na rok bez ničeho dalšího, tak dostanete za kačku modem a linku 16/1.
viper26
Kolemjdoucí

Další stránka